Επιτετραμμένη της Γερμανικής Κυβέρνησης για τις οικογένειες των θυμάτων, κ. Δρ. Βαρβάρα Τζον με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση

Στις 23 Νοεμβρίου 2012 έλαβε χώρα – με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αλλοδαπών του Δήμου Μονάχου – στην κεντρική πλατεία του Μονάχου την Οντέονς-πλατς (Odeonsplatz) εκδήλωση μνήμης για τα πρόσφατα 10 θύματα της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και δύο συμπολίτες μας στο Μόναχο, ο συμπατριώτης μας Θεόδωρος Βουλγαρίδης, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 και ο τουρκικής καταγωγής Habil Kilic, που δολοφονήθηκε στις 29.08. 2001.

Στη εκδήλωση έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η Ευαγγελική Πάστορας κ. Βαρβάρα Κιττελμπέργκερ, ο Ιμάμης κ. Niyasi Yildirim  και ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Αλεβιτών κ. Dede Ziya Yilmaz, οι οποίοι και ανέγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων και απηύθυναν και σύντομο χαιρετισμό.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στον χαιρετισμό του κατεδίκασε κάθε μορφή φυλετικής διάκρισης, ρατσιστικής προπαγάνδας και δολοφονικών ενεργειών και ανέγνωσε την ακόλουθη δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου: “Με αφορμή τις φανατικές ρητορείες και τις ακραίες ενέργειες που αντιστοίχως ακούγονται και λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός Ελλάδος, εκφράζω τη βαθεία μου θλίψη και ανησυχία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα την ξενοφοβία και το ρατσισμό, απ΄όπου κι αν προέρχεται. Όσοι προπαγανδίζουν τέτοιες ιδέες, διαμετρικώς αντίθετες προς το πνεύμα και την ουσία του Ευαγγελίου και δρουν αναλόγως, θέτουν εαυτούς εκτός Εκκλησίας.”

Έλαβαν μέρος και ομίλησαν επίσης ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε, η επιτετραμμένη της Γερμανικής Κυβέρνησης για τις οικογένειες των θυμάτων, κ. Δρ. Βαρβάρα Τζον, το μέλος της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βαυαρικής Βουλής, κ. Δρ. Μιχαήλ Πιατσόλο, η πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών Μονάχου κ. Νίκχετ Κιβράν και ο αφρικανικής καταγωγής κ. Χαμάλντο Ντιπάμα.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της Βαυαρικής Βουλής και του Δήμου Μονάχου, η Γενική Πρόξενος κ. Σοφία Γραμματά και ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος κ. Έρις. Από την παροικία μας παρέστησαν o καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Δρ. Κωσταντίνος Νικολακόπουλος, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου κ. Θεόδωρος Γαβράς, οι Έλληνικής καταγωγής εκπρόσωποι στο Συμβούλιο Αλλοδαπών, κ.Σουλτάνα Χατζηγιάκου, κ. Θεοδώρα Σισμάνη και κ. Άννα Μάζη, η εκδότρια του περιοδικού ΔΡΑΧΜΗ κ. Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη, ο μουσικός καλλιτέχνης, κ. Άρης Αριστοφάνους κ.α.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του αδελφού του δολοφονηθέντος Θεοδώρου Βουλγαρίδη, κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδη με τη σύζυγό του και της χήρας του δολοφονηθέντος τούρκου συμπολίτη μας.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με άρθρο της στις 22.11.12 με τίτλο “Μικρή παρηγοριά για βαθιές πληγές” και με δεύτερο άρθρο στις 23.11.12 με τους τίτλους “Ήταν η κόλαση” και “Χαμένος στην ίδια του την πόλη”, ασχολήθηκε με την οικογένεια Βουλγαρίδη. Στη συνέντευξή του ο κ. Γαβριήλ Βουλγαρίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στην ομαλή και δημιουργική επαγγελματική και οικογενειακή ζωή του στο Μόναχο μέχρι τη δολοφονία του αδελφού του και στις ανείπωτες δυσκολίες που είχε μετά τη δολοφονία με τις αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές, οι οποίες πίστευαν ότι η δολοφονία οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτή η συμπεριφορά των γερμανικών Αρχών οδήγησε σε κοινωνική απομόνωση την οικογένειά του που αναγκάστηκε το 2009 να εγκαταλείψει το Μόναχο και να αναζητήσει εργασία και νέο τρόπο ζωής στη Θεσσαλονίκη. Και εκεί βρήκε ανυπέρβλητες δυσκολίες τόσο στο κοινωνικό περιβάλλον, όσο και στην εξεύρεση εργασίας, με τελικό αποτέλεσμα να είναι άνεργος. Μετά την αποκάλυψη το 2011, ότι η δολοφονία ήταν νεοναζιστική εγκληματική ενέργεια, επέστρεψε στο Μόναχο όπου οι γερμανικές και ιδιαίτερα οι βαυαρικές Αρχές του ζήτησαν συγνώμη και ενδιαφέρθηκαν άμεσα να του εξασφαλίσουν εργασία και κατοικία. Ευχαριστεί τις βαυαρικές Αρχές για τη βοήθειά τους και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για την πολλαπλή συμπαράστασή του.

π. Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ