Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το πρόβλημα των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) στην Κομοτηνή και στη Νάουσα.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης τονίζει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και φυσικά παραμένουν απλήρωτοι για 23 μήνες», ενώ επισημαίνει ότι «όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ευρωβουλευτή Γ. Παπαστάμκο, λεφτά υπάρχουν, αρκεί να υπάρξει συντονισμένη δράση και να τα απορροφήσουμε».

Ο Νομάρχης ζητά την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ώστε να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. «Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο κυβερνητική αδράνεια και ανεπάρκεια που κατέστησαν τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία πρωταθλήτριες στην ανεργία. Κάθε περαιτέρω κωλυσιεργία θα εντείνει την κοινωνική αναταραχή και θα θέτει την Πολιτεία στο στόχαστρο των πολιτών», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Με δύο επιστολές μου κατά το τελευταίο τρίμηνο ζήτησα την παρέμβασή σας για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) στην Κομοτηνή και στη Νάουσα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και φυσικά παραμένουν απλήρωτοι για 23 μήνες.

Όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ευρωβουλευτή Γ. Παπαστάμκο, λεφτά υπάρχουν, αρκεί να υπάρξει συντονισμένη δράση και να τα απορροφήσουμε. Σύμφωνα με την απάντηση, η Νάουσα αναγνωρίζεται ως θύμα των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, του ανοίγματος του εμπορίου κατά τα τελευταία χρόνια και της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, δικαιούται ένταξης σε δράσεις άμεσης εφαρμογής, όπως είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση. Το Ταμείο διαθέτει ένα μέγιστο ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως με στόχο την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, ιδίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Επίσης, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παρέχουν χρηματοδότηση (από το ΠΕΠ 2007-2013 για την Κεντρική Μακεδονία προβλέπονται 1,781 δις ευρώ) την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εθνικές και περιφερειακές αρχές της Ελλάδας για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Νάουσα και άλλες περιοχές.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατόπιν τούτων, και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πλέον οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης, σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα, ώστε να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο κυβερνητική αδράνεια και ανεπάρκεια που κατέστησαν τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία πρωταθλήτριες στην ανεργία. Κάθε περαιτέρω κωλυσιεργία θα εντείνει την κοινωνική αναταραχή και θα θέτει την Πολιτεία στο στόχαστρο των πολιτών.

Με εκτίμηση,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ