Ανοιχτή Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Υπουργό κ.  Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με κοινοποίηση στο  Συντονιστικό Γραφείο Βερολίνου και   Συντονιστικό Γραφείο Στουτγάρδης, απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζονται τα εξής:

“Παρατηρούμε με μεγάλη έκπληξη, την ανικανότητα του Υπουργείου να κατανοήσει την διαφορετικότητα των Κρατιδίων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε θέματα παιδείας, που κατά συνέπεια επηρεάζουν άμεσα της ελληνόγλωσση Παιδεία στην Γερμανία.  Παρατηρούμε την εμμονή του Υπουργείου στην προσπάθεια να δώσει καθολική λύση στα θέματα της Ελληνόγλωσσης Παιδείας, παραβλέποντας συνεχώς τα δεδομένα και ξεχνώντας επιδεικτικά ότι η ομογένειά μας είναι φιλοξενούμενη σε χώρα υποδοχής”. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας και οι Ομοσπονδίες μέλη της, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στα θέματα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία.
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα, με συνέπειες που επηρεάζουν όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα των Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων της Γερμανίας. Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται χωρίς αποτέλεσμα για την ομογένεια της Γερμανίας. Ειδικοί γραμματείς του Υπουργείου αποφάσιζαν για εμάς χωρίς εμάς, σχεδίαζαν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση από τις καρέκλες των γραφείων τους και σε τελική ανάλυση δημιούργησαν πλήθος προβλημάτων αντί να δώσουν λύσεις και ελπίδα. Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, προώθησαν σχέδια νόμου που ψηφίσθηκαν και συρρίκνωσαν την Ελληνόγλωσση Παιδεία χωρίς να προβούν σε ουσιαστικό διάλογο με τους θεσμούς μας. Διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου που σχετίζονται με την περιοχή μας εναλλάσσονται στις θέσεις ευθύνης τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα αναγκάζοντας τις Ομοσπονδίες να παρουσιάζουν τα προβλήματα τους επανειλημμένα ώστε ο κάθε νέος υπεύθυνος να έχει δήθεν επίκαιρη εικόνα και να επεξεργάζεται δήθεν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα μας.
Γίναμε αποδέκτες ψεύτικων υποσχέσεων από όλα τα επίπεδα του Υπουργείου είτε αυτά είναι διοικητικά είτε πολιτικά.
Οι προτάσεις μας δεν εισακούονται με σοβαρότητα. Οι σχεδιασμοί μας που σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλομελετημένοι και υπεύθυνοι, υποβάλλονται πάντα γραπτώς προς το Υπουργείο αλλά καταλήγουν στον κάλαθο των άχρηστων. Η Ομογένεια δεν θέλει, δεν μπορεί, και πάνω απ όλα δεν θα δεχθεί άλλες ψεύτικες υποσχέσεις.
Προτείνουμε λοιπόν με απόλυτη αγανάκτηση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Υπουργείου που είναι αρμόδιοι για τα θέματα της ελληνόγλωσσης Παιδείας στη Γερμανία να μας γνωστοποιηθούν και να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με τα προβλήματα μας. Αν αυτό πάλι δεν είναι στις δυνατότητες της Ελληνικής πολιτείας, ας μας γίνει  γνωστό άμεσα για να μην χάνουμε τον καιρό μας άσκοπα.
Με την παρούσα επιστολή επισημαίνουμε αποφάσεις του πρόσφατου παρελθόντος που πάρθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και προκάλεσαν τις δικαιολογημένες απορίες της Ομογένειας και αναδεικνύουμε για άλλη μια φορά τα καυτά προβλήματα που μας απασχολούν προτείνοντας ενδεχόμενες λύσεις που απορρέουν από την υπεύθυνη συνεργασία των Ομοσπονδιών με τους κατά τόπους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, που με τη σειρά τους γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των περιοχών τους. Μεταβιβάζουμε όλα τα στοιχεία στα συντονιστικά γραφεία, είμαστε σε συνεχή διάλογο με αυτά και γνωρίζουμε ότι τα γραφεία με τη σειρά τους μεταφέρουν τις απόψεις και προτάσεις μας προς το Υπουργείο, που όπως πάντα κωφεύει, αποφασίζει και ενεργεί ενάντια στη λογική των θέσεων μας.
Παρατηρούμε με μεγάλη έκπληξη, την ανικανότητα του Υπουργείου να κατανοήσει την διαφορετικότητα των Κρατιδίων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε θέματα παιδείας, που κατά συνέπεια επηρεάζουν άμεσα της ελληνόγλωσση Παιδεία στην Γερμανία.
Παρατηρούμε την εμμονή του Υπουργείου στην προσπάθεια να δώσει καθολική λύση στα θέματα της Ελληνόγλωσσης Παιδείας, παραβλέποντας συνεχώς τα δεδομένα και ξεχνώντας επιδεικτικά ότι η ομογένειά μας είναι φιλοξενούμενη σε χώρα υποδοχής.

Η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας και οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  μέλη της, θέλουμε να γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

Ποιος έχει επιληφθεί των θεμάτων της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης  στην Γερμανία επί του παρόντος;
Είστε εσείς κύριε Υπουργέ; Είναι ένας από τους Υφυπουργούς; Είναι κάποιος ειδικός Γραμματέας;
Η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας πρότεινε επανειλημμένα στο Υπουργείο να αποστείλει κλιμάκιο στη Γερμανία για να έρθει σε διάλογο με όλες τις Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων χωρίς εξαίρεση. Η επιθυμία μας δεν εκπληρώθηκε και τα προβλήματα μας, κατά την άποψη του Υπουργείου, λύνονται εξ αποστάσεως.
Η επάνδρωση των σχολείων γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Οι συνδιδασκαλίες έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο με αποτέλεσμα η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας σε όλα τα σχολεία και ιδιαίτερα στα Τ.Ε.Γ να είναι σχεδόν αναποτελεσματική.
Εκπαιδευτικοί που κάνουν ανάκλιση, δεν αναπληρώνονται άμεσα. Αδιανόητο δε είναι το γεγονός ότι κάθε μετακίνηση εκπαιδευτικού, προϋποθέτει υπογραφή Υπουργού που σημαίνει χρονοκαθυστέρηση αρκετών μηνών. Πόση γραφειοκρατία πρέπει επιτέλους να ανεχτούμε ακόμη;
Όλοι μας υποψιαζόμαστε ότι οποιαδήποτε αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα κατά τη λήξη του σχολικού έτους 2013/2014, θα φαντάζει με όνειρο απατηλό. Εκπαιδευτικοί που επιστρέφουν στην πατρίδα εν μέσω της σχολικής χρονιάς, δεν αναπληρώνονται.
Προτάσεις των Ομοσπονδιών για ένταξη της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης σε σχολεία όπου αυτή είναι θεμιτή και εφικτή αποκόμισαν μεν την προφορική υποστήριξη δια στόματος αναπληρώτριας Υπουργού και Υφυπουργού, στην πράξη όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Υποσχέσεις για την διατήρηση των προσχολικών τμημάτων, έμειναν υποσχέσεις.
Προτάσεις των θεσμών μας για την αξιοποίηση των ομογενών εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία, παραβλέπονται συστηματικά από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι αντιθέσεις μας σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των συντονιστικών γραφείων στην Γερμανία, απαντήθηκαν με το κλείσιμό τους. Η μετατόπιση του συντονιστικού γραφείου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας προς τις Βρυξέλλες και η μετάθεση της περιοχής της Ελβετίας στο συντονιστικό γραφείο του Λονδίνου αντί του Μονάχου ή της Στουτγάρδης, εγείρει δικαιολογημένα ερωτήματα, κατά πόσο ικανοί, υπεύθυνοι και σοβαροί είναι οι εν λόγω αρμόδιοι που ορίζονται κατά καιρούς από το Υπουργείο Παιδείας.
Σχετικά με το θέμα της Ελληνομάθειας, επίσης δεν απαντήθηκαν οι προτάσεις των Ομοσπονδιών για την διεξαγωγή των εξετάσεων στα κατά τόπους σχολεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, εφόσον θα αποφευχθεί η επώδυνη και δύσκολη μεταφορά των μαθητών σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία στις πρωτεύουσες των κρατιδίων.
Η Ενισχυτική διδασκαλία, ειδικά για τα Λύκεια της Γερμανίας, όπου τα τελευταία δυο σχολικά έτη επισκέπτονται από μεγάλο αριθμό μαθητών που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν με τους γονείς τους στη Γερμανία, ήταν, είναι και μάλλον θα παραμένει ταμπού για το Υπουργείο. Ας πληρώνουν οι γονείς δίδακτρα στα διάφορα φροντιστήρια που κερδοσκοπούν σε βάρος της ομογένειας. Αναρωτήθηκε κάποιος αρμόδιος από το Υπουργείο αν οι οικογένειες αυτές έχουν να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα ποσά; Οι παρακλήσεις της Συνομοσπονδίας προς τους φροντιστές για μείωση των τιμών έπεσαν στο κενό. Αντιθέτως οι φροντιστές αυξάνουν ετησίως τα «πακέτα» τους κερδοσκοπώντας από τους πιο οικονομικά ασθενέστερους. Δεν θα έπρεπε η πολιτεία να πράξει το ελάχιστο προσφέροντας έστω κάποιες ώρες ενισχυτικής στα Λύκεια της αλλοδαπής;

Διερωτώμεθα λοιπόν, για τι είδους πολιτική για την Ομογένεια εκ μέρους της πολιτείας μας μιλάμε, όταν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές σχεδιάζονται, υλοποιούνται και επιβάλλονται χωρίς την συνεργασία, την συμμετοχή και την αποδοχή της ίδιας της Ομογένειας.

Επιπλέον θέλουμε να θυμίσουμε στο Υπουργείο ότι οι επιστολές που αποστέλλονται από τους θεσμούς μας προς τους αρμόδιους εντεταλμένους της πολιτείας, πρέπει να απαντώνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.  3230/2004 (άρθρο 11, παρ. 1), ο οποίος ορίζει ότι οι διοικητικές αρχές, όταν υποβάλλονται ενώπιόν τους αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερόμενων και να αποφαίνονται για τα αιτήματα τους μέσα στην προθεσμία που τυχόν καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις, αλλιώς μέσα σε διάστημα πενήντα (50) ημερών. Αντ’ αυτού οι δικές μας αιτήσεις χρονίζουν σε ξεχασμένα συρτάρια του Υπουργείου ή σε κάποιο κάδο ανακύκλωσης.

Ας ελπίζουμε ως θεσμοί ότι στα γραπτά ερωτήματα που θέτουμε στην πολιτεία, θα αποσπάμε τις όποιες θετικές ή αρνητικές απαντήσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κατά πόσο το περιεχόμενο των απαντήσεων θα συνάδει με την αλήθεια, δεν τίθεται ως ερώτημα για κανέναν θεσμό των Γονέων και Κηδεμόνων της Ομογένειας, εφόσον στο παρελθόν και στο παρόν η πραγματικότητα μιλά την δική της γλώσσα.

Τέλος κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε όπως μεταφέρετε στην παρούσα κυβέρνηση την  πλήρη απογοήτευση και αγανάκτηση της Ομογένειας, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού, αλλά την γενικότερη απογοήτευση όλων των Ελλήνων της αλλοδαπής που αναγκάζονται πλέον για τρίτη φορά εντός των τελευτών 60 ετών να μεταναστεύσουν μακριά από τον τόπο τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ελληνική πολιτεία στάθηκε ανάξια των υποχρεώσεων της παρότι η ομογένεια του εξωτερικού μόνο πρόσφερε χωρίς να αποσπάσει ποτέ τις ελάχιστες υποχρεώσεις της πολιτείας μας.

Για την Συνομοσπονδία  Ομοσπονδιών Γερμανίας

Ο Πρόεδρος  Κήπας Αθανάσιος

Ο Γραμματέας Σαββίδης Γεώργιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ