Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη από το κοινοβούλιο της Ρώμης για δεύτερη θητεία, με 759  ψήφους. Ο Μάριο Ντράγκι παραμένει πρωθυπουργός.Η όλη κατάσταση, τελικά, παρέμεινε ως είχε. «Είναι μια επιτυχία των δυο προέδρων, της κυβέρνησης και της δημοκρατίας», σχολίασε η δημόσια τηλεόραση Rai. Στην πραγματικότητα ωστόσο όλοι ξέρουν ότι υπάρχει μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Από την περασμένη Δευτέρα, στις επτά ψηφοφορίες του κοινοβουλίου, τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν.

Ήταν γνωστό ότι η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά δεν διέθεταν την αναγκαία πλειοψηφία για να μπορέσουν να εκλέξουν αυτόνομα τον νέο πρόεδρο. Αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. «Πρότεινα είκοσι μια προσωπικότητες και η κεντροαριστερά δεν δέχθηκε καμία», δήλωσε πριν λίγο ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Όλοι ξέρουν όμως ότι υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες και στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς. Τόσο που η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ψήφισαν υπέρ της επανεκλογής Ματαρέλα, ενώ τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας» παρέμειναν αντίθετα μέχρι το τέλος.

Μετακομίσεις και ορκωμοσία

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα ορκιστεί πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη. Είχε ήδη μετακομίσει σε διαμέρισμα της περιοχής Παριόλι της Ρώμης, αλλά τώρα θα πρέπει να ζητήσει από την εταιρία μεταφορών που είχε επιλέξει να του πάει πίσω την οικοσκευή του, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ο Ιταλός πρόεδρος είναι ογδόντα ετών, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα θελήσει να εξαντλήσει την επταετία της θητείας του, ή αν θα παραιτηθεί νωρίτερα. Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2023, πάντως, θα κάνει σίγουρα ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την σταθερότητα της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι. Δεν πρέπει να θεωρείται βέβαια τίποτα δεδομένο, διότι οι εντάσεις και οι διχοστασίες που προέκυψαν κατά τη διαδικασία εκλογής του προέδρου μπορεί να έχουν ουσιαστικές συνέπειες και στο κυβερνητικό έργο.

Είναι αδιαμφισβήτητο πάντως ότι η εμπιστοσύνη των Ιταλών στα κόμματα, μετά από το πολιτικό θρίλερ που μόλις ολοκληρώθηκε, έχει μειωθεί σημαντικά. Το μεγάλο ζητούμενο φυσικά ήταν και είναι το γενικότερο συμφέρον της χώρας. Αλλά στη φάση αυτή υπερίσχυσαν τα διάφορα κομματικά σχέδια, και ο Σέρτζιο Ματαρέλα αναγκάσθηκε να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού. Όπως και του «εγγυητή» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποφάσισε να στηρίξει με συνολικά 191 δισεκατομμύρια ευρώ την οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ