Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η απόφαση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) να «επαναπατρίσει», συνολικά, 674 τόνους χρυσού που φυλάσσονταν στην Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε ερωτηματικά, ενώ πυροδοτεί και αρκετούς φόβους για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Η Bundesbank ανακοίνωσε, ότι θα μεταφέρει το σύνολο των αποθεμάτων (συνολικά 374 τόνοι) από την Banque de France στο Παρίσι, και αυτό, διότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν κοινό νόμισμα. Παράλληλα, θα πάρει άλλους 300 τόνους από την Federal Reserve στη Νέα Υόρκη. Στις ΗΠΑ θα μείνουν 1.200 τόνοι, όπως θα διατηρηθούν και οι 445 τόνοι του γερμανικού χρυσού στη Βρετανία, για διευκόλυνση των συναλλαγματικών μεταβιβάσεων με το δολλάριο και την στερλίνα, αντίστοιχα.
Η μεταφορά θα ολοκληρωθεί το 2020 και τότε η Γερμανία θα έχει τα μισά αποθέματα του χρυσού της στα εδάφη της και τα υπόλοιπα μισά στο εξωτερικό. Σε παρόμοια κίνηση έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια και άλλα τρία κράτη, δηλαδή η Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, η Λιβύη και το Ιράν.
Σημειώνεται, ότι η Γερμανία δεν είχε αποθέματα χρυσού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά άρχισε να συγκεντρώνει από το 1951 και μετά. Το Βερολίνο φύλαγε τότε, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, και σε άλλα σημεία τον χρυσό της κάτω από τον φόβο «σοβιετικής επίθεσης». Τον χρυσό, που αποθήκευε σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο δεν τον μετέφερε εκεί, παρά τον αγόραζε επί τόπου από τις συγκεκριμένες αγορές. Από το 1973, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αγοράσει, ούτε έχει πουλήσει χρυσό, πέρα από τους 5-6 τόνους που πουλάει κάθε χρόνο στο Υπουργείο Οικονομικών για την κοπή χρυσών νομισμάτων.
Οι αριθμοί είναι πάντως εντυπωσιακοί. Η Γερμανία είναι δεύτερη στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού, με περίπου 3.400 τόνους (3.396 για την ακρίβεια), αξίας 133 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τα τέλη του 2011.

Εσωτερικές πιέσεις και διεθνείς φόβοι

Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα πήρε αυτή την απόφαση, επηρεαζόμενη από πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, όπως η καμπάνια «Φέρτε πίσω τον χρυσό μας», που υποστηρίχθηκε από κρατικούς ορκωτούς λογιστές, του Ελεγκτικού Δικαστηρίου.
Αν και δεν υποκύπτει συχνά σε τέτοιου είδους πιέσεις, αναγκάστηκε ουσιαστικά, να αποδείξει εμπράκτως, ότι ο χρυσός της χώρας είναι ασφαλής. Η γερμανική πλευρά, εξάλλου, δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ φυσικό έλεγχο επί των αποθεμάτων της σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία και το αίτημα των ελεγκτών ήταν καταλυτικό.
Η απόφαση, πάντως, της Bundesbank πυροδότησε αρκετούς διεθνείς φόβους όπως και θεωρίες συνωμοσίας για την ασφάλεια των περίφημων θησαυροφυλακίων της Fed, αλλά και τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας.

Θα ενισχυθεί το ευρώ σε βάρος του δολλαρίου

Ο Μοχάμεντ ελ Αριάν, επικεφαλής του hedge fund της Pimco τόνισε, ότι η κίνηση αυτή είναι καθαρά πολιτική, ενόψει των εκλογών για την Καγκελαρία το προσεχές φθινόπωρο. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times» τονίζει, ότι οι Γερμανοί ανησυχούν ιδιαίτερα, βλέποντας τα δάνεια που δίνει η χώρα τους σε ασθενέστερες χώρες, όπως η Ελλάδα, τα οποία φαίνεται, πως είναι δύσκολο να αποπληρωθούν.
Παράλληλα, όμως, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες, που μπορεί να προκαλέσει η κίνηση του Βερολίνου. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει και άλλες χώρες στον επαναπατρισμό των αποθεμάτων τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.
Άλλο σχόλιο των «Financial Times» τονίζει, ότι ο επαναπατρισμός του χρυσού δείχνει, πως «η Γερμανία δεν εμπιστεύεται τους ξένους, αλλά θα καθησυχάσει πολλούς στο εσωτερικό της χώρας». Στο ίδιο μήκος κύματος και το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», το οποίο επισημαίνει, ότι «ο επαναπατρισμός του χρυσού της Γερμανίας προκαλεί ερωτήματα για την πίστη-εμπιστοσύνη του Βερολίνου στην παγκόσμια οικονομία, στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση αλλά και στις άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Δείχνει παράλληλα, ότι η Bundesbank, με τη φήμη της ανεξάρτητης, υπέκυψε στις πιέσεις της κοινής γνώμης και των ομοσπονδιακών ελεγκτών».
Ο επαναπατρισμός του γερμανικού χρυσού δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την σχέση δολλαρίου-ευρώ, αφού η Γερμανία με την κίνηση αυτή θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα εις βάρος του αμερικανικού.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΙΣΩ;;;;;; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ;;;;;ΜΕ ΕΝΟΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΌΜΜΑΤΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ