Μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ελήφθη η απόφαση για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου να λήξει η κατάληψη των εργαζομένων, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράνομη. Το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας. Νωρίς το πρωί επικράτησε ένταση καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους εργαζόμενους και τον κόσμο που βρισκόταν στη λεωφόρο Μεσογείων προς την Αγ. Ιωάννου. Και οι δύο πύλες του ραδιομεγάρου είναι κλειστές. Η επέμβαση της αστυνομίας στο κτίριο έγινε από την πλαϊνή είσοδο, επί της οδού Δημητσάνας.

 

Κλειστό παραμένει το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Μεσογείων.

 

 

Δηλώσεις

 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ  έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα».

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

 

 

Με τη σημερινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια απόλυτα πραξικοπηματική ενέργειά της σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας που ξεκίνησε την 11 Ιουνίου. Δύο μέρες μετά το δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες καναλάρχες, με τη δωρεάν παραχώρηση των νέων ψηφιακών αδειών, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ., λειτουργώντας εντελώς παράνομα, έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της δημοκρατίας στον τόπο μας.

 

Για άλλη μια φορά το δίλημμα δημοκρατία ή μνημόνιο αναδεικνύεται επίκαιρο.

Ο λαός μας θα σταθεί απέναντι στην κατάλυση της νομιμότητας, στην υπονόμευση της δημοκρατίας και θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και τις ελευθερίες του.

 

Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την παράδοσή του στους εργαζόμενους της.

 

 

 

ΠΑΣΟΚ

 

Από το Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.Η συνέχιση της παράνομης κατάληψης της ΕΡΤ στρέφεται εναντίον των εργαζομένων που αν και έχουν αξιολογηθεί αξιοκρατικά δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά, κατά της ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κατά της προετοιμασίας της Ελλάδας εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων.Κανείς σήμερα δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού να σταματήσει την αναβάθμιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

 

ΚΚΕ

 

 

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τις προσαγωγές συνδικαλιστών και τη χρήση χημικών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και σε άλλους εργαζόμενους που συμπαραστέκονταν έξω από το ραδιομέγαρο. Η εφαρμογή από την κυβέρνηση του δόγματος «νόμος και τάξη», αποδεικνύει ότι η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Η απάντηση είναι ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, ιδιαίτερα σήμερα που το δρόμο της ΕΡΤ παίρνουν και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, όπως οι αμυντικές βιομηχανίες με μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

 

ΑΔΕΔΥ – Καταγγελία για την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και κάλεσμα στο συλλαλητήριο.

 

Μία ακόμα «ιστορία επιτυχίας» της ελληνικής Κυβέρνησης διαδραματίστηκε, σήμερα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, τα ξημερώματα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με την Κυβέρνηση να καταφεύγει για ακόμα μία φορά στον αυταρχισμό και την καταστολή, προκειμένου να επιβάλλει την καταστροφική -για την κοινωνία- πολιτική της.

 

Διαμηνύουμε στην Κυβέρνηση για ακόμα μία φορά ότι τα προβλήματα στη Δημοκρατία λύνονται με το διάλογο, τη συμμετοχή της κοινωνίας και τη λειτουργία των Δημοκρατικών Θεσμών και όχι με την καταστολή και τον αυταρχισμό.

 

Είναι, όμως, προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει -εδώ και καιρό- έναν άλλο δρόμο: Δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν συζητά. Απλώς, επιβάλλει!

 

Είναι, επίσης, προφανές ότι πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή, η οποία άλλωστε αποτυπώνεται γλαφυρά και στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι: «Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας» (!)

 

Όμως, ο κυβερνητικός αυταρχισμός, που άνοιξε με τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ και κλιμακώνεται σε κάθε ευκαιρία, επιχειρώντας να πλήξει τους συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις με την κατασυκοφάντηση κάθε δημοκρατικής οντότητας και συλλογικής δράσης και με την ωμή καταστολή (όπως έγινε σήμερα με την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο), οδηγεί σ έναν ολισθηρό κατήφορο για τη Δημοκρατία, την κοινωνία και τη χώρα.

 

Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και δηλώνουμε ότι οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και ο αυταρχισμός δεν θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων.

Όσο ασκούνται οι αντικοινωνικές αυτές πολιτικές Συνδικάτα, εργαζόμενοι και κοινωνία θα συντονίζουμε και θα συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή τους.

 

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας να εκφράσουν την κάθετη αντίθεση και αντίστασή τους απέναντι στις αυταρχικές κυβερνητικές μεθόδους καθώς και τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013, στις 16:00 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Μεσογείων (Αγία Παρασκευή).

 

 

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ