Τα ακίνητα μονοπωλούν το πολιτικό ενδιαφέρον των εφημερίδων αλλά και των κομμάτων της κυβέρνησης στη σημερινή πολιτική ανασκόπηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. Έτσι, έναν φόρο για κάθε ακίνητο και έναν πρόσθετο φόρο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το βασικό σενάριο στο οποίο συγκλίνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που θα ισχύσουν από το 2014.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα της σημερινής πολιτικής επικαιρότητας στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, σε αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να προσθέσουμε και τα όσο είπε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ανάμεσα σε άλλα  δήλωσε  ότι οι «Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup δήλωσε με τη σειρά του ότι η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση «ψυχορραγεί» και πολύ σύντομα θ’ αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το κόμμα του κέρδισε από την πρόταση μομφής, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό «για το ύφος και το ήθος του» κατά την αντιπαράθεση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι οι κάλπες του Μαΐου θα αποτελέσουν «δημοψήφισμα για το μνημόνιο». Ωστόσο, αμείωτες παραμένουν οι βουλευτικές αποζημιώσεις.

Στα 141.898.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που τίθεται σε συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα, φέτος θα υπάρξουν περικοπές 6,8 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Με βάση την ανάλυση των πιστώσεων, τα ποσά που προβλέπονται για την βουλευτική αποζημίωση, αυτές παραμένουν ίδιες με τις πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2013.

 

 Τζαμί

 

Χθες, ύστερα από τέσσερις άγονες προσπάθειες να βρεθεί ανάδοχος για το έργο, το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας ανέλαβαν από κοινού να κατασκευάσουν το πρώτο επίσημο τζαμί των Αθηνών, αποκλειστικά με εθνικούς πόρους. Καθώς πρόκειται για μετασκευή υπάρχοντος κτιρίου και όχι ανακατασκευή, εκτιμάται ότι το τέμενος θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2014.

 

 

Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Στο κεφάλαιό του θα συμμετέχουν το ελληνικό Δημόσιο, η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, η ΕΤΕπ, το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς και άλλοι ξένοι επενδυτές.    

 

Το Ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Ο φόρος στα ακίνητα και η κοινή λογική», καταλήγει: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια  η ακίνητη περιουσία φορολογήθηκε υπερβολικά- ιδιαίτερα σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν- προκειμένου να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του δημόσιου τομέα. Είναι επίσης γεγονός ότι παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, ότι οι πολλαπλοί φόροι που εξακολουθούν να υπάρχουν για την ακίνητη περιουσία, επιβαρύνουν υπερβολικά για τα σημερινά δεδομένα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Επιπλέον παγώνουν κάθε οικοδομική  και συναλλακτική δραστηριότητα, σε ένα τομέα που για πολλά χρόνια αποτέλεσε την ατμομηχανή της οικονομίας. Το μικρό βήμα εξορθολογισμού που έγινε με τις βελτιώσεις στο νέο φόρο ακινήτων, επιβάλλεται να συνεχιστεί. Γιατί όσο  κοινωνικά δίκαιος κι αν είναι ένας φόρος για την περιουσία και γενικά το συσσωρευμένο πλούτο, δεν μπορεί να οδηγεί στην οικονομική εξάντληση των νοικοκυριών. Είναι αναγκαίο λοιπόν, όσο θα βελτιώνονται οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες, να επανεξετάζονται και να αναθεωρούνται οι φορολογικές επιβαρύνσεις που σήμερα είναι δυστυχώς σχεδόν αναπόφευκτες. Το επιβάλλει και η κοινωνική και η φορολογική δικαιοσύνη».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ