Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: Συνέντευξη με την συγγραφέα κ. Ευγενία Φακίνου.

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια .Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο «Ντενεκεδούπολη». Το κουκλοθέατρο όπως και τα παιδικά της βιβλία «Ξύπνα Ντενεκεδούπολη», «Ο κύριος Ουλτραμέρ », «Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου»  και το  «Κουρδιστάν » μεγάλωσαν δίδαξαν και διασκέδασαν πολλά παιδιά που σήμερα είναι ενήλικες. Από το 1983 η συγγραφέας αρχίζει να στρέφεται στο μυθιστόρημα. Έχοντας γράψει δέκα μυθιστορήματα η Ευγενία Φακίνου κατάφερε να διαγράψει μία δημιουργική πορεία και να καταφέρει να διακριθεί και να θεωρηθεί ως μια ποιοτική μυθιστοριογράφος. Η έκδοση του νέου μυθιστορήματος της «Οδυσσέας και μπλουζ» είναι μια ευκαιρία για να την προσεγγίσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί της.

Ερ: Μιλήστε μας για το νέο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Οδυσσέας και Μπλουζ» από τις εκδόσεις Καστανιώτη;

Απ: Είναι ένα βιβλίο για τη διαχείριση του χρόνου και της μοναξιάς, την αγωνία της δημιουργίας μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που δεν ανέχεται το διαφορετικό, την ιδιοτέλεια, και το φόβο του θανάτου.

Ερ: Ποια ήταν η αφορμή για να γραφεί το μυθιστόρημά σας;

Απ: Από το 2006, που προσπαθούσα να «διαβάσω» και να μεταφέρω από το φιλμ στο χαρτί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή για τον Ε.Χ.Γονατά, μου είχε κολλήσει η ιδέα. Με γοήτευε η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ αυτόν που παίρνει και σ’ αυτόν που δίνει μια συνέντευξη. Πώς από αμήχανος, διστακτικός κι επιφυλακτικός στην αρχή, σιγά-σιγά γίνεται φιλικός κι απογυμνώνεται. Βεβαίως ο Οδυσσέας δεν είναι ο Γονατάς, ούτε η Μπλουζ είναι η Εύα Στεφανή.

Ερ: Το βιβλίο σας αναφέρεται στον έρωτα και τη μοναξιά. Πόσο ανάγκη τα έχουμε αυτά τα δύο στις δύσκολες ημέρες μας;

Απ: Με ενδιέφερε η διαχείριση του χρόνου και της μοναξιάς. Αν και οι δύο είναι μοναχικοί, ο καθένας κουμαντάρει διαφορετικά τη μοναξιά του. Για τον Οδυσσέα είναι επιλογή, για τη Μπλουζ «έτσι ήρθαν τα πράγματα». Εκείνος έχει βολευτεί στην απομόνωσή του, ενώ εκείνη δυσανασχετεί αλλά δεν αντιστέκεται. Δεν ήταν ο έρωτας αλλά η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους. Η ώσμωση, η λείανση των διαφορών τους και στο τέλος η συμπόρευσή τους.

Ερ: Ο Οδυσσέας είναι ο συγγραφέας που ζει απομονωμένος σε μια ορεινή κοινότητα. Γιατί πλάθουμε με την φαντασία μας πως οι συγγραφείς είναι κάποια όντα που ζουν μόνοι σε κάποια απόμακρα σημεία;

Απ: Οι συγγραφείς που ζουν μόνοι σε απόμακρα μέρη είναι οι εξαιρέσεις. Οι περισσότεροι ζουν ανάμεσα στον κόσμο, μια σχεδόν φυσιολογική ζωή και παίρνουν ερεθίσματα από την κοινωνία. Ασφαλώς την ώρα που γράφουν είναι μόνοι, απελπιστικά μόνοι. Είναι όμως μαθημένοι σ’ αυτό.

Ερ: Η Μπλουζ είναι η γυναίκα που τον πλησιάζει και του δίνει εμπιστοσύνη και μόνο με την παρουσία της. Αυτό το γεγονός δεν ήταν και το σημαντικότερο για το πλάσιμο της Μπλουζ που έδωσε και ένα σασπένς στο μυθιστόρημα;

Απ: Ο Οδυσσέας και η Μπλουζ αποτελούν ένα ζευγάρι αντιθέσεων. Δεν ήταν το βασικό μέλημά μου να δώσω σασπένς.

Ερ:  Ο Οδυσσέας και η Μπλουζ είναι κάτι το διαφορετικό στο χωριό. Οι άλλοι δεν θέλουν αυτόν τον νεωτερισμό. Γιατί η τοπική κοινωνία ακόμη και σήμερα θέλει να συντρίψει οτιδήποτε είναι νέο και άγνωστο για αυτή;

Απ: Μ’ ενδιέφερε να δείξω τα ποικίλα «πρόσωπα» της ελληνικής υπαίθρου, την κλειστή κοινωνία του χωριού, με  τους κώδικες, τους κανόνες, την ομερτά, την ξενοφοβία και το φόβο μπροστά σε κάθε τι διαφορετικό. Η ανασφάλεια είναι που δημιουργεί την απέχθεια σε κάθε τι νέο και διαφορετικό.

Ερ: Το μυθιστόρημά σας το διακρίνει μια φρεσκάδα και μια αγάπη για τη φύση. Μήπως πρέπει ο άνθρωπος να ξαναγυρίσει πάλι στη φύση βελτιώνοντας το βιοτικό του επίπεδο;

Απ: Όποιος αντέχει και θέλει, μπορεί να το τολμήσει. Δεν είναι λύση για όλους.

Ερ: Μου προκαλεί εντύπωση η ευκολία  που έχετε να αλλάζετε θέματα στα μυθιστορήματά σας και το κυριότερο η μεστότητα και δουλεμένη γραφή που χρησιμοποιείτε. Που οφείλεται αυτή η όμορφη αναζήτηση και εξαιρετική δουλειά που κάνετε;

Απ: Κάθε θέμα απαιτεί και μια διαφορετική προσέγγιση. Ασφαλώς και είναι πλεονέκτημα να μην επαναλαμβάνεται ένας συγγραφέας.

Ερ: Αλήθεια κατά τον ελεύθερο χρόνο τι βιβλία διαβάζετε;

Απ: Διαβάζω ξένη και ελληνική λογοτεχνία. Από τα τελευταία μου διαβάσματα θα πρότεινα: «Ο Άγγελος της Πείνας» της Χέρτα Μύλλερ και το «Αντεργκράουντ ή ένας ήρωας του καιρού μας» του Βλαντιμίρ Μακάνιν.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ