Του  Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων  κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, η πολιτειακή, πολιτική και κοινοβουλευτική ηγεσία της Αλβανίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Τίρανα, προσκεκλημένος του ομολόγου του. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας αναφέρθηκε στο άριστο κλίμα που κυριαρχεί στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από πολλά χρόνια η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής έρχεται να επιβεβαιώσει το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, των απευθείας εκπροσώπων του λαού». Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε το μήνυμα πως «Ελλάδα και Αλβανία μπορούμε να προχωρήσουμε ως στρατηγικής σημασίας εταίροι, να επιλύσουμε προβλήματα για το καλό των πολιτών μας αλλά και να εγγυηθούμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». «Θέλω να σας διαβεβαιώσω», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, «ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα συνεργάζεται με ειλικρίνεια με τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στη χώρα μας και εάν ακούγονται κάποιες διαφορετικές, ακραίες φωνές, αυτές δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου».
Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας. Ο κ. Meta εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας συμπίπτει με τη βελτίωση της οικονομίας στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση σας, τις θυσίες του λαού αλλά και το δυναμικό ρόλο της χώρας σας ως Προεδρεύουσας της Ε.Ε. » Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας τόνισε πως «η δική σας επίσκεψη αλλά και η 12η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και στα κοινοβούλια».

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων έκαναν δηλώσεις:

Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας κ. Ilir Meta:

«Θέλω να αναφερθώ στις καλές σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, που σήμερα βρίσκονται σε μια πιο δυναμική φάση μετά από την επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και την ανταλλαγή επισκέψεων κυβερνητικών αξιωματούχων από τις δύο χώρες. Η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων αποδεικνύει τη σημασία που έχουν διμερείς σχέσεις και η ανταλλαγή επισκέψεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οι σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων  έχουν μεγάλη σημασία ώστε να δώσουν ώθηση  στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Γι αυτό και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις ανταλλαγές επισκέψεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα η Βουλή της Αλβανίας συγκρότησε πρόσφατα την επιτροπή φιλίας με την Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του  Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.  Η συγκρότηση της Επιτροπής αυτής επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με την γειτονική Ελλάδα. Είναι σχέση στρατηγικής σημασίας για τις 2 χώρες και τους 2 λαούς μας.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιείται σε μια σημαντική στιγμή καθώς είναι η περίοδος που η Ελλάδα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. Γι αυτό και η σημερινή επίσκεψη έχει και την Ευρωπαϊκή της διάσταση. Εκφράσαμε και συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη βοήθεια που η   Ελλάδα παρείχε και συνεχίζει να παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η Ελλάδα εκπροσωπεί παράλληλα ένα σημαντικό συνήγορο για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Και εμείς  εκτιμούμε θετικά  την αφοσίωσή της Ελλάδας για της επίσπευση της ευρωπαϊκή μας ατζέντας. Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής θα συμπεριλάβω και το Κόσσοβο, γιατί όπως όλη η περιοχή  έχει και αυτό τη θέση του στην Ε.Ε.
Η Αλβανία και η Ελλάδα ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ηρεμίας στην περιοχή μας. Επίσης η συνεργασία των δύο χώρων στο  πλαίσιο των περιφερειακών πρωτοβουλιών είναι πολύτιμη. Και αναφέρομαι στην οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προοπτική – όχι μόνο της χώρας μας – αλλά και όλης την περιοχής. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εκτιμήσαμε  θετικά ότι ο ενεργειακός αγωγός ΤΑΠ είναι ένα στρατηγικής εγχείρημα όχι μόνο για το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Τέλος θέλω να τονίσω ότι την Αλβανία και την Ελλάδα δεν τις ενώνουν μόνο  ο κοινός γεωγραφικός και ιστορικός χώρος, ούτε μόνο το κοινό τους μέλλον στην Ε.Ε. Πάνω απ΄ όλα τους ενώνει η λαμπρή, η  άριστη γέφυρα της συνεργασίας, της κατανόησης και η αυτή γέφυρα αποτελείται από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και την  Αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα. Γι αυτό και η αμοιβαία διατήρηση και καλλιέργεια των εκπαιδευτικών,  πολιτιστικών αξιών έχει ιδιαίτερη σημασία για τους λαούς των δύο χωρών. Για μια ακόμα φορά εύχομαι κάθε επιτυχία στην επίσκεψη του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, εδώ στην Αλβανία. Χαίρομαι που η επίσκεψη αυτή έγινε πραγματικότητα και ελπίζουμε σύντομα να επισκεφτεί τα Τίρανα και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς. Η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο.
Πράγματι, η κυβέρνηση της Ελλάδας, η Βουλή των Ελλήνων και ο ελληνικός λαός έκαναν προσπάθειες που χρήζουν θαυμασμού ούτως ώστε να ξεπεράσουν δύσκολες περιστάσεις και αυτή η πρόοδος που η Ελλάδα σημείωσε τελευταία είναι προς το συμφέρον και της Αλβανίας και των Αλβανών και προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής προοπτικής όλης της περιοχής.»

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης:

«Θέλω και εγώ με την σειρά μου κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη θερμή ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναδεικνύει τις σχέσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας.
Η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο, μια περίοδο που πολλοί αμφισβητούσαν αν θα τα καταφέρει.  Μια περίοδο που πολλοί έλεγαν ότι μπορεί να βγει από την Ε.Ε. και το ευρώ. Με τη θέληση και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών καταφέραμε και διαψεύσαμε όλα αυτά τα σενάρια και έτσι σήμερα όχι μόνο δεν βγήκαμε από την ευρωζώνη αλλά ασκούμε και τη θεσμική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και την ασκούμε όπως όλοι λένε με ένα τρόπο επιτυχή, αλλά κυρίως, με το κύρος που απαιτείται να έχει μια χώρα που έχει την Προεδρία.
Μέσα στους στόχους της Προεδρίας είναι σαφέστατα να μπορέσει η Αλβανία μέχρι τον Ιούνιο να έχει τη θετική εισήγηση της Επιτροπής.  Έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει αλλά και με πράξεις έχουμε αποδείξει ότι όλη αυτή η ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η στάση καλής γειτονίας διότι η ένταξη όλων μας θα βοηθήσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και θα είναι προς όφελος των πολιτών μας, διότι θα δημιουργήσει ανάπτυξη της οικονομίας και θέσεις απασχόλησης.
Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδα και Αλβανίας είναι άριστες και  χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές. Ένα μήνυμα προς τους πολίτες μας, ότι μπορούμε και πρέπει  για το καλό όλων και την ανάπτυξη των χωρών μας να συνεργαστούμε και είναι σημαντικό αυτό το μήνυμα να το δίνουν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων.
Με πολύ σεβασμό και συγκίνηση προσέρχομαι στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας. Διότι στο κάθε Κοινοβούλιο ακούγεται η γνήσια φωνή των πολιτών, εμείς είμαστε οι αντιπρόσωποι των πολιτών. Εμείς απολογούμαστε σε αυτούς. Εμείς στηρίζουμε, ελέγχουμε, πιέζουμε τις κυβερνήσεις μας και γι’ αυτό η ευθύνη των κοινοβουλίων είναι παρά πολύ σημαντική στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.  Και χαίρομαι που ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας είναι μια σημαντική προσωπικότητα, όπως εσείς, που πιστεύω μπορείτε να συγκεράσετε όλες αυτές τις απόψεις ακούγοντας όλες πάντα τις πλευρές, όπως απαιτείται και βρίσκοντας πάντα την πιο ισορροπημένη λύση στα προβλήματα των πολιτών μας.  Γιατί είναι δύσκολες οι ώρες για τα Κοινοβούλια, πρέπει να πάρουν αποφάσεις, που μακροπρόθεσμα θα δώσουν οφέλη στους πολίτες αλλά βραχυπρόθεσμα θεωρούνται πολύ αντιδημοφιλή και γι’ αυτό δεν πρέπει να περιοριστούμε σε έναν επικυρωτικό ρόλο αλλά να έχουμε και συμμετοχή στο διάλογο για τη λήψη των αποφάσεων.
Εύχομαι και η αυριανή διάσκεψη να έχει την επιτυχία που όλοι περιμένουμε και ήδη από σήμερα θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις μας για τις επαφές των κοινοβουλευτικών επιτροπών για την καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία των κοινοβουλίων μας.  Θέλω να ευχαριστήσω τους κ. Αντιπρόεδρους και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και να σας μεταφέρω και εγώ με την σειρά μου τη θετική γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας για την άριστη σχέση Ελλάδας και Αλβανίας».
Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Bujar Nishami. «Η επίσκεψη μου ως  Πρόεδρος της Βουλής αλλά και ως εκπρόσωπος της χώρας που έχει την Προεδρία στην Ε.Ε. στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την Ε.Ε.», αυτό είπε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον κ. Nishami.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας ακολούθως τόνισε: «Με την ιδιότητα του Αρχηγού κράτους θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι, είμαστε γείτονες και δεν μπορούμε να πάμε κάπου αλλού. Για το λόγο αυτό  πρέπει να συμβάλλουμε από κοινού προς το συμφέρον των λαών μας. Άλλωστε υπάρχουν και ειδικοί δεσμοί ανάμεσα μας διότι ο λαός σας, υποδέχτηκε, φιλοξένησε και άνοιξε την πόρτα σε εκατοντάδες χιλιάδες αλβανούς, που σήμερα είναι ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία αλλά και η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι από τα υγιέστερα κομμάτια της Αλβανικής κοινωνίας.  Και αυτοί οι δύο παράμετροι, είναι στυλοβάτες της καλής σχέσης και της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες».
Τις καλές σχέσεις ειδικής σημασίας μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης με τους οποίους είχε συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος και Δήμαρχο των Τιράνων κ. Lulzim Basha, ο  οποίος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που παρείχε ως υπουργός Άμυνας  στην ένταξη της Αλβανίας στο  ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μεϊμαράκης  από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε ότι την ίδια στήριξη παρέχει στην Αλβανία και τώρα η Ελλάδα για την υποψηφιότητά της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Και οι δυο συμφώνησαν επίσης στις δυνατότητες που έχουν οι δυο χώρες για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στη συνέχεια του προγράμματός του ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει συναντήσεις με ομογενείς Βουλευτές και Υφυπουργούς καθώς και με την ηγεσία και στελέχη κομμάτων Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ