Μέχρι εδώ;  Η πάλη θα αποτελεί παρελθόν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«…Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή,
και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί… »
Ολυμπιακός ύμνος του Κωστή Παλαμά

Ο άνθρωπος στην προσπάθεια επιβίωσης μέσα στο χρόνο αναγκάστηκε να αγωνίζεται και να παλεύει για το φαγητό και την ασφάλειά του. Για αυτό η πάλη είναι τόσο παλιά όσο τα χέρια και τα πόδια του ανθρώπου.

Τρείς χιλιάδες χρόνια τώρα η πάλη είναι ταυτισμένη με την Ελλάδα.

Ακόμη και όταν δεν υπήρχαν Ολυμπιακοί αγώνες  (οι σύγχρονοι) η πάλη ήταν Ολυμπιακό άθλημα.

Η πάλη εισήχθη για πρώτη φορά  στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 708 π.Χ. κατά τη διάρκεια της  18ης ολυμπιάδας.

Η σημασία των αγώνων πάλης αποκτά ιδιαίτερη αξία σύμφωνα με την ιστορία της διεξαγωγής τους από τις πρώτες Ολυμπιάδες. Οι περισσότεροι συγγραφείς συμφωνούν ότι η πάλη ήταν από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα αγωνίσματα από την αρχαιότητα.
Άπειρες παραστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα απεικονίζουν παλαιστές να παλεύουν σώμα με σώμα.

Ο  Πλάτωνας τη χαρακτήρισε «το άθλημα των αθλημάτων».  Ο Πλούταρχος θεώρησε την πάλη «το τεχνικότατον και πανουργότατον των αγωνισμάτων». Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα πως γίνονταν αγώνες πάλης προς τιμήν του Πατρόκλου κατά την πολιορκία της Τροίας.

Η πάλη ήταν ένα από  τα  εννέα αθλήματα που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή της Αθήνας.

Η Ελληνική πάλη εκπροσωπήθηκε σε όλες τις σύγχρονες Ολυμπιάδες που διοργανώθηκαν. Σε χρόνους δύσκολους για τον Ελληνικό αθλητισμό, οι αθλητές της πάλης κατάφεραν να τιμήσουν τα ελληνικά χρώματα, κατακτώντας συνολικά 11 Ολυμπιακά μετάλλια και γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίστηκε σαν το άθλημα των Ολυμπιονικών.

Έτος 2013: «η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλησε  να… φρεσκάρει τη λίστα της. Και για να το κάνει αυτό επέλεξε να θέσει εκτός των Ολυμπιακών αθλημάτων την πάλη!»

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ έλαβε υπόψη της διάφορα κριτήρια. Δεν έλαβε όμως υπόψη τα κορυφαία: την Ιστορία… τον πολιτισμό!

Δεν έλαβε υπόψη της πως για να πάρουν την φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων πατούν πάνω στην αρχαία παλαίστρα!

Δεν έλαβε υπόψη της πως θα απαγγέλουν τον Ολυμπιακό Ύμνο στις επόμενες Ολυμπιάδες χωρίς να υπάρχει η πάλη.

Η απόφασή της αυτή μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, μας απογοητεύει και ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη να την ανατρέψουμε.

Η πάλη είναι αναπόσπαστο κομμάτι  των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και φυσικά άρρηκτα  συνδεδεμένη με τους σύγχρονους.
Βεβαίως είναι προφανές ότι εμείς ως Ελλάδα, ως αθλητικό κίνημα, ως φίλαθλοι έχουμε χρέος να καταδικάσουμε την πρόκληση αυτή και να αντισταθούμε ολόπλευρα!

Αν πραγματικά πιστεύουμε πως ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και κυρίως πως αυτό είναι και δικό μας ζήτημα.

Η τρέχουσα περίοδος για τον Ελληνικό αθλητισμό, το Ολυμπιακό κίνημα και την πάλη θα έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία και σημασία.

Κυρίως γιατί εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να γκρεμίσουμε ότι με τόσο κόπο δημιούργησαν οι πρόγονοί μας!!!
«Η ΔΟΕ θα πρέπει να κατανοήσει πως η πάλη, ο στίβος και άλλα αγωνίσματα που έχουν αρχαίες ρίζες δεν πρέπει να περνούν από ΚΡΙΣΗ!!!»

Είναι γεγονός πάντως πως για τους επόμενους μήνες (δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου πρόκειται να κατακυρωθεί η απόφαση), θα γίνει μεγάλη μάχη απ’ όλους για να παραμείνει η πάλη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και μετά το 2020.
«Ελλάδα χωρίς πάλη δεν γίνεται!!!
….και Ολυμπιακοί αγώνες χωρίς την Ελλάδα δεν γίνονται!!»

Με εκτίμηση
Νίκος Τσιακάρας
 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ματαιοδοξία των Ελλήνων
    αθανατίσκων δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποκατάστάση
    της μίας και μοναδικής αλήθειας,ότι Ολυμπιακοί Αγώνες
    χωρίς το Αγώνισμα της Πάλης δεν είναι Ολυμπιακοί αγώνες διότι προσβάλλουν το Ολυμπιακό Πνεύμα, την Ιστορία του και κτυπούν κάθε τι το Ελληνικό από το οποίο γεννήθηκε ο Ολυμπισμός.Αυτούς τους ανθρώπους ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η προσωπική τους
    προβολή, το μέγιστο δυνατό χρηματικό κέρδος και τίποτα άλλο!Ενας όνομα και μη χωριό Ελληνας,ο οποίος επέτρεψε στους γείτονες μας των Σκοπίων να λάβουν μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες, επειδή κάποτε πριν, οι πολιτισμένοι λαοί του Κόσμου διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία,είχε σαν Ομόσπονδο μέρος της
    Γιουγκσλαβίας επαφή με την Μεσόγειο θάλασσα.Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος συνόδεψε τους αθλητές μας στο Λονδίνο όπου και εκεί δεν αντιλήφθηκε τι έγινε.Δεν άκουσε ποτέ του τον αθάνατο προεδρίσκο κ. Ζακ Ρογκ να ισχυρίζεται ότι,ΥΠΟ ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
    Δεν έκανε καμία αναφορά για την ΟΛΥΜΠΙΑ. Δεν έγινε η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου,ο Ολυμπιακός ύμνος
    ακούσθηκε από CD,σβήσανε την Ολυμπιακή Φλόγα για να την ξανανάψουν την άλλη μέρα και αλλά πολλά.
    Και έρχονται σήμερα οι Ματαιόδοξοι αθανατίσκοι της ΔΟΕ να μας λένε ότι καταργούν το άθλημα της Πάλης και φυσικά και τον Ολυμπιακό ύμνο του Κωστή Παλαμά διότι πως θα τραγουδάν τον ύμνο,αφού θα λείπει η λέξη Πάλη;
    Ποιοί είναι αυτοί οι νάνοι του πνεύματος που θέλουν να τα καταργήσουν,να τα σκοτώσουν όλα και τι κάνουν οι δικοί μας νάνοι της ΕΟΕ για να αποτρέψουν το Εγκλημα,το Πολιτιστικό Ολοκαύτωμα;Οι τρόποι αντίστασεις είναι πολλοί και ας αρχίσουμε από ολική απαγόρευση όλων των Ελληνικών Πνευματικών δικαιωμάτων δωρεάν και αυτό πονάει, διότι θεός τους και πιστεύω τους,είναι το χρήμα.Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόβουν αμέτρητο χρήμα. Θα μπορούσαμε να τους νοικιάσουμε την χρήση των Πνευματικών Αξιών και αν δεν συμφωνούν επιστρέφουμε και παραμένουμε στην δική μας Ολυμπία.Το λιγότερο που περιμένω είναι μιά μεγαλοπρεπή συγγνώμη και την παραίτηση κάποιων μελών κάφρων που μοναδικό τους ιδανικό είναι το Χρήμα, αφού την κατάργηση της πάλης την δικαιολόγησαν με τις λιγοστές χρηματικές εισπράξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ