Πολιτικές αντιδράσεις, σχόλια και προειδοποιήσεις προκαλεί η παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Χωρίς προσχήματα η ακροδεξιά στροφή.Έντονο προβληματισμό, πλήθος πολιτικών παρεμβάσεων και αναλύσεων στον γερμανικό Τύπο προκαλεί από χθες το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρουσίασε σε ειδικό συνέδριο στο Μαγδεμβούργο το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που είναι ήδη γνωστό: ότι το ΑfD διεκδικεί να γίνει κόμμα εξουσίας με καθαρά ακροδεξιό πρόγραμμα χωρίς προφάσεις και ενοχές. Για την Εναλλακτική για τη Γερμανία οι ευρωεκλογές του 2024 θα είναι ένα πρώτο μεγάλο τεστ, μαζί με με τις εκλογές στα κρίσιμα γερμανικά κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2025.

Πέρα από την υποστήριξη της κεντρικής ηγεσίας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στον επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές, του αμφιλεγόμενου νομικού Μαξιμίλιαν Κραχ, το AfD παρουσίασε στο Μαγδεμβούργο τις θέσεις του για την Ευρώπη. Θεωρεί την ΕΕ «αποτυχημένο εγχείρημα» κυρίως στα πεδία της προσφυγικής, κλιματικής και εξωτερικής πολιτικής καθώς και στην πολιτική ασφάλειας. Ζητά την επανίδρυσή της ως «Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνικών Κρατών» και ως «μιας «Ευρώπης των πατρίδων, μιας ευρωπαϊκής κοινότητας κυρίαρχων ευρωπαϊκών κρατών». Αυτή τη φορά δεν επανήλθε πάντως στην ιδέα ενός Dexit, μιας εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία είχε υποστηρίξει στο παρελθόν.

Βέμπερ: «Κήρυξη πολέμου από το AfD στην ΕΕ»

Πολλές είναι το πρωί και οι πολιτικές αντιδράσεις για τις ευρωπαϊκές θέσεις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Ως «κήρυξη πολέμου ενάντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους Χριστιανοδημοκράτες» χαρακτήρισε ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής και επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ το προεκλογικό πρόγραμμα και τη λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών του AfD.

Αυστηρή κριτική όμως και προς τα συντηρητικά κόμματα της ΕΕ ασκεί η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ από τους Σοσιαλδημοκράτες, επιρρίπτοντας τους «έλλειψη αποστασιοποίησης» απέναντι σε «ακροδεξιούς λαϊκιστές και φασίστες». Στο ίδιο επικριτικό κλίμα κινείται και ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επίσης από τους Σοσιαλδημοκράτες, κατηγορώντας τον Μάνφρεντ Βέμπερτ ότι «ταξιδεύει ανά την Ευρώπη με την πολιτική του ιδιότητα στηρίζοντας τη συμμετοχή της Forza Italia στην κυβέρνηση της Ρώμης».

«Προστάτης των παραδοσιακών προτύπων»

Την ίδια ώρα το AfD, πέρα από τις θέσεις του περί ΕΕ, υπενθυμίζει ότι βλέπει τον ρόλο του συλλήβδην σαν «κόμμα-προστάτη των παραδοσιακών προτύπων» απορρίπτοντας τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και ζητώντας των περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Ιδέες που στηρίζει άλλωστε και ο συμπρόεδρος του AfD Tίνο Χρουπάλα. Στην καλοκαιρινή συνέντευξή που παραχώρησε την Κυριακή στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, υποστήριξε επίσης ότι η έλλειψη εργατικών χεριών στη Γερμανία θα επιλυθεί μέσα από περισσότερες γεννήσεις παιδιών στη Γερμανία.

Από εκεί και πέρα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία παραμένει σταθερά δεύτερο κόμμα μετά τη Χριστιανική Ένωση με 21%, σύμφωνα και με χθεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild. Την ίδια ώρα με σημερινή του παρέμβαση ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβαγκ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για την Εναλλακτική για τη Γερμανία υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική κατανόηση του λαού» σε ένα εύρος θεμάτων «προσφέρει έδαφος για αμφισβήτηση της συνταγματικής εγγύησης του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες».

Τέλος, ο Φέλιξ Κλάιν, επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα αντισημιτισμού, μιλώντας στην Welt am Sonntag έκανε λόγο για ένα κόμμα «που ανέχεται τον αντισημιτισμό με ηγετικά στελέχη του να σχετικοποιούν το Ολοκαύτωμα». Όπως σημειώνει, μολονότι το ΑfD είναι ένα «νόμιμο κόμμα» που «συμμετέχει στον δημοκρατικό ανταγωνισμό», εντούτοις «υπάρχουν ενδείξεις ότι εντός αυτού δρουν αντιδημοκρατικές δυνάμεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ