Στρασβούργο: Του συνεργάτη μας Βαγγέλη Πάλλα.

«Ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατία: Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1988.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8, Σύνταγμα, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012.

Συμμετείχαν ως ομιλητές Ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον προσεχή Δεκέμβριο στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Martin Schulz θα απονείμει το Βραβείο Ζαχάρωφ 2012 στους φετινούς νικητές, την Ιρανή δικηγόρος Nasrin Sotoudeh  ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Jafar Panahi Ιρανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο.

Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει και βραβεύσει τις προσπάθειες ανθρώπων και οργανώσεων που έθεσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της προώθησης της ελευθερίας της σκέψης. Το Βραβείο Ζαχάρωφ έχει γίνει σε σύμβολο για όλους εκείνους που μάχονται κατά της καταπίεσης, του αυταρχισμού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βραβείο αυτό ενσαρκώνει τη διαρκή και αμετακίνητη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα άτομα που έχουν επιδείξει εξαιρετική δύναμη και θάρρος έναντι της καταπίεσης και των αυθαιρεσιών της εξουσίας.

Τέσσερις από τους έξι τελικούς υποψηφίους για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2012 εκτίουν ποινή φυλάκισης. Κρατήθηκαν, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για πράξεις τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει. Όπως δήλωσε κάποτε ο Αντρέι Ζαχάρωφ: “η πνευματική ελευθερία είναι ουσιαστική για την ανθρώπινη κοινωνία – η ελευθερία να λαμβάνει και να μεταδίδει κανείς πληροφορίες, η ελευθερία διεξαγωγής διαλόγου με ανοιχτό μυαλό και χωρίς φόβο και η ελευθερία από την πίεση της γραφειοκρατίας και των προκαταλήψεων.”

Η απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2012 στη Nasrin Sotoudeh και τον Jafar Panahi αποτελεί μήνυμα αλληλεγγύης και θαυμασμού προς μία γυναίκα και έναν άνδρα που δεν υπέκυψαν στον φόβο και τον εκφοβισμό και αποφάσισαν να θέσουν την τύχη της χώρας τους πάνω από τη δική τους.

Η Nasrin Sotoudeh κρατείται σήμερα στη διαβόητη φυλακή Evin. Έπειτα από μια σειρά απεργιών πείνας, βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση μεγάλης αδυναμίας, υπό κακές και καταπιεστικές συνθήκες κράτησης. Για το έργο της ως δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο του οποίου έχει επιδείξει γενναιοδωρία και αυτοθυσία, έχει δεχτεί βάναυση τιμωρία.

Ο Jafar Panahi είναι βραβευμένος σκηνοθέτης, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε εξαετή ποινή φυλάκισης, και στον οποίο έχει απαγορευθεί να κάνει ταινίες για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Η χιουμοριστική και ακριβής απεικόνιση των συμπολιτών του αποκάλυψε στον κόσμο πόσο πλούσια, δημιουργική και ποικιλόμορφη είναι η ιρανική κοινωνία. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 2009, όταν εξέφρασε υποστήριξη προς τους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν διαμαρτυρόμενοι κατά των προεδρικών εκλογών.

Η απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ στη Sotoudeh και στον Panahi συνιστά επίσης αναγνώριση όλων των Ιρανών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο Ιράν: ένα Ιράν όπου η δημιουργικότητα θα αντικαταστήσει τον φόβο, όπου το κράτος δικαίου θα αντικαταστήσει τον νόμο του ισχυρού, όπου ο διάλογος θα αντικαταστήσει την απομόνωση και όπου η δημοκρατία θα αντικαταστήσει την απολυταρχία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να φέρει σε επαφή τους βραβευθέντες με το Βραβείο Ζαχάρωφ προκειμένου να αλληλοϋποστηριχτούν στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελπίζουμε ότι μέσω του δικτύου αυτού, θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε καταφύγιο σε όλους εκείνους που θεωρούν την ελευθερία της σκέψης πολύτιμη και να ενισχύσουμε το μήνυμα της ειρήνης, της ανοχής και της ελευθερίας που έχει μεγάλη σημασία για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ