Ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ

Εκοίμηθη εχτές 18 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 17,05 σε ηλικία 65 ετών ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας τον τελευταίο καιρό έδωσε μάχη με την επάρατο νόσο, την οποία αντιμετώπισε με πίστη και δύναμη.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας, τις τελευταίες δύο ημέρες εισήχθη σε νοσοκομείο, διότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ξαφνική επιδείνωση.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ Στάϊκος, γιός του Θεόδωρου Στάϊκου και της Αργυρούς, το γένος Δημάκη, γεννήθηκε στης 22 Νοεμβρίου 1946 στην Αθήνα όπου το 1964 απεφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο.

Ύστερα ήρθε στην Βιέννη, και εγκαταστάθηκε μόνιμα .

Τον Αύγουστο 1965 προσελήφθη εις την υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας ως Γραμματεύς τού τότε Μητροπολίτου Χρυσοστόμου και της Ελληνικής Κοινότητος της Αγίας Τριάδος, από δε του έτους 1970 ανέλαβε και χρέη Αρχισυντάκτη του περιοδικού Στάχυς.

Τον Οκτώβριο 1979 γράφτηκε στο τμήμα της Ποιμαντικής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και απεφοίτησε τον Ιούνιο 1983.

Παρακολούθησε μαθήματα Γερμανικής Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Στης 21 Νοεμβρίου 1977 χειροτονήθηκε διάκονος και την επομένη εις Πρεσβύτερο από τον γέροντα του, Μητροπολίτου Αυστρίας Χρυσοστόμου Τσίτερ, στη συνέχεια έγινε Αρχιμανδρίτης , διορίσθηκε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και Εξαρχίας Ιταλίας, Ελβετίας και Ουγγαρίας, Ιερατικός Προϊστάμενος των ιστορικών Ελληνικών κοινοτήτων του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδος και Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής σχολής Βιέννης.

Στης 5 Νοεμβρίου 1985, με πρόταση του Γέροντος αυτού ,εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ιταλίας και Ουγγαρίας με τω ψιλώ τίτλο Χριστουπόλεως, με έδρα την Βιέννη.

Μετά την οικιοθελή παραίτηση του Μητροπολίτου Χρυσόστομου εξελέγη ομόφωνα , στης 5 Νοεμβρίου 1991, Μητροπολίτης Αυστρίας και έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης.

Αμέσως μετά την εκλογή του επελήφθη της αναδιοργανώσεως στην Αυστρία Ενοριών και της δημιουργίας νέων, ως και της αναβιώσεως της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία, Εκεί πέτυχε την νομική αναγνώριση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, την εγκατάσταση Γραφείων της Εξαρχίας και Παρεκκλησίου εν Βουδαπέστη κα την ίδρυση Ενοριών στην Βουδαπέστη , την κοινότητα Νίκου Μπελογιάννη, όπου με Φροντίδα του , ανεγέρθη εκ βάθρων περικαλλής Ιερός Ναός μετά ενοριακού κέντρου και ομαδικώς βαπτίσθηκε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων .

Μαζί με Έλληνες επιχειρηματίες επαναλειτούργησαν την «Υπό Ελλήνων Ιδρυθείσα Ορθόδοξο Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης » στης 4/6/2007 με την απόφαση 7. Pk.60.280/2007/3.

Δικαστηρίου της Βουδαπέστης. Η oποία την 1.10.1951 βίαια διαλύθηκε από το Κρατικό Γραφείο Εκκλησιαστικών Υποθέσεων.

Ήταν ο δημιουργός της Εκθέσεως «Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά κατά το 17ον – 19ον αιώνα» και του μνημείου του Ελληνισμού στην πλατεία Petofi της Βουδαπέστης.

Τιμητικές διακρίσεις:

  • Άρχων Πρωτοψάλτης (1970),
  • Χρυσό Μετάλλιο Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (1972),
  • Σταυρός Αγίου Βλαδίμηρου Πατριαρχείου Μόσχας (1972),
  • Χρυσούς Σταυρός Εκκλησίας Πολωνίας (1993),
  • Παράσημο Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου α τάξεως Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας (1994),
  • Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2002),
  • Παράσημο του Τάγματος Αξίας της Ουγγρικής Δημοκρατίας (1999).

Βουδαπέστη 19 Οκτωβρίου 2011

Βασίλειος Σταματόπουλος, Γραμματέας

ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΔΡΥΘΕΙΣΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ