Apostolos Malamoussis
Erzpriester Malamoussis, Oberbürgermeister Ude und die Tanzgruppe beim Sirtaki Tanzen (Foto: Ingrid Grossmann).

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Μόναχο το 200ου Ιωβηλαίο του Οκτομπερφεστ, της μεγαλύτερης στο κόσμο λαικής πανήγυρης, της γνωστής και ως γιορτής της μπύρας.

Στις 12 Οκτωβρίου 1810 ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκος τέλεσε το γάμο του με την πριγκίπισσα Θηρεσία (Τερέσια). Επειδή ο Λουδοβίκος ήταν θαυμαστής της κλασσικής αρχαιότητας πρότεινε στους υπηκόους του να διοργανώσουν πέντε μέρες μετά το γάμο του αγώνες κατά το πρότυπο των ολυμπιακών αγώνων. Πράγματι στις 17 Οκτωβρίου 1810 διοργανώθηκαν οι πρώτοι αγώνες προς τιμή του βασιλικού ζεύγους, με προσφορά άφθονης μπύρας, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα στους βαυαρούς. Ο βασιλέας υποσχέθηκε να εορτάζει κάθε χρόνο τον Οκτώβριο το λαικό αυτό πανηγύρι.

Αυτή ήταν και η αρχή του Οκτόμπερφεστ που τελείται έκτοτε κάθε χρόνο και διαρκεί δύο εβδομάδες. Με πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με βαυαρική μουσική και χορό, με καρουσέλ, με παιγνίδια για μικρούς και μεγάλους, με κατανάλωση 6 εκατ. λιτρών μπύρας και 600.000 ψητών κοτοπούλων, διασκεδάζουν βαυαροί και επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, από Ιαπωνία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδα, και από τις ευρωπαικές χώρες με πρώτους τους Ιταλούς, που έρχονται κάθε χρόνο για τη γιορτή αυτή.

Το 1832 αναβλήθηκε η έναρξη της Οκτόμπερφεστ για μια εβδομάδα!!! για να υποδεχθούν οι κάτοικοι του Μονάχου μια ελληνική αντιπροσωπεία που ήλθε στο Μόναχο στα πλαίσια της ενθρόνισης του Όθωνα, ως βασιλέα της Ελλάδος. Η αναβολή της έναρξης αναφέρεται στην ιστορία ως η μοναδική εξαίρεση παρέμβασης στο Οκτόμπερφεστ και κατέδειξε το φιλελληνικό κλίμα της βαυαρικής κοινωνίας. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης απέστειλε επιστολή στον Πρώτο Δήμαρχο του Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε (Christian Ude) και πρότεινε να δοθεί εφέτος και ελληνικό χρώμα στον εορτασμό του 200ου ιωβηλαίου του Οκτομπρεφεστ με παρουσίαση του ελληνικού χορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων. Ο Δήμαρχος έκανε αμέσως δεκτή τη πρόταση αυτή και στην επίσημη έναρξη των χορευτικών εορταστικών εκδηλώσεων, στις 17 Οκτωβρίου 2010, τον πρώτο χορό χόρεψε το Λύκειο των Ελληνίδων, το οποίο έκανε άριστη εντύπωση στους Βαυαρούς τόσο με την άρτια παρουσίαση των χορών, όσο και με τις θαυμάσιες στολές από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης κάλεσε τον Δήμαρχο κ. Ούντε και έσυραν μαζί τον καλαματιανό χορό, καταχειροκροτούμενοι από τις χιλιάδες των βαυαρών που είχαν κατακλύσει το χώρο. Μεταξύ των παρόντων 80 Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Μονάχου ήταν και ο έλληνας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωσταντίνος Γιαννακάκος. Μετά τους ελληνικούς χορούς ακολούθησαν τα βαυαρικά χορευτικά συγκροτήματα. Η τηλεόραση και ο τύπος αναφέρθηκαν στο γεγονός αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο έλληνες και βαυαροί έλαβαν μέρος στη μουσικοχορευτική εκδήλωση του ιωβηλαίου. Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Ούντε για τη μεγάλη τιμή που έκανε στον ελληνισμό του Μονάχου και έδειξε για μια ακόμη φορά την μεγάλη εκτίμηση που έχουν και ο ίδιος και η βαυαρική κοινωνία για τους έλληνες. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λύκειο Ελληνίδων Μονάχου, στις χορεύτριες και τους χορευτές, στη Πρόεδρο κ. Κατερίνα Φθενάκη στη Γραμματέα κ. Ελένη Βούλγαρη-Ποπ, στο ζεύγος των χοροδιδασκάλων κ.Τάκου και σ’ όλα τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη παρουσίαση των χορών και τη θαυμάσια προβολή της Ελλάδος.

Φωτογραφία: O Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε (Christian Ude) και το χορευτικό του Λυκείου των Ελληνίδων Μονάχου (φωτό: Ingrid Grossmann).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ