Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας, δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο σχετικά με το ζήτημα της ελευθερίας εγκατάστασης των επιχειρήσεων οδικών μεταφορών και των εμπόρων καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω της μη συμμόρφωσης της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελευθερίας εγκατάστασης των επιχειρήσεων στους τομείς των οδικών μεταφορών και της εμπορίας καυσίμων.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση που υπέχει δυνάμει της Συνθήκης δεδομένου ότι έθεσε περιορισμούς στην ταξινόμηση οχημάτων δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης και επέβαλε ελάχιστα κόμιστρα για τις μεταφορικές υπηρεσίες.

Η Επιτροπή έκρινε ότι περιορίζεται η ελευθερία εγκατάστασης στους τομείς των οδικών μεταφορών και της εμπορίας καυσίμων στην Ελλάδα και ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά αντιμετωπίζουν διακριτική μεταχείριση χωρίς να εξετάζεται η ιδιαίτερη κατάσταση και η οικονομική επιφάνεια των αιτουσών επιχειρήσεων. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στους περιοριστικούς ελληνικούς κανόνες για την ταξινόμηση των οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή μεταφορικών υπηρεσιών σε τρίτους (τα λεγόμενα «οχήματα δημόσιας χρήσης»), καθώς και στους κανόνες για την ταξινόμηση βυτιοφόρων από τις επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων.

Επιπλέον, η υποχρέωση επιβολής πάγιων κομίστρων ενδέχεται να αποτρέψει την είσοδο αλλοδαπών επιχειρήσεων στην αγορά των οδικών μεταφορών. Εξάλλου, παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Στις 29 Ιανουαρίου 2009, η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη για το ζήτημα αυτό. Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με την αιτιολογημένη γνώμη ούτε υπέβαλε νέα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να διασκεδάσουν τις αμφιβολίες της Επιτροπής ως προς τη συμβατότητα των μέτρων με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

 

Ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ

Η Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια στρατηγική της για τη διεύρυνση της ΕΕ στην οποία να αναφέρεται η πρόοδος των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σήμερα η Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια στρατηγική της για τη διεύρυνση της ΕΕ. Η ανακοίνωση τονίζει την πρόοδο που σημείωσαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου έτους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και αναφέρει τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες αυτές κατά τους προσεχείς μήνες και έτη. Σύμφωνα με την πρόοδο που σημειώθηκε, η Επιτροπή αποφάσισε να διατυπώσει σύσταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημαντικό βήμα για την περιοχή, θα προχωρήσει ουσιαστικά το 2010.

Το 2009 εορτάζεται η 20ή επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και συμπληρώνονται 5 έτη από τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, με βάση τις αρχές και τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ εξελίσσεται επί του παρόντος στο πλαίσιο βαθιάς και εκτεταμένης ύφεσης, η οποία έχει πλήξει τόσο την ΕΕ όσο και τις χώρες της διεύρυνσης. Η διαδικασία προσχώρησης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών, τις οποίες πρέπει να επιλύσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημείωσε σημαντική πρόοδο και αντιμετώπισε ικανοποιητικά τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χώρα εκπληρώνει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια που καθορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 και στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, και επομένως αποφάσισε να διατυπώσει σύσταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Κατά την παρουσίαση των εγγράφων για τη διεύρυνση, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος ΟΙΙi Rehn δήλωσε: «Η στρατηγική διεύρυνσης την οποίο παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης μας για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς οικονομικής κρίσης, οι αιτήσεις προσχώρησης της Αλβανίας και του [Μαυροβουνίου τονίζουν την δύναμη έλξης που εξακολουθεί να ασκεί η Ένωση και τον ρόλο μας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Η αίτηση της Ισλανδίας προσδίδει νέα διάσταση στην ατζέντα μας για τη διεύρυνση.»

Η άρση, στις αρχές του 2010, της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) για τους- πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας θα παράσχει απτά οφέλη στους πολίτες. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα μέσα του 2010, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

 

Βιωσιμότητα των «δημόσιων οικονομικώς

Η ανακοίνωση και η «Έκθεση 2009 για τη βιωσιμότητα» η οποία τη συνοδεύει αξιολογούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κρίσης.

Το περασμένο έτος, η δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ είχε επικεντρωθεί με επιτυχία στην επιτακτική ανάγκη να βγει η οικονομία από την ύφεση. Η λήψη μέτρων κατά διακριτική ευχέρεια και συναφή φορολογικά κίνητρα περιόρισαν την πτωτική τάση της οικονομικής δραστηριότητας και συνέβαλαν στην πρόσφατη βελτίωση. Ωστόσο, αυτό οδήγησε επίσης σε επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών που, εκτός από τις προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις λαμβανομένης υπόψη της γήρανσης των πληθυσμών, καθιστά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σημαντική πρόκληση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας». Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και να αποφεύγουν να καταπνίγουν την αναδυόμενη ανάκαμψη. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να αρχίσουν να καταρτίζουν στρατηγικές εξυγίανσης και να αξιολογήσουν με ποιο τρόπο η κρίση επηρέασε τις συνθήκες βιωσιμότητας τους.

 

«Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες της στρατηγικής μας για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Joaquin Almunia. «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάκαμψη, αλλά σε ένα πλαίσιο σοβαρής επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών, τα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη στήριξη της ζήτησης μπορούν να αποφέρουν καρπούς μόνον εφόσον θεωρηθούν από τις αγορές και την κοινή γνώμη προσωρινό και συνεκτικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Χαράσσοντας σαφείς στρατηγικές για την περίοδο που θα ακολουθήσει την κρίση, θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης βραχυπρόθεσμα και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον».

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών αποτελεί μέλημα για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά σε πολύ διαφορετικό βαθμό σε κάθε κράτος μέλος. Βάσει μιας σειράς λεπτομερών δεικτών και αναλύσεων ευαισθησίας, η ανακοίνωση και η τεχνική έκθεση προβαίνουν σε γενική αξιολόγηση των κινδύνων βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών που αντιμετωπίζουν τα διάφορα κράτη μέλη. Οι αποκλίσεις βιωσιμότητας διευρύνθηκαν στις περισσότερες χώρες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, και πολλές χώρες συγκαταλέγονται τώρα στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου μακροπρόθεσμα.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο την τελευταία δεκαετία όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρόκλησης της γήρανσης του πληθυσμού, ακολουθώντας τη στρατηγική που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης το 2001. Το 2007 είχαν επιτύχει την καλύτερη συνολική δημοσιονομική θέση επί 30 έτη, με έλλειμμα ύψους 0,8% για την ΕΕ συνολικά. Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε σε πολλά κράτη μέλη το απαιτούμενο περιθώριο ελιγμών για τη στήριξη των οικονομιών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν και για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων – ιδίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους και τις γυναίκες – πέτυχαν τον στόχο που είχε καθοριστεί στη στρατηγική της Λισσαβόνας. Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων σε ορισμένες χώρες συνέβαλαν επίσης στη διατήρηση των συστημάτων συνταξιοδότησης για τις μελλοντικές γενεές, καθιστώντας τα παράλληλα περισσότερο βιώσιμα.

Ενώ η κρίση έχει ανατρέψει μέρος της προόδου αυτής, η στρατηγική που βασίζεται σε τρεις άξονες, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, τις αυξήσεις των ποσοστών απασχόλησης και τις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, εξακολουθεί να ισχύει. Αλλά, ενώ αρχικά οι διαφορετικές αυτές συνιστώσες αποτελούσαν εναλλακτικές λύσεις από τις οποίες μπορούσαν να επιλέξουν οι χώρες, τώρα πλέον είναι απαραίτητα και τα τρία αυτά στοιχεία για τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.

 

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2009

Η ΕΕ πρωτοστατεί στην καταπολέμηση της πείνας σε όλο τον κόσμο.

Στις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2009, η ΕΕ αναλαμβάνει δέσμευση, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, για τη βελτίωση της πρόσβασης στα τρόφιμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ, με τη δέσμευση για άνω των 2 δισ. € που ανέλαβε στη σύνοδο της G8 στην Άκουιλα, εκτός από το «1 δισ. € της Επισιτιστικής Διευκόλυνσης της ΕΕ», αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

«Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής πρέπει να είναι να θυμίζει στον καθένα μας ότι πρέπει να κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά για να μην πεινάσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, το 1 δισ. € της Επισιτιστικής Διευκόλυνσης της ΕΕ αποδίδει γρήγορα και απτά αποτελέσματα διανέμοντας στους μικροκαλλιεργητές των αναπτυσσόμενων χωρών τους σπόρους και τα λιπάσματα που χρειάζονται για να αυξήσουν τη γεωργική παραγωγή τους. Θα βασιστούμε στην πείρα που αποκτήσαμε κατά την εφαρμογή της Επισιτιστικής Διευκόλυνσης για να εξασφαλίσουμε ότι η νέα υπόσχεση που δώσαμε στη σύνοδο κορυφής της G8 στην Άκουιλα θα είναι εξίσου αποτελεσματική για την καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως», δήλωσε ο Karel De Gucht, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται. Πρόκειται για το 15%, δηλ το ένα έκτο του συνόλου της ανθρωπότητας. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται λόγω της επισιτιστικής και της οικονομικής κρίσης. Η επισιτιστική ανασφάλεια απειλεί επομένως πραγματικά την επίτευξη όλων των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας για την εξάλειψη της έσχατης ένδειας έως το 2015.

Η ΕΕ θέτει στο επίκεντρο της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες την επισιτιστική ασφάλεια, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, παρέχοντας ταχεία και μαζική υποστήριξη για την καταπολέμηση της συνεχώς αυξανόμενης πείνας στον κόσμο. Η δέσμευση της αυτό το έτος στην πρωτοβουλία της Άκουιλα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η ΕΕ θα συνεισφέρει 2,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας τα οποία υπερβαίνουν κάθε άλλη συνεισφορά. Ήδη ξοδεύτηκε το 85 τοις εκατό του 1 δισ. € της Επισιτιστικής Διευκόλυνσης, απόδειξη ότι η ΕΕ παραμένει πιστή στη δέσμευση να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχότερων σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι τηρεί τις υποσχέσεις της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Επισιτιστική Διευκόλυνση του 1 δισ. € έχει φτάσει, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους που εγκαινιάστηκε, σε περισσότερους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους χάρη στα αρχικά υπό διεξαγωγή ακόμη προγράμματα της και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά. Για παράδειγμα, στη Ζιμπάμπουε διατέθηκαν 26.000 τόνοι σπόροι και λιπάσματα για να διανεμηθούν σε 176.000 πιο ευάλωτους γεωργούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 10 με 15 τοις εκατό των μικροκαλλιεργητών της χώρας. Αυτή η κοινή προσπάθεια της ΕΕ και του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) μπορεί να διπλασιάσει την παραδοσιακή παραγωγή τροφίμων,

Στο Μπαγκλαντές, χάρη σε πρόγραμμα κοινό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, 43.000 άτομα επιπλέον έχουν σήμερα πρόσβαση σε αλιευτικές δυνατότητες και ακόμη 60.000 άτομα ζουν σήμερα σε περιοχές που προστατεύονται από τη διείσδυση αλμυρών υδάτων.

 

Επιτροπή αναζητά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για τα έτη 2012 και 2013

Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανεύρεσης των πόλεων που θα καταστούν οι επόμενες Ευρωπαϊκές Πράσινες Πρωτεύουσες. Το διακεκριμένο βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας απονέμεται σε πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές. Νωρίτερα εφέτος η Στοκχόλμη και το Αμβούργο ανακηρύχθηκαν οι πρώτοι κάτοχοι του τίτλου για το 2010 και 2011, αντίστοιχα. Τώρα συνεχίζεται ο αγώνας ανεύρεσης των πόλεων που θα αποκτήσουν τον ζηλευτό αυτό τίτλο για τα έτη 2012 και 2013. Σκοπός του ετήσιου βραβείου είναι να βοηθάει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι – κατάλληλοι για τη ζωή.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον ευρωπαίος επίτροπος Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων. Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας παρακινεί τις πόλεις να επιλύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών συνεκτιμώντας συστηματικά το περιβάλλον στην κατάρτιση ρυθμιστικών σχεδίων.»

Προκήρυξη του βραβείου Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για τα έτη 2012 και 2013.

Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να τους απονεμηθεί ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για τα έτη 2012 και 2013. Στον διαγωνισμό απονομής του βραβείου μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι υποψήφιες για ένταξη χώρες (Τουρκία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) και Κροατία) και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν).

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 11 περιβαλλοντικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, της παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, της φύσης και βιοποικιλότητας, των μεταφορών, του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων.

Οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους τίτλους των ετών 2012 και 2013 είναι η 1η Φεβρουαρίου 2010. Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο 2010.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών.

 

Οι 9 στους 10 Ευρωπαίους ζητούν επειγόντως τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το 73% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα του, ενώ το 89% ζητεί από την κυβέρνηση του να λάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αυτά είναι τα σημαντικότερα αποτελέσματα της νέας έρευνας του ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η έρευνα αυτή παρουσιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, ενόψει του 2010, που έχει ανακηρυχτεί ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας.

«Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλό τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη σημερινή κοινωνία και θέλουν να δουν τη λήψη περισσότερων μέτρων για την αντιμετώπιση τους», υποστήριξε ο Vladimir Spidla, επίτροπος αρμόδιος για τις κοινωνικές υποθέσεις. «Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πρωτίστως υπεύθυνες τις εθνικές κυβερνήσεις τους, τα τρία τέταρτα των πολιτών αναμένουν επίσης από την ΕΕ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Έτος συνιστά την τέλεια ευκαιρία, ώστε η καταπολέμηση της φτώχειας να τεθεί στο προσκήνιο σε όλη την ΕΕ.»

Η εικόνα είναι ζοφερή: περίπου 80 εκατομμύρια άτομα -δηλ. το 16% του πληθυσμού της ΕΕ- ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και συναντούν σοβαρά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη στέγαση, καθώς και στις κοινωνικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες. Η σημερινή έρευνα φωτίζει τις πολλές πτυχές της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά την ύπαρξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού· το 73%, μάλιστα, πιστεύει ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένη στη χώρα του.

Το υψηλό ποσοστό ανεργίας (52%) και το ποσοστό των χαμηλόμισθων (49%) θεωρούνται οι κυριότεροι παράγοντες που εξηγούν «κοινωνικά» το φαινόμενο της φτώχειας, σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές και συντάξεις (29%) και το υπερβολικό κόστος αξιοπρεπούς στέγασης (26%). Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή επαγγελματικών προσόντων (37%), καθώς και η «κληρονομούμενη» φτώχεια (25%) και η τοξικομανία (23%) θεωρούνται οι κυριότεροι λόγοι που εξηγούν τη φτώχεια σε «ατομικό» επίπεδο.

Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (56%) πιστεύουν ότι οι άνεργοι βρίσκονται πιο κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι οι πλέον ευάλωτοι και το 31% θεωρεί ότι σε αυτή τη θέση βρίσκονται όσοι έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ελάχιστη κατάρτιση ή επαγγελματικά προσόντα.

 

Εξάλειψη της φτώχειας

Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της φτώχειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνεται σήμερα στον τύπο και στα μέσα ενημέρωσης με θέμα της  καταπολέμηση της φτώχειας με δύο μεγάλες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του 2010 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν στη Μαδρίτη στις 21 Ιανουαρίου. Στο σεμινάριο με θέμα «η φτώχεια και τα μέσα ενημέρωσης» και στο συνέδριο με τίτλο «Φτώχεια: πραγματικότητα και αντίληψη – η πρόκληση για την επικοινωνία» θα κληθούν να συμμετάσχουν τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης και οι ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι  υπεύθυνοι επικοινωνίας και τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού.

«Εμείς, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, ωστόσο η φτώχεια εξακολουθεί να αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για 80 σχεδόν εκατομμύρια Ευρωπαίους» δήλωσε ο κ. Vladimir Spidla, επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ίσων ευκαιριών. «Τον Ιανουάριο, θα κηρύξουμε το 2010 ως Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι υπεύθυνοι για θέματα επικοινωνίας πρέπει να αναλάβουν σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην επιτυχία της εκστρατείας αυτής και τους προσκαλούμε να μας συμπαρασταθούν στη διάρκεια του επόμενου έτους.»

Στα πλαίσια του σεμιναρίου με θέμα  «η φτώχεια και τα μέσα ενημέρωσης» θα διοργανωθεί σήμερα εκπαιδευτική περιήγηση για δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη που ασχολούνται με θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και παράλληλα θα τους δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουν επαγγελματικές πρακτικές. Το διεθνές κίνημα ΑΤD Τέταρτος Κόσμος και το Ίδρυμα Joseph Rowntree (ΗΒ) διοργανώνουν δύο εργαστήρια, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν στις Βρυξέλλες τρεις επιτόπου επισκέψεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να πάρουν συνεντεύξεις από αυτούς που ασχολούνται στην πράξη με τα προβλήματα αυτά.

Το συνέδριο με θέμα «Poverty: between reality and perception – the communication challenge» (Φτώχεια: πραγματικότητα και αντίληψη – η πρόκληση για την επικοινωνία) πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου με περισσότερους από 400 δημοσιογράφους, υπευθύνους για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, ΜΚΟ και ερευνητές. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες έρευνες του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τη φτώχεια και τον αποκλεισμό και σχετικά με τις απόψεις τους όσον αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης.

Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει ένα φόρουμ συζήτησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης αντιλαμβάνονται το θέμα αυτό και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνία μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την  κοινωνική ένταξη. Ομιλίες εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso, μέσω βίντεο, καθώς και ο επίτροπος Vladimir Spidla.

 

Η Επιτροπή διαθέτει 200 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση περίπου 200 νέων έργων LIFE+.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 196 νέων έργων στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα LIFE+ (2007-2013) – το ευρωπαϊκό ταμείο για το περιβάλλον. Τα σχέδια έργων προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτουν δραστηριότητες στα πεδία της διατήρησης της φύσης, της περιβαλλοντικής πολιτικής και της ενημέρωσης και επικοινωνίας. Αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 431 εκατομ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα καλύψει τα 207,5 εκατομ. ευρώ.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Είμαι πεπεισμένος ότι τα έργα αυτά θα συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση της φύσης και στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Θα συμβάλουν επίσης στην ευαισθητοποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τις καίριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ιδίως την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας.»

Ως επακόλουθο της προκήρυξης, για την οποία η προθεσμία έληξε τον Νοέμβριο 2008, υποβλήθηκαν στην Επιτροπή περισσότερες από 600 προτάσεις από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Από αυτές επιλέχθηκαν 196 για να συγχρηματοδοτηθούν μέσω των τριών σκελών του προγράμματος: LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα, LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση και LIFE-I- Ενημέρωση και Επικοινωνία.

Στόχος των έργων «LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα» είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων. Από τις 227 υποβληθείσες προτάσεις, η Επιτροπή επέλεξε για χρηματοδότηση 80 έργα που προτάθηκαν από συμπράξεις φορέων διατήρησης, κρατικών αρχών και άλλων μερών. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν σε 22 κράτη μέλη και αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 199 εκατομ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα καλύψει περίπου 107 εκατομ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που στην πλειονότητα τους (74) αφορούν τη φύση, συμβάλλοντας στην εφαρμογή της οδηγίας για τα πτηνά ή/και της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα και στην υλοποίηση του δικτύου Nature 2000. Τα υπόλοιπα έξη αφορούν τη βιοποικιλότητα, μια νέα κατηγορία έργων LIFE+ που συνίσταται σε πιλοτικά συστήματα αντιμετώπισης ευρύτερων ζητημάτων βιοποικιλότητας.

Τα έργο του «LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση» είναι πιλοτικά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων πολιτικών προσεγγίσεων, τεχνολογιών, μεθόδων και μέσων. Από τις 288 υποβληθείσες προτάσεις, η Επιτροπή επέλεξε για χρηματοδότηση 99 έργα που προτάθηκαν από πληθώρα διαφορετικών οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν σε 19 κράτη μέλη και αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 211 εκατομ. ευρώ, από τα οποία, η ΕΕ θα συνεισφέρει περί τα 90 εκατομ. ευρώ.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

Αυξημένες εξουσίες ετοιμάζεται πλέον να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από την αίσια έκβαση της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας και στην Τσεχία. Αναθεωρούνται διάφορες διατάξεις του  Κανονισμού του προκειμένου να ληφθεί υπόψη η οριστική αύξηση του αριθμού των μελών του, οι ενισχυμένες νομοθετικές εξουσίες του και η νέα διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η δύναμη του Κοινοβουλίου αυξάνεται, κατά δεκαοκτώ ευρωβουλευτές από δώδεκα κράτη μέλη. Αυτό θα γίνει μόλις τεθεί σε ισχύ η νέα Συνθήκη και ένα σχετικό νομικό κείμενο επικυρωθεί από τα κράτη μέλη. Μέχρι τότε οι υποψήφιοι βουλευτές θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οι νομοθετικές εξουσίες του Κοινοβουλίου ενισχύονται σημαντικά. Από τώρα και στο εξής όλα σχεδόν τα θέματα εμπίπτουν στη διαδικασία συναπόφασης. Στη νομοθετική διαδικασία δηλαδή που ακολουθούν το Συμβούλιο Υπουργών και το Κοινοβούλιο για να εγκρίνουν ευρωπαϊκούς νόμους, έχοντας ως νομοθέτες ίσες εξουσίες.

Σε θέματα ευρωπαϊκού προϋπολογισμού το Κοινοβούλιο απολαύει πλέον πλήρους ισότητας με το Συμβούλιο Υπουργών όσον αφορά το ύψος και τον προορισμό το)ν κονδυλίων καθώς οι γεωργικές δαπάνες εντάσσονται πλέον και στη δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου,

Η διαδικασία επίσης για τον διορισμό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τροποποιείται καθώς το Κοινοβούλιο θα τον «εκλέγει» ύστερα από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, περαιτέρω αλλαγές στον Κανονισμό λαμβάνουν υπόψη τις νομικές συνέπειες που δημιουργεί η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να προτείνει τροποποιήσεις στις Συνθήκες και την αυξημένη επιρροή των εθνικών κοινοβουλίων.

Οι αλλαγές αυτές προτείνονται στην έκθεση που ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία η Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων και αναμένεται να εγκριθούν κατά την προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου τρέχοντος.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ «ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ»

Ο τρίτος στη σειρά διαγωνισμός για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας «Καρλομάγνος». Απευθύνεται σε νέους που έχουν λάβει μέρος σε δράσεις που βοηθούν στην προώθηση της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και της ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 22 Ιανουαρίου 2010.

Πρότυπα για τους νέους Ευρωπαίους       

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας «Καρλομάγνος», που οργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνος του Άαχεν, απονέμεται σε νέους μεταξύ 16 και 30 ετών. Οι δράσεις που θα αναδειχθούν πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και να συνιστούν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μια κοινότητα. Τα προγράμματα ανταλλαγών νέων, οι καλλιτεχνικές και οι διαδικτυακές δράσεις με ευρωπαϊκή διάσταση συγκαταλέγονται μεταξύ των επιλέξιμων δράσεων.

Χρηματικό έπαθλο :

Οι τρεις πρώτες δράσεις που θα βραβευτούν θα συνοδευτούν με τα χρηματικά έπαθλα των €5.000. των €3.000. και των €2.000 αντίστοιχα και οι εκπρόσωποί τους θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι βραβευμένοι του 2009

Πέρυσι, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην πολωνική δράση του Φόρουμ Ευρωπαίων Φοιτητών «Η Ευρώπη σε χρειάζεται». Η δράση αυτή μέσω μιας σειράς εργαστηρίων που οργανώθηκαν από φοιτητές χρησιμοποίησε άτυπες μεθόδους εκπαίδευσης ώστε να βελτιωθούν οι γνώσεις των νέων για την Ευρώπη. Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στη γαλλικά δράση «Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ του Πανεπιστημιακού Θεάτρου του Αλμπί» και στη γερμανική δράση «Διπλωματία της Γαλότσας» αντίστοιχα.

 

Ίσες ευκαιρίες και διακρίσεις

Ευρωβαρόμετρο: 16% των Ευρωπαίων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου ένας στους έξι πολίτες στην Ευρώπη ισχυρίζεται ότι έχει αντιμετωπίσει διακριτική μεταχείριση προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ, το 54% των Ευρωπαίων ανησυχούν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάκριση λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας. Τα αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου έγιναν γνωστά ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την ισότητα που θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

«Η διακριτική μεταχείριση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και οι σχετικές αντιλήψεις των πολιτών είναι γενικά σταθερές σε σύγκριση με τα προηγούμενο έτος», δήλωσε ο επίτροπος ίσων ευκαιριών κ. Vladimir Spidla. Και πρόσθεσε: «Ένα ζήτημα προβληματισμού είναι η αίσθηση ότι θα αυξηθεί η διακριτική μεταχείριση λόγω ηλικίας, ως αποτέλεσμα της ύφεσης. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, παρά την πρόοδο, έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά ώστε να καταστούν οι πολίτες ενήμεροι για τα δικαιώματα τους στην ίση μεταχείριση, ιδίως σε εθνικό επίπεδο, και να εξασφαλιστεί ότι η ισότητα δεν αποτελεί pig κενή έννοια αλλά θα γίνει πραγματικότητα».

Η προσωπική εμπειρία των ερωτώμενων όσον αφορά τη διακριτική μεταχείριση παραμένει σε γενικές γραμμές ίδια, αφού η ίδια έρευνα έγινε το προηγούμενο έτος, με την ηλικία να αποτελεί την κύρια κοινή αιτία διάκρισης (6% των ερωτώμενων). Συνολικά, 16% των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν διακριτική μεταχείριση το 2009 (λόγω φυλετικής καταγωγής, θρησκεύματος, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού), δηλαδή το ίδιο επίπεδο με το 2008.

Ωστόσο, υπήρξε έντονη αύξηση της αίσθησης ότι σημειώνονται διακρίσεις λόγω ηλικίας και αναπηρίας. Το 58% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διάκριση λόγω ηλικίας είναι διαδεδομένη στη χώρα τους, σε σύγκριση με το 42% το 2008, ενώ το 53% αναφέρουν τη διάκριση λόγω αναπηρίας (45% το 2008). Υπάρχει επίσης σαφής σύνδεση με την παρούσα οικονομική κατάσταση, με το 64% των πολιτών να περιμένει ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας των νέων σε πολλές χώρες της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης αλλά και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση όσον αφορά αυτές τις μορφές διάκρισης.

Συνολικά, ένας στους τρεις Ευρωπαίους είναι ενήμερος για τα δικαιώματα του σε περίπτωση που αποτελέσει θύμα διακριτικής μεταχείρισης ή παρενόχλησης. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν εκφράζει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση έχει αυξηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα το 2008, στο ΗΒ (+8 μονάδες), στη Γαλλία (+7), στην Ιρλανδία και τη Σουηδία (+6), αλλά έχει μειωθεί στην Πολωνία (-12) και την Πορτογαλία (-11).

 

Συνέδριο για τις σλαβικές γλώσσες

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 2/12/2009 στην Μπρατισλάβα (Σλοβακία) με θέμα «Επίδραση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις σλαβικές γλώσσες. Τάσεις στη μετάφραση και στην πολύγλωσση επικοινωνία».

Η Γενική Διεύθυνση (Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία διοργανώνουν συνέδριο για τις σλαβικές γλώσσες που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2009 στην Μπρατισλάβα (Σλοβακία), με θέμα «Επίδραση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις σλαβικές γλώσσες. Τάσεις στη μετάφραση και στην πολύγλωσση επικοινωνία».

Το συνέδριο θα εξετάσει την επίδραση της ευρωπαϊκής φρασεολογίας στις σλαβικές γλώσσες και τις εξελίξεις στο πλαίσιο των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί στον γλωσσικό τομέα από τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το συνέδριο θα ανοίξει ο κ. Karl-Johan Lonnroth, Γενικός Διευθυντής Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρωινή συνεδρία είναι αφιερωμένη στη σχέση σλαβικών γλωσσών και Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καλύψει, μεταξύ άλλων, τις τάσεις στον εμπλουτισμό των λεξικολογικών συστημάτων των σλαβικών γλωσσών σε σχέση με τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς και τις παγίδες που αντιμετωπίζουν οι σλαβόφωνοι μεταφραστές και διερμηνείς.

Η απογευματινή συνεδρία, αφιερωμένη στις «Σλαβικές γλώσσες και ΤΠΕ», θα εξετάσει τις επιστημονικές προκλήσεις και την πρόσφατη έρευνα όσον αφορά την αυτόματη μετάφραση στις ευρωπαϊκές γλώσσες, τους ψηφιακούς πόρους σε ένα πολυγλωσσικό πλαίσιο, και τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ