Με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την κατάκτηση του Ολύμπου.

Ευκαιρία για προβολή των δυνατοτήτων αλλά και της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς του Ολύμπου, χαρακτήρισε το 22ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ορειβατικού σκι (Οpen) που διεξάγεται στον  Όλυμπο το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Οι αγώνες αυτοί γίνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), τον Χ.Ο.Σ Ελασσόνας και τον Δήμο Ελασσόνας. Οι αγώνες διεξάγονται με την στήριξη και του Υπουργείου Τουρισμού,  νεντάσσονται στο πρόγραμμα αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι (I.S.M.F) και πραγματοποιούνται στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου στα πλαίσια του εορτασμού των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός επεσήμανε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η αιρετή Περιφέρεια στην ανάπτυξη και ανάδειξη του Ολύμπου αλλά και την προστασία του ως φυσικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. «Είναι μια μεγάλη διοργάνωση η οποία γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο. Συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι αθλητές, ενώ θα βρίσκονται μαζί τους παράγοντες, προπονητές και μέλη των οικογενειών τους. Τους καλωσορίζουμε όλους και τους ευχόμαστε να έχουν έναν καλό αγώνα και μια ευχάριστη διαμονή στο μυθικό βουνό. Ως αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε αυτήν την μεγάλη σε σημασίας εκδήλωση, που είναι πιστεύω η αρχή μιας σειράς διεθνών αγώνων στον Όλυμπο.

Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές, τους αθλητές, τους προπονητές, τους διοικητικούς παράγοντες αλλά και την Ομοσπονδία με την οποία έχουμε μια ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία. Παράλληλα στέλνουμε και ένα μήνυμα, ότι με συνεργασία και συνέργεια, πετυχαίνουμε μεγάλες και πετυχημένες διοργανώσεις  για την περιοχή μας.

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε τα εξής: «Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στο μυθικό βουνό των θεών, τον Όλυμπο. Ως περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια εδώ και 2 χρόνια, μέσα από διάφορες δράσεις-όπως είναι και το 22ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ορειβατικού σκι-να προβάλουμε τις ομορφιές του Ολύμπου, να προσελκύσουμε επισκέπτες και να αυξήσουμε την κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας αλλά και στο νομό μας γενικότερα. Το 22 πρωτάθλημα ορειβατικού σκι είναι η απαρχή μια σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνουμε με αφορμή τα 100 χρόνια ανάβασης στο μυθικό βουνό των Ολυμπίων θεών.

Ο Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης κ. Δημήτρης Γεωργούλης  σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη διότι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα για τους αγώνες και ήταν από τους πρώτους που στήριξε έμπρακτα την προσπάθειά μας, ξεκινώντας πέρυσι με έναν προκριματικό αγώνα. Ο φετινός αγώνας γίνεται και υπό την αιγίδα της Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια ανάβαση στον Όλυμπο για το κοινό, ένα διεθνές συνέδριο βαλκανικών ομοσπονδιών, καθώς και ιατρική πανεπιστημιακή ημερίδα, που γίνεται και αυτή στον Όλυμπο.

Παράλληλα τα ΕΛΤΑ εκδίδουν μια σειρά γραμματοσήμων για να τιμήσουν αυτήν την επέτειο. Πιστεύω ότι με την αγάπη που δείχνει η τοπική κοινωνία και η Περιφέρεια θα έχουμε επιτυχημένους αγώνες αλλά το σημαντικότερο είναι να συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές.

Ο υπεύθυνος ορειβατικού Σκι της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Βουτσαλας αναφέρθηκε στο τεχνικό κομμάτι του αγώνα λέγοντας τα εξής: «Ο αγώνας είναι διεθνής με την παρουσία της διεθνούς ομοσπονδίας ορειβατικού σκι, Ελλήνων αλλά και ξένων αθλητών. Μπαίνουμε πλέον σε μια διαδικασία όπου στο μέλλον θα μπορούμε να διοργανώσουμε και αγώνα παγκοσμίου κυπέλου ή πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ώστε σιγά  σιγά να στρέψουμε το παγκόσμιο αθλητικό ενδιαφέρον στον Όλυμπο. Το άθλημα το συγκεκριμένο δεν απαιτεί κάποια διαμόρφωση στο βουνό. Οι αθλητές κινούνται ελευθέρα, με σεβασμό στη φύση, οπότε ο Όλυμπος είναι ένα ιδανικό σημείο για να γίνουν τέτοιου είδους αγώνες».

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ακόμη η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Σιδερόπουλος και Θανάσης Παιδής καθώς και μέλη του ΧΟΣ Ελασσόνας.

 

Οι παραπάνω αγώνες τελούνται με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, τον Αύγουστο του 1913 από τους Ελβετούς Frederic Boissonas και Daniel Baud-Bovy με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο. Στόχος αυτών των αγώνων είναι η προβολή της φυσικής ομορφιάς των ελληνικών βουνών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Αγώνας Ομάδων 22ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορειβατικού Σκι
Open Αγώνας Ομάδων Ορειβατικού Σκι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ
Πληροφορίες
Δημοτική Αίθουσα Ελασσόνας «Βασίλειος Φαρμάκης», Ελασσόνα 18:00-21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ
– Εγγραφές Αθλητών, Έλεγχος Υλικών (πέδιλα-μπότες) & Παράδοση Αριθμών
Δημοτική Αίθουσα Ελασσόνας «Βασίλειος Φαρμάκης», Ελασσόνα 10:00-15:00

– Παρουσίαση βιβλίου «100 Χρόνια Όλυμπος» της Πηνελόπης Ματσούκα

Δημοτική αίθουσα Ελασσόνας «Βασίλειος Φαρμάκης», Ελασσόνα 15:00-15:30

 

– Προβολή ταινίας του Μιχάλη Στύλλα «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ»

Δημοτική αίθουσα Ελασσόνας «Βασίλειος Φαρμάκης», Ελασσόνα 15:30-16:00
– Ενημέρωση Αγώνα
Δημοτική Αίθουσα Ελασσόνας «Βασίλειος Φαρμάκης», Ελασσόνα 16:00-17:00

– Τελετή Έναρξης
Κεντρική Πλατεία – Δημοτική Αίθουσα Ελασσόνας «Βασίλειος Φαρμάκης», Ελασσόνα 17:30-18:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

– Εκκίνηση του Αγώνα
K.Ε.Ο.Α.Χ. Βρυσοπούλες Ολύμπου 09:30

– Απονομές Νικητών & Τελετή Λήξης
Κεντρική Πλατεία – Δημοτική Αίθουσα Ελασσόνας «Βασίλειος Φαρμάκης», Ελασσόνα 18:00-19:00

– Αποκριάτικη Εκδήλωση 19:00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ