Την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας για  την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Ομογένειας και του μητροπολιτικού κέντρου, ανέδειξε η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ΣΑΕ, στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης Πανελλήνιας Σύναξης Νεότητας που διοργάνωσε το Κέντρο Ενότητας, Μελέτης και Προβολής των αξιών μας η «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» υπό την Αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η κα Σαραντοπούλου στην ομιλία της με τίτλο : «Ο Ελληνισμός της Ομογένειας», αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί το σημαντικό δίκτυο των Ελλήνων του Εξωτερικού στη προώθηση του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και τους τρόπους ανάδειξης του Απόδημου Ελληνισμού ως πολύτιμου σύμμαχου της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα επιτεύγματα των Ελλήνων του Εξωτερικού, τονίζοντας ότι η μεγάλη πρόκληση για εκείνους είναι σήμερα η διατήρηση της ταυτότητας, μέσα και από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ υπογράμμισε ότι σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας είναι η δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης αλληλοϋποστήριξης και αγαστής συνεργασίας, κυρίως με την νέα γενιά. Ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές στον Ελληνισμό της Διασποράς, πάντα με στόχο την στήριξη της Ομογένειας και το συμφέρον της πατρίδας.

Τόνισε δε, ότι προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικός είναι ο ρόλος των Ομογενειακών Οργανώσεων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και των δικτύων που διαθέτει σήμερα η Ελληνική Διασπορά, τα δίκτυα των επιστημόνων, των πολιτικών ελληνικής καταγωγής, των επιχειρηματιών, τα οποία συνιστούν μια πηγή αστείρευτου και μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτου πλούτου για την Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι η σχέση μεταξύ των Ελλήνων εντός Ελλάδος και του Ελληνισμού του Εξωτερικού μπορεί να καταστεί εποικοδομητική με την σφυρηλάτηση συνεργασιών στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, αλλά και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή και την επιχειρηματική δράση προς την Ελλάδα ως σημείο αναφοράς του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής στα ιδανικά του Ελληνικού Πολιτισμού και της αξίες που μας κληροδότησε η Εκκλησία μας ωστε ενωμένες όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού να βοηθήσουν στη δύσκολο περίοδο που βιώνει η Ελλάδα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ