Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αθρόα προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκαν χθες τα  εγκαίνια νια της Έκθεσης με θέμα «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί» που διοργανώνεται με τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία και την υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Πρόκειται για μια Έκθεση που παρουσιάζει για πρώτη φορά ανέκδοτο αρχειακό υλικό μέσα απ’ αυτό γίνεται μια ιστορική αναδρομή στο χρονικό διάστηµα ενός αιώνα μέσα από τα αρχεία πολλών πολιτειακών θεσµών και πολιτικών προσώπων. Μεγάλο μέρος του ανέκδοτου αρχειακού υλικού παραχωρήθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στον εμπλουτισμό της Έκθεσης με επιστολές και έγγραφα που αποτελούν μέρος του «θησαυρού» του αρχείου της, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη συνεισφορά οικογενειών ιστορικών προσώπων όπως η οικογένεια Τσουδερού, Αλευρά, Γεννηματά, Τρικούπη, Μεταξά, Δημητρακόπουλου και Κοπανίτσα.

 

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο Γενικός Γραμματέας του Κοινοβουλίου κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, εγκαινιάζοντας την Έκθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ιστορικός της σύγχρονης εποχής αλλά και ο πολιτικός επιστήμονας πρέπει να γνωρίζει όλα αυτά τα τεκμήρια γιατί η ιστορία πλέον περιλαμβανομένης και της πολιτικής ιστορίας έχει πάψει να είναι μία απλή καταγραφή πολεμικών μαχών, ιστορικών εκλογικών αναμετρήσεων, επαναστάσεων, πραξικοπημάτων και εμφυλίων πολέμων.  Έχει πάψει επίσης να είναι μια απλή ανάλυση αντικειμενικών κοινωνικών συνθηκών και συλλογικών υποκειμενικών συμπεριφορών.  Είναι βεβαίως όλα αυτά.  Είναι όμως επιπλέον και ένα ψηφιδωτό αποτελούμενο από την ιστορία του κάθε μεμονωμένου πολίτη που ζει σε μια δεδομένη ιστορική εποχή.  Είναι η ιστορία εκείνου που εγκατέλειψε πρόσφυγας το σπίτι του, εκείνου που πολέμησε τον αδερφό του σε έναν εμφύλιο, εκείνου που έδωσε τη ζωή του για ένα σκοπό που τότε του φαινόταν ο υπέρτατος σκοπός, εκείνου που έλπισε σε έναν πολιτικό και τον ψήφισε, εκείνου που απογοητεύτηκε από το ίνδαλμά του και καταψήφισε, εκείνου που, εν τέλει, χωρίς να γίνει ποτέ γνωστός στην ιστορία έγραψε την ίδια την ιστορία μαζί με άλλες χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. 

 

Για αυτό το λόγο, η σημερινή έκθεση έχει μία ιδιαίτερη σημασία για καθέναν που θέλει να γνωρίσει τη νεότερη ελληνική ιστορία.  Μέσα από τα κείμενα της έκθεσης αυτής γνωρίζει κανείς τους θριάμβους αλλά και τις τραγωδίες που έζησαν αλληλοδιαδόχως γενιές και γενιές ελλήνων στον 20ο αιώνα. 

 

Δεν είμαι βέβαιος εάν ο αυριανός μελετητής της ιστορίας της δικής μας εποχής θα βρει ένα τέτοιο όγκο κειμένων διαπνεόμενα από τόσες ελπίδες όπως στα κείμενα που βρέθηκαν σε αυτήν την έκθεση.  Το πιθανότερο είναι ότι θα βρει και λιγότερα κείμενα και πολύ θυμό.  Όμως αυτή είναι η εποχή μας και αυτήν την εποχή αντανακλούν οι επιστολές που σήμερα γράφονται και αποστέλλονται όχι πια με το ταχυδρομείο αλλά με φαξ και με τα ηλεκτρονικά μηνύματα.  Εμείς από την πλευρά μας ας ενσκήψουμε στα κείμενα αυτής της έκθεσης για να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα ως προς τη σχέση πολιτών και πολιτικών προκειμένου η ελπίδα να ξανάρθει στα μηνύματα του λαού προς την ηγεσία».

 

Το αρχειακό υλικό που εκτίθεται αναδεικνύει τη ρητορική µε την οποία οι άνθρωποι μοιράζονται τα προβλήµατά τους, και αντιλαµβάνονται τη σχέση τους µε την πολιτική και τους πολιτικούς. Αναδεικνύεται έτσι ένας σχεδόν µεταφυσικός και θρησκευτικός λόγος, που απαιτεί από τους πολιτικούς, την παρέµβασή τους. Αντίθετα µάλιστα από ό,τι συνήθως πιστεύεται, η ικανοποίηση των αιτημάτων είναι µια αυθόρμητη συμπεριφορά όπου αποτυπώνεται ως ο όρος ενός άτυπου και οιονεί αυτονόητου συμβολαίου που ενώνει τις δυο πλευρές.

 

Μέσα από την Έκθεση οι σχέσεις των πολιτών µε τους πολιτικούς διαβάζονται, για πρώτη φορά, αντίστροφα. ∆ιαβάζονται, δηλαδή µέσα από τη σχέση που συντηρούν οι πολίτες µε το πρόσωπο των πολιτικών και τους εκπροσώπους των πολιτειακών θεσµών, όπως π.χ. τους Προέδρους της ∆ηµοκρατίας, τους Πρωθυπουργούς αλλά και τα Ανάκτορα. Αιτήµατα, από την καθημερινή ζωή που απευθύνονται από πλήθος ανθρώπων, όλων των κοινωνικών τάξεων, καταθέτοντας τις προσδοκίες τους, τις ανάγκες τους και την «άποψή» τους για τις υποχρεώσεις των πολιτικών και της πολιτείας.

 

 

 

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως 9 Νοεμβρίου 2013 και πραγματοποιείται στη Γκαλερί «Κέννεντυ» Ελληνοαµερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ