Ο Υφυπουργός Παιδείας-Σ. Κεδίκογλου[1]

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος.

ΑΘΗΝΑ:

Με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και φυσικούς αποδέκτες  τους Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής, τους Δ/ντές Εκπ/σης Π.Ε. & Δ.Ε. τους Δ/ντές και του Εκπ/κούς των σχολικών μονάδων της ΑΕΕ πραγματοποιήθηκε ενημερωτική

ημερίδα με θέμα: «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης: Αποτελέσματα και προοπτικές»την  Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013, στην  αίθουσα   «JacquelinedeRomilly» του Υπουργείου Παιδείας. Η Ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση των δράσεων του έργου, στα πλαίσια της προετοιμασίας γενίκευσης του θεσμού σ΄ όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.   Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επιστημονικής  ημερίδας προηγήθηκε ο χαιρετισμός της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Υφυπουργού Σ. Κεδίκογλου και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιπροέδρου του Ι.Ε.Π. Ι. Κουμέντου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Δ/ντών Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ. Κώστα Παπαχρήστου και Στυλιανού Μερκούρη, καθώς  και παρουσίαση της φιλοσοφίας, του πλαισίου εφαρμογής και των αποτελεσμάτων του έργου της ΑΕΕ από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, Αν. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Πασιά. Τέλος, έγιναν παρεμβάσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. του νομού Αττικής που συμμετείχαν στο έργο της ΑΕΕ.

         Την ανάγκη «να προχωρήσουμε σε μεγάλες στρατηγικές αλλαγές στην παιδεία», τόνισε ο Υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. Συγκεκριμένα ανέφερε

ότι  «για μένα μεταρρύθμιση είναι τρόπος θεώρησης των πραγμάτων, τρόπος σκέψης και δράσης. Ειδικά στην Παιδεία πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες, στρατηγικές αλλαγές, όχι απλά να περιοριστούμε στη διαχείριση της κατάστασης».

Ο κ. Κεδίκογλου συμπλήρωσε πως «οι σχολικοί σύμβουλοι θα παίξουν τον αποφασιστικό ρόλο για την εισαγωγή αλλά και την εμπέδωση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος της αυτοαξιολόγησης σε όλα τα σχολεία της χώρας δίνοντας την απαραίτητη υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς αλλά και το χρόνο».

«Σε μια εποχή με τόσο βαθιά και παρατεταμένη κρίση, η σημερινή συνάντηση για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές του θεσμού της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας μέσα από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχει φως από το χώρο της Παιδείας. Είδαμε καλές πρακτικές που διαδόθηκαν, είδαμε να δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανάληψη καινοτόμων δράσεων, να διαμορφώνονται συνθήκες για βελτίωση των διδακτικών πρακτικών, να ενισχύονται σχέσεις συνεργασίας, να καλλιεργείται η συνευθύνη.

Διευθυντήs Σπουδών ΠΕ- Κ.Παπαχρήστος[1]
Διευθυντήs Σπουδών ΠΕ- Κ.Παπαχρήστος[1]

Το μεγάλο κέρδος από την ολοκλήρωση του έργου πριν περάσουμε στη γενίκευση του θεσμού σε όλες τις σχολικές μονάδες είναι για μένα το λιθαράκι που μπήκε στη διαμόρφωση κουλτούρας αξιολόγησης, η οποία ήταν ανύπαρκτη», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Παιδείας.

 
«Η αξιολόγηση, όπως κάθε αλλαγή, καινοτομία, μεταρρύθμιση είναι μια διαδικασία που κινητοποιεί όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας εν προκειμένω, που αν δεν την πιστέψουν πρωτίστως οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι δεν θα έχει καμία τύχη ό,τι και αν θεσμοθετηθεί στα χαρτιά. Και σε αυτή την περίπτωση πρωταγωνιστές είναι οι εκπαιδευτικοί. Από τους εκπαιδευτικούς εξαρτάται η βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης. Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται ο θεσμός, θεωρώ κρίσιμο σημείο από εδώ και πέρα την ενημέρωση των μελών της σχολικής κοινότητας. Να οργανώσουμε εκστρατεία ενημέρωσης για τη φιλοσοφία και το πλαίσιο του θεσμού, να το επικοινωνήσουμε στους διευθυντές, συμβούλους, εκπαιδευτικούς. Από την σωστή, πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση θα εξαρτηθεί η εφαρμογή και επιτυχία του θεσμού», κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου. 

      Ο Διευθυντής Σπουδών Π.Ε. του Υπουργείου Παιδείας Κώστας Παπαχρήστος τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για την Εκπαίδευση και τον Εκπαιδευτική Κοινότητα. Είναι ξεχωριστή στιγμή γιατί: πρώτη φορά ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που αφορά την Αξιολόγηση, την Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας σε τέτοια έκταση  (500 πλέον σχολ. μονάδες). Επίσης για πρώτη φορά η προσπάθεια έχει συνέχεια. Γίνεται θεσμός και θα γενικευθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας από τη νέα σχολική χρονιά  2013-14».

«Είναι μια προσπάθεια που άρχισε το 2010, ολοκληρώθηκε το 2012 και παρά τα όποια προβλήματα (ασυνέχειας), οι σχολικές μονάδες, με τη στήριξη του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Ι.Ε.Π., θα αποκτήσουν εκείνα τα εργαλεία που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τη δουλειά τους καλύτερα, να προγραμματίσουν το Εκπαιδευτικό τους Έργο αποτελεσματικότερα και να αποτιμήσουν την προσπάθειά τους (θετικά και αρνητικά), προκειμένου να προσπαθήσουν εκ νέου να τη βελτιώσουν.
 Ένα δηλ. συνεχές που θα δώσει μεγαλύτερη οντότητα στο έργο των σχολείων μας, θα ενισχύσει τη συλλογικότητα και τη συνεργασία, θα φέρει πιο κοντά τους εκπαιδευτικούς,  θα ενισχύσει τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της, θα βελτιώσει τις σχέσεις της  με τους γονείς, κατέληξε ο κ. Παπαχρήστος.

       Τους στόχους αλλά και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας παρουσίασε με διαφάνειες ο υπεύθυνος του έργου της ΑΕΕ αν. καθ. Ι. Πασιάς.  Όπως τόνισε ο κ. Πασιάς οι στόχοι του έργου είναι : «να  βελτιώσει όχι μόνο τα γνωστικά αποτελέσματα των σχολείων μας, αλλά να δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα, μια άλλη νοοτροπία λειτουργίας και συμπεριφοράς. Στόχος της αξιολόγησης, αλλά και κάθε αξιολόγησης, δεν είναι παρά η βελτίωση όλων των παραγόντων της Εκπ/κής Κοινότητας, είναι η συνεχής στήριξη όλων: των Στελεχών της Εκπ/σης, Εκπαιδευτικών και μαθητών. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και θεσμούς συνεχιζόμενης επαγγελματικής στήριξης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Χρειαζόμαστε θεσμούς με μονιμότητα και συνέχεια».

    Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεταιένα  Ι.Ε.Π.  με οργάνωση και αποτελεσματικότητα, που είναι αλήθεια πως μας έλειψε, τα τελευταία χρόνια. Χωρίς ένα ΙΕΠ που να μπορεί να σχεδιάζει, να προγραμματίζει (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα), δεν μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Χρειαζόμαστε οργανισμούς και θεσμούς που να λειτουργούν, όποιος και αν κυβερνά αυτή τη χώρα. Η Εκπαίδευση δεν αντέχει
  συνεχείς αλλαγές. Χρειάζεται και ηρεμία ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις αποφάσεις και στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.Η Εκπαίδευση είναι ένας πολυπαραγοντικός οργανισμός, με τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες. Δεν αντέχει τους αιφνιδιασμούς και δεν γίνεται μόνο δι΄ εγκυκλίων. Χρειάζεται να κερδίσουμε τη «ψυχή» των Εκπαιδευτικών  και των Στελεχών της Εκπαίδευσης.


     
Ο Γ. Τύπας, που είναι και υπεύθυνος από το Ι.Ε.Π. για το έργο της ΑΕΕ, τόνισε ιδιαίτερα την επιτυχία, αλλά και τις δυνατότητες για «καλύτερα αποτελέσματα που είναι αναγκαίο να γίνουν με προγραμματισμό και σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα».

 

      Στο τέλος, το λόγο πήραν αρκετοί Σχολικοί Σύμβουλοι  (Σαλτερής Νίκος, Παπαδόπουλος Χαράλαμπος, Κρασσάς Στέλιος κ.ά.), οι οποίοι επεσήμαναν τα θετικά της όλης προσπάθειας, τόνισαν το ρόλο των Σχολ. Συμβούλων στη στήριξή της και  έθεσαν προβληματισμούς όσον αφορά τον Προγραμματισμό και τη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες  οι   200 Σχ. Σύμβουλοι Π.Ε. & Δ.Ε.  Αττικής, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ., οι Διευθυντές  Εκπαίδευσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής και πολλοί εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρθηκαν να την παρακολουθήσουν.

      Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου είναι μια προσπάθεια  και μια καινοτόμα  συνεχιζόμενη εκπαιδευτική δράση που θα γίνει θεσμός και θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μια κουλτούρα στα σχολεία μας. Η υπόθεση της Εκπαίδευσης, της αξιολόγησης των σχολείων μας, η υπόθεση της αλλαγής σχέσεων, στάσεων και συμπεριφορών στη σχολική κοινότητα είναι στα χέρια των εκπαιδευτικών. Χρειάζεται η συνεχής στήριξη, εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Για το καλό της εκπαίδευσης και το μέλλον της νέας γενιάς.                         

                                                      . 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ