Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για τους μετανάστες. Ο αριθμός τους μειώνεται στην Ευρώπη, ωστόσο απαιτείται πιο μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή πολιτική

Οι αριθμοί συρρικνώνονται. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του αριθμού των νόμιμων μεταναστών ήταν πάντα ένα διψήφιο νούμερο. Πέρυσι όμως σημειώθηκε μείωση κατά 6% και αυτό οφείλεται κυρίως στην κακή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εργασίας Λάζλο Άντορ: «Οι μετανάστες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, και κυρίως σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα στις οικοδομές. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η οποία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι άνθρωποι έχουν πληγεί πολύ σε αυτό τον τομέα. Το ίδιο ισχύει όμως και για άλλους τομείς όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ανταλλακτικών. Εκεί σημειώνεται σημαντική μείωση στην απασχόληση».

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σωρεία προκαταλήψεων εναντίον των ξένων. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι μπορεί να αξιολογήσουν ως θετική τη μείωση των μεταναστών. Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία όμως προειδοποιεί τους Ευρωπαίους: «Η γήρανση του πληθυσμού έχει σημαντικές συνέπειες. Μπορούμε φυσικά να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Όμως καλό είναι όλοι οι καλοί θαλασσόλυκοι να είναι στο κατάστρωμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Στην Αυστρία ή στην Τσεχία για παράδειγμα αποτελούν το ένα τρίτο των εργαζομένων. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, όπως επισημαίνει η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Σεσίλια Μαλμστρέμ: «Γνωρίζουμε για παράδειγμα πως στον αγροτικό τομέα χρειαζόμαστε ένα μεγάλο αριθμό από εποχικούς εργάτες, αλλά γνωρίζουμε επίσης πως αυτοί οι άνθρωποι είναι απροστάτευτοι και συχνά θύματα εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε το νομικό καθεστώς τους για να εμποδίσουμε την εκμετάλλευσή τους ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε για την υγεία τους και την ασφάλειά τους».

Η κυρία Μαλμστρέμ ετοιμάζεται να κάνει τους επόμενους μήνες μια σειρά από προτάσεις ώστε να βελτιωθεί το νομικό καθεστώς και η ποιότητα ζωής των μεταναστών στην ΕΕ. Και αυτό όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους: «Μια μακροπρόθεσμη, καλά οργανωμένη πολιτική που αφορά τους μετανάστες θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος».

Το μήνυμα του ΟΟΣΑ προς την Ευρώπη είναι σαφές: Η Ευρώπη θα καταφέρει να διατηρήσει το επίπεδο ευημερίας της μόνο εάν απασχολεί και μετανάστες εργαζόμενους. Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται όμως να μην το αντιλαμβάνονται.

Christoph Hasselbach / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle – Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ