Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Με απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, ελεύθερη πρόσβαση στα ελληνικά δημόσια Νοσοκομεία για εξετάσεις και θεραπείες θα μπορούν να έχουν για τα επόμενα 3 χρόνια περίπου 300.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, χάρη στην αξιοποίηση ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, με την ονομασία «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους Γενικούς Γραμματείς, Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη και Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, 100.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να έχουν για έναν χρόνο ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση σε γιατρό, πλήρες πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.
Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2013, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015, με σκοπό να καλύψει συνολικά 300.000 άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες.
Αν και τα κριτήρια, με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δεν έχουν διευκρινιστεί, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας θεωρούν δίκαιο να ενταχθούν σε αυτό πρώτα οι συνάνθρωποί μας, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, το Υπουργείο έχει εισηγηθεί την άμεση σύσταση Επιτροπής με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων, με σκοπό να ελέγξουν τα κριτήρια των ατόμων, που θα δικαιούνται την πρόσβαση στο ειδικό καθεστώς της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης. Παράλληλα, θα ενταχθούν και άλλες δράσεις, όπως η «Υγεία κατ΄ οίκον» και οι εμβολιασμοί παιδιών και έτσι θα υπάρχει ουσιαστική συμβολή στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.
Τα έξοδα του προγράμματος θα προσεγγίσουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται, ότι θα καλυφθούν στον ιατροφαρμακευτικό και νοσηλευτικό τομέα συνολικά και από όλες τις επιμέρους δράσεις του, περίπου 160.000 πολίτες κάθε χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ