H Ελβετική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα διοργάνωσε στις 3 Απριλίου ομιλία στη Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με τίτλο « Η Ευρώπη και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα –Κοινός τόπος». Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα  Καθηγητής Dusan  Sidjanski. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής για ευρύτερη  ενημέρωση σχετικά με  την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα  αλλά και την ενδυνάμωση της συνεργασίας και στήριξης της  στον γερμανόφωνο ελβετικό χώρο.
Στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στις 10 Απριλίου διοργανώθηκε  πάνελ ομιλητών με τίτλο «  Το μέλλον  των Μαρμάρων του Παρθενώνα – Δεοντολογικά  και νομικά Θέματα». Στο πάνελ συμμετείχαν M. Jean-Yves Marin, Διευθυντής του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης, ο Prof. Vincent Négri, Ειδικός στο Δίκαιο της Διεθνούς Πολιτιστικής κληρονομιάς, και ο καθηγητής του Διεθνούς  Δικαίου για την  Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και  Διευθυντής του Νομικού Κέντρου Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Γενεύης Marc-André Renold. Τη   συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Καθηγητής Sidjanski.
Κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ό Καθηγητής Sidjanski, Πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής αναφέρθηκε αρχικά  στη σημασία των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αντίθεση της Ελβετικής Επιτροπής   στην νομική διεκδίκηση της επιστροφής τους,  τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και με την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα στη Βρετανία. Τονίζοντας επιπλέον, ότι το αίτημα της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί μοναδική περίπτωση, που αφορά στην ακεραιότητα ενός συμβολικού μνημείου που έχει διαμελισθεί.
Στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης το πάνελ των ομιλητών αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του αιτήματος της Επιστροφής των Μάρμαρων του Παρθενώνα , στους τρόπους επίλυσης πολιτιστικών διαφορών ευρύτερα, υποστηρίχθηκε η   πρόταση της Ελβετικής Επιτροπής για την επιλογή της   αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα καθώς  και στα μειονεκτήματα της   δικαστικής  επίλυσης  των πολιτιστικών διαφορών γενικότερα. Ενώ παρατέθηκαν παραδείγματα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.
Την  ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης παρακολούθησαν πολλοί επιστήμονές, αρχαιολόγοι ενώ εκ μέρους της Ελλάδος  παραβρέθηκε  ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χαράλαμπος  Μάνεσης. Στο  πάνελ ομιλητών που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης  παρακολούθησαν επιστήμονες, φοιτητές, μέλη ελληνικών κοινοτήτων και εκπροσώπησε τη χώρα μας ο Γενικός Πρόξενος κ. Άγγελος Υψηλάντης.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΕΝΕΥΗ –ΕΛΒΕΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ