Το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ “Crossing Europe” στο Λιντς απέσπασε ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος.

To πρώτο βραβείο αξίας 10.000 ευρώ στο φεστιβάλ ταινιών “Crossing Europe“ στο Λιντς της Αυστρίας, απέσπασε το Σάββατο 27 Απριλίου ο Έλληνας σκηνοθέτης, Έκτορας Λυγίζος, για την ταινία του «Boy Eating the Bird’s Food / Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού». Το “Crossing Europe” είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ που από το 2004 προσελκύει περίπου 20.000 επισκέπτες ετησίως. Φέτος, από τις 23 έως τις 28 Απριλίου το κοινό είχε την ευκαιρία να δει συνολικά 162 ταινίες, ντοκυμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους από 40 χώρες, ενώ η κριτική επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείο στον Έκτορα Λυγίζο, του οποίου η ταινία έχει επίσης διακριθεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» πραγματεύεται την οικονομική κρίση και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης πολλών Ελλήνων.

Το «βραβείο κοινού» απέσπασε ο Ισπανός σκηνοθέτης Marcal Fores για την ταινία “Animals”, ενώ ως καλύτερο ντοκυμαντέρ για το 2013 βραβεύτηκε η ταινία του Ελβετού Peter Liechti, “Father’s Garden: The Love of My Parents“.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επίσης στο φετινό “Crossing Europe” με την ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους;», καθώς και με το ντοκυμαντέρ του Γεράσιμου Ρήγα «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)». Τέλος, στο φεστιβάλ προβλήθηκε και η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, στην κατηγορία “play it again”.

Eisenstadt: Δύο εκθέσεις της Elena Strubakis – Λογοτεχνική βραδιά και παρουσίαση της “Καντάτας Μαουτχάουζεν

Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Burgenland της Αυστρίας, Eisenstadt, φιλοξενείται από τις 23 Απριλίου έως τις 12 Μαϊου 2013 έκθεση με εντυπωσιακά έργα της ζωγράφου και αρχιτέκτονος Elena Strubakis, υπό τον τίτλο «Βιέννη-Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής». Τα έργα της κ. Strubakis εκτίθενται στο Europahaus Burgenland, Campus 2 στην πόλη Eisenstadt και η έκθεση είναι ανοιχτή στοι κοινό καθημερινά από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 18.00 μ.μ.

Στις 6 Μαϊου 2013 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει περισσότερα έργα της δημιουργού στην πόλη Eisenstadt, υπό τον τίτλο «Ο κύκλος Μαουτχάουζεν». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Παλάτι Esterházy, στην αίθουσα Empiresaal, στο πλαίσιο της εκδήλωσης „Die Freiheit kam im Mai“ (Η ελευθερία ήρθε το Μάιο) από το ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ephelant Verlag και αποτελεί μετάφραση του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Μαουτχάουζεν». Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στις 18.30 μ.μ., o Franz Richard Reiter –εκδότης της γερμανικής μετάφρασης του έργου του Καμπανέλλη- και η Elena Strubakis, η οποία μετέφρασε για πρώτη φορά το «Μαουτχάουζεν» στα Γερμανικά, θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο “Die Freiheit kam im Mai”, ενώ το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει κονσέρτο από την Όλγα Καίσαρη (τραγούδι), το Νίκο Παπαδόπουλο (πιάνο) και το Νίκο Αθανασόπουλο (μπουζούκι), που θα παρουσιάσουν την «Καντάτα Μαουτχάουζεν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ