Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και νέος υπουργός Οικονομικών συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί μάλιστα την Ελλάδα παράδειγμα και για τη Γερμανία.Σε κοινή συνέντευξη τύπου το πρωί στο Βερολίνο με τον νέο καγκελάριο, Σοσιαλδημοκράτη ‘Ολαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος, τον πολιτικό των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αναφέρθηκε στους φόβους που επικρατούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη νότια Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα ότι ως υπουργός Οικονομικών θα ακολουθήσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική κατά το πρότυπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρόμοια φιλοδοξία να αναπτύξει και η Γερμανία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λίντνερ τόνισε ότι η Γερμανία θα φροντίσει να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ΕΕ αλλά και να υλοποιούνται επενδύσεις που αφορούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Όπως δήλωσε, «ένα από τα σημεία προσανατολισμού για εμάς είναι η εντυπωσιακή και πετυχημένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.» Σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, στην Ελλάδα επιτεύχθηκε «με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε ένα νέο πετυχημένο δρόμο.» Και η Γερμανία θα πρέπει να αναπτύξει παρόμοια φιλοδοξία. «Συνεπώς, χαίρομαι», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, «με την επόμενη ευκαιρία να συνεχίσουμε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογο μου σε καλό κλίμα και με συναίνεση τις συνομιλίες που είχαμε και στο παρελθόν.»

Προς το παρόν είναι δύσκολο να να εκτιμήσει κανείς, το τι μπορούν να σημαίνουν αυτές οι φιλοφρονήσεις. Γεγονός είναι πάντως ότι στην περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους οι Φιλελεύθεροι υποστήριζαν την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, ενώ στην παρούσα φάση διαφωνούν με τη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ