Θεσμική αλλαγή, που θα επιτρέπει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Ασφαλιστικά Ταμεία από τις Εφορίες, ετοιμάζει και το Υπουργείο Εργασίας.

 Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 Ευρύ σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών πάταξης της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης.  Όπως δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης, το σχέδιο αυτό προβλέπει, ότι για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ο ΦΠΑ θα παρακρατείται άμεσα από το κράτος, ενώ για συναλλαγές με μετρητά, θα υπάρχει διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού, που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ της κάθε απόδειξης.
Το συνολικότερο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει επίσης και άλλες δράσεις, όπως την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off-shore εταιρειών με ακίνητα, την φορολόγηση 24.700 πολιτών, που φέρονται να έχουν βγάλει «μαύρο χρήμα» σε τράπεζες του εξωτερικού, την σύγκριση πραγματικών δαπανών και δηλωμένων εσόδων, για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ αυτοκινήτων, προκειμένου να πληρωθούν οι ασφάλειές τους, οι αναλογούντες φόροι και τα τέλη κυκλοφορίας.

 Από τις Εφορίες θα εισπράττονται και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Εξάλλου στα πλαίσια της καταπολέμησης του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής και των μεγάλων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την είσπραξη των ληξιπρόσθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από τις εφορίες σε βάθος τριετίας. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, το Υπουργείο του προχωρά σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, η οποία προβλέπει, ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τεσσάρων κύριων Ταμείων Ασφάλισης στην Ελλάδα (ΟΓΑ, ΕΤΕΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ) θα υπαχθούν για ένα διάστημα τριών στο ΙΚΑ και θα αναζητούνται κάτω από μια προσπάθεια, που θα έχει την επωνυμία «Ερμής», ενώ στο βάθος της τριετίας θα καταλήξουν προς είσπραξη στις εφορίες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους οφειλέτες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ