Περιφορά τής Αγίας Εικόνας τής Παναγίας Σουμελά που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και φυλάσσεται στο Μοναστήρι της στο Βέρμιο Ημαθίας

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Καστανιά-Βέροια. Με θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε στο Ιερό Προσκύνημά της η Παναγία Σουμελά, Η Θεομήτωρ, η Μεγαλόχαρη, η Μαρία της καρδιάς των απανταχού Χριστιανών. Εκεί στο Βέρμιο όπου Θρόνιασε, σε ένα παρόμοιο τοπίο με αυτό του όρους Μελά τού Πόντου, 43 χιλιόμετρα μετά την κάποτε ιστορική Πρωτεύουσα των Μεγάλων Κομνηνών, Τραπεζούντα. Χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό έσπευσαν να ζητήσουν τη Χάρη και την Ευλογία Της, όπως κάθε χρόνο εδώ και 1599 χρόνια όπου και να βρίσκεται. Οι εκδηλώσεις τής 1599ής πανηγυρικής γιορτής τού Δεκαπενταύγουστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του αλησμόνητου Πόντου, που διοργανώνει κάθε Αύγουστο το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Γεώργιος Τανιμανίδης με ιδιαίτερη συγκίνηση μεταξύ άλλων είπε: «Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση και η χαρά μας φέτος που με τις ευλογίες της Εκκλησίας και την τιμητική παρουσία όλων σας, των πολιτικών στρατιωτικών Αρχών και των εκπροσώπων των Ποντιακών Οργανώσεων, αξιωνόμαστε να γιορτάσουμε με περισσή λαμπρότητα την Κοίμηση τής Θεοτόκου εδώ στα υψώματα τής Μακεδονίας μας στο νέο θρονί τής Σουμελιώτισσας Κυράς, για χιλιοστή πεντακοσιοστή ενενηκοστή ενάτη φορά!.. Αποτελεί η φετινή χρονιά απαρχή εορτασμού των εξήντα χρόνων παρουσίας τής Παναγίας Σουμελά ως Σωματείο και Προσκυνήματος στον Ελλαδικό χώρο. Παρουσίας που σηματοδοτεί και υπογραμμίζει την αδιάλειπτη συνέχεια του Ελληνισμού, που με την διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων ενισχύει το δέσιμο με τις ρίζες μας και την ιστορική Μνήμη, στοιχεία που συμβάλλουν στη σφυρηλάτηση τής πολιτισμικής και εθνικής μας ενότητας. Ενότητας που μας βοηθά και μας στηρίζει στη δύσκολη πορεία μας, σ’ ένα περιβάλλον οικονομικά δύσβατο και κοινωνικά ανάλγητο, δημιούργημα αγορών και ανθρώπων, που δεν υπηρετούν αξίες και αρχές πανανθρώπινες, αλλά ως υπηρέτες τού Παρόντος Θεοποιούν το Χρήμα και πολλοί, δυστυχώς, το προσκυνούν …

Έχουμε τη μεγάλη τιμή η φετινή γιορτή να γίνεται με τους υψηλούς καλεσμένους μας, με φίλους, συμπαραστάτες, ευεργέτες και συνεργάτες το Ιερού Προσκυνήματος. Η παρουσία σας φανερώνει αβίαστα τα βαθιά αισθήματα ευλάβειας προς την Παντάνασσα τού Πόντου, την εκτίμησή σας προς το συντελούμενο έργο τού ’Ιερού Προσκυνήματος’ και την αγάπη σας προς τον Ποντιακό Ελληνισμό. Μας γεμίζει ευθύνες αυτή η παρουσία αλλά μας δίνει και δύναμη για να συνεχίσουμε.

Ευχαριστούμε, ευλογούμε και υμνούμε την Παναγία Μας, που μάς αξιώνει να συνεχίζουμε το έργο που παραλάβαμε, το έργο που τιμάτε και λαμπρύνετε με την παρουσία σας Έργο που μαζί με τη Σεπτή και θαυματουργή Εικόνα και τα δύο κειμήλια τού Τιμίου Σταυρού και του Ευαγγελίου, θα μας θυμίζει στους αιώνες την ηρωική και μαρτυρική πορεία τού Ποντιακού Ελληνισμού, τα Μνήμα και τα Ιστορικά Προσκυνήματα τού Αλησμόνητου Πόντου, τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία που μας κληροδότησε αναμνήσεις, νοσταλγία, πόνο. Αν ο ξεριζωμός για τον Ελληνισμό τής Ανατολής ήταν πράξη εξοντωτική και τραύμα βαθύ, η δραστηριότητα, η παρουσία και η προκοπή του Ελληνισμού αυτού στον Ελλαδικό χώρο αποτελούν λαλίστατη απόδειξη της ζωτικότητας τού Ελληνικού Έθνους, κομμάτι αναπόσπαστο του οποίου είναι ο Ποντιακός Ελληνισμός …».

Οι Άγιοι Αρχιερείς που συλλειτούργησαν στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά. Από αριστερά: Βεροίας Παντελεήμων, Προικονήσου Ιωσήφ, Καισαριανής Δανιήλ και Ζιχνών Ιερόθεος.
Περιφορά τής Αγίας Εικόνας τής Παναγίας Σουμελά που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και φυλάσσεται στο Μοναστήρι της στο Βέρμιο Ημαθίας

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης Καμπανίας Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Καισαριανής – Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, ο Μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ και ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος.

Επίσης τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός τής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ Αγ. Κολοκοτρώνης ως εκπρόσωπος τού κ. Καρατζαφέρη, οι βουλευτές Π. Κουρουμπλής, Γ. Ιωαννίδης, Γ. Κασαπίδης, Κ. Γκιουλέκας, Σ. Αθανασιάδης, Γ. Αβραμίδης, Κ. Θεοδωρίδης, Χ. Σιδηρόπουλος, οι Ευρωβουλευτές Γ. Παπαστάμκος, Γ. Χατζημαρκάκης, Frank Engel, η Γεν. Πρόξενος των ΗΠΑ, ο Γεν. Πρόξενος της Ρωσίας, οι Αντιπεριφερειάρχες Απ. Τζιτζικώστας, Ι. Μωϋσιάδης, Κ. Καραπαναγιωτίδης, Μαυρίδου, ο Αντιστράτηγος Διοικητής Β’ ΣΣ, ο Υποδιοικητής του Β’ ΣΣ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας η δήμαρχος Βέροιας κα Χ. Ουζουλτζόγλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκέων Σ. Δανιηλίδης, ο πρώην Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης, η Ολυμπιονίκης Β. Πατουλίδου, ο Ελληνικής καταγωγής διάσημος Αστροναύτης Θεοδ. Γραμματκόπουλος-Γιουρτσίχιν, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και πολλών διαφόρων φορέων.

Οι προσκεκλημένοι και οι χιλιάδες προσκυνητών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό έζησαν μοναδικές στιγμές από τη συναυλία με τίτλο «ΨΥΧΗ και ΣΩΜΑ» με τους διδάκτορες αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, «εκεί όπου η παράδοση συναντά την εξέλιξη …», εφτά νότες στην Ανατολή και εφτά στη Δύση … και η συνέχεια επί σκηνής στον αύλειο χώρο από τον ταλαντούχο λυράρη Ματθαίο και τον αδελφό του στο τραγούδι που πρόσφεραν νοσταλγικές συγκινήσεις τού αλησμόνητου Πόντου.

Πιστοί κάθε ηλικίας παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό με Αρχιερατική Συγχοροστασία στην Ιερά Μονή τής «Παναγίας Σουμελά» καθώς και την λιτάνευση τής ιεράς Εικόνας.

Επίσης απότισαν φόρο τιμής στην Προτομή τού μεγάλο επαναστάτη Αλεξάνδρου Υψηλάντη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ