Ο κ. Πρωθυπουργός να παρέμβει με σθένος στην ηγεσία της Ευρωζώνης.

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος.

Επανερχόμαστε στο θέμα της οικονομίας, μια και η οικονομία είναι το μέγιστο πρόβλημα της χώρας μας. Μια οικονομία που έχει εξαθλιώσει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, μια οικονομική κατάσταση η οποία αν δεν διορθωθεί εγκαίρως, κινδυνεύει να βυθιστεί το πλοίο που λέγεται Ελλάδα, στην προσπάθειά μας να βγούμε από την καταιγίδα στην οποία μας έβαλε ο ΓΑΠ κατόπιν σχεδίου δυστυχώς, όπως και εκ των υστέρων αποδείχτηκε.

Οι Έλληνες καπεταναίοι οι οποίοι έτυχε να βρεθούν στο κέντρο μιας καταιγίδας, στο μάτι του κυκλώνα, μπορούν να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν είτε για να κατορθώσουν να βγουν από την καταιγίδα, είτε να αντέξουν στο «τραβέρσο» μέχρι να αποδυναμωθεί η καταιγίδα. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία και προσεκτικές κινήσεις, διότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να βυθιστεί το σκάφος με το παραμικρό λάθος.

Σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας, και αυτός είναι ο λόγος που το σκάφος της χώρας μας κλυδωνίζεται και χρειάζονται προσεκτικές και μελετημένες αποφάσεις από την Κυβέρνηση, αλλά και υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση, για να βγούμε από την κρίση χωρίς να χρεοκοπήσουμε. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές το κουμάντο, οι αποφάσεις και οι ενέργειες πρέπει να λαμβάνονται μόνο από τον καπετάνιο, μόνο από τον Πρωθυπουργό, για να αποφευχθούν λάθη και παραλήψεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.      

Ο ανασχετικός παράγων στην προκειμένη περίπτωση είναι μπάστακες της Τρόϊκα, οι οποίοι ενεργούν μηχανικά, καθαρά μονεταριστικά και όχι ανθρώπινα, αλλά ούτε και αποτελεσματικά, με επικείμενο κίνδυνο βύθισης του πλοίου, χρεοκοπίας και εσταί η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης, αφού όλες οι δραματικές θυσίες των πολιτών μας θα αποβούν μάταιες. Μήπως όμως αυτή είναι στην ουσία η επιδίωξη; Όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Ντράγκι, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel τον περασμένο Νοέμβριο, λέει ότι «Η στήριξη και η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης θα υπάρξει για τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, μόνο αν εκχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία»!!!

 Αυτά ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος των «αγορών», σκοπός των οποίων είναι η διάλυση της Ευρωζώνης. Η Γερμανία, ως ο ισχυρότερος οικονομικός  «εταίρος», συμφωνεί; Διότι αν συμφωνεί, ας μας το πει πριν εξαθλιωθούμε τελείως, προσπαθώντας να ορθοποδήσουμε. Αν όμως διαφωνεί και θέλει πράγματι να διασωθεί το Ευρώ, ας ενεργήσει ως εάν είχε ήδη προχωρήσει η οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση και ας εφαρμοστεί μια συμπαράσταση ως εάν επρόκειτο για ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας και όχι ως στυγνοί δανειστές με τεχνογνώστη το ΔΝΤ. Ο κ.Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος πλέον, να θέσει το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο ευθέως και ρητά, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γνωρίζουμε που στεκόμαστε και τι πρέπει πλέον να πράξουμε από εδώ και πέρα.

  Στο μεταξύ, με την ανεργία να αυξάνεται, την ύφεση να συνεχίζεται και οι οικονομικοί στόχοι να μην επιτυγχάνονται, δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται η φθοροποιός αυτή πολιτική, η οποία πέραν της εξαθλίωσης των πολιτών, διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. Με τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των πολιτών και τη σταδιακή «δήμευση» των περιουσιών με τα «χαράτσια», μόνο επιδείνωση της φτώχιας και εξαθλίωση των πολιτών επιτυγχάνεται. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ για να πληρώσουν οι πολίτες τους εξουθενωτικούς φόρους τους οποίους επέβαλε ο υπουργός οικονομικών, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος. Το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλείται, αλληλογρονθοκοπείται με τα ελλείμματα εσόδων. Άρα τα μέτρα είναι αλυσιτελή και αναποτελεσματικά. Άλλωστε σιγά-σιγά όλοι διαπιστώνουν τη λάθος συνταγή που μας επέβαλαν.

Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες ανάπτυξης, να χαλαρώσουν τα σκληρά αυτά μέτρα, για να ανασάνουν και να ανακουφιστούν οι πολίτες, αγνοώντας την Τρόϊκα, αν δεν συναινέσει, επικοινωνώντας απ’ ευθείας σε υψηλό επίπεδο με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Όποια Μνημόνια και αν έχουμε υπογράψει, όσες υποσχέσεις και αν έχουμε δώσει, από τη στιγμή κατά την οποίαν ο λαός μας υποφέρει, εξαντλείται και πολλοί αυτοκτονούν, οι όποιες δεσμεύσεις αναστέλλονται. Υποτίθεται ότι όλα γίνονται για το καλό του λαού μας και επομένως δεν μπορούμε να αγνοούμε και να παραβλέπουμε τις οδύνες που υφίσταται.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πάρτε την υπόθεση στην δική σας ευθύνη και πρωτοβουλία. Μιλήστε με σθένος και αποφασιστικότητα στους ομόλογους σας, οι οποίοι δεν μπορούν να μη δεχθούν τα επιχειρήματά σας και να μη συναινέσουν σε μια χαλαρότερη πολιτική για να επιβιώσουν οι Έλληνες και να συμβάλουν έτσι να «καβετζάρουμε» τον κάβο. Πρέπει να αντιληφθούν ότι θα είναι προς όφελος όλων και των δυνατών.

Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                   

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ