Doulaveras.inddΑγαπητοί αναγνώστες, οι εκδόσεις Παπαζήση σας ενημερώνουν ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο του συγγραφέα,
Αριστείδη Ν.Δουλαβέρα με τίτλο:

Η Γυναικεία και η ανδρική ομορφιά
 στο δημοτικό τραγούδι

Λίγα λόγια για το βιβλίο…….

Η ανθρώπινη ομορφιά, το κάλλος, κατέχει ιδιάζουσα θέση στην ιστορία του πολιτισμού, εν πολλοίς ως αξία καθ’ εαυτήν. Η ωραία γυναίκα ως κόρη, νύφη, σύζυγος, αδελφή, αλλά και ο ωραίος άνδρας, στους πολλαπλούς ρόλους του, θαυμάστηκαν για τα κάλλη τους.
Η εξωτερική ομορφιά, η εικόνα, λειτουργούσε και λειτουργεί, ιδιαίτερα σήμερα, ως μέσον κοινωνικής καταξίωσης και αποδοχής. Το ωραίο αποτελεί ουσιαστικό γνώρισμα της εμφάνισης και της προσωπικότητας. Το κάλλος είναι η καλύτερη συστατική επιστολή.
Με το ενδιαφέρον αυτό θέμα της ομορφιάς ασχολείται ο Καθηγητής της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας στο νέο του βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τη γυναικεία ομορφιά και το δεύτερο την ανδρική.
Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στην έννοια της ομορφιάς, του κάλλους, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, παρουσιάζονται και μελετώνται, μέσα από χαρακτηριστικούς στίχους δημοτικών τραγουδιών και με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, η συνολική και η επιμέρους ομορφιά του γυναικείου και ανδρικού σώματος και η μεταφορική – συμβολική παράμετρος, με παραδείγματα από τον κόσμο των φυτών και των δέντρων, των πτηνών, των ουρανίων σωμάτων, των πολύτιμων μετάλλων και λίθων και του κόσμου του θείου.
Ακολουθεί στο οικείο μέρος το κεφάλαιο που έχει σχέση με τον στολισμό της γυναίκας και του άνδρα, με την ενδυμασία και με τα ενδυματολογικά εξαρτήματα και τα λοιπά διακοσμητικά στοιχεία τους και εξηγούνται τα κίνητρα του στολισμού τους. Επιπλέον, στο Β΄ Μέρος, εξετάζεται η σημασία και η ομορφιά των όπλων του άνδρα πολεμιστή.
Η παρούσα έρευνα άρχισε με αποδελτίωση των στοιχείων ομορφιάς από πολλές συλλογές δημοτικών τραγουδιών, 61 τον αριθμό, τοπικές αλλά και πανελλαδικές, ώστε να υπάρξει μια αντιπροσωπευτικότητα του υλικού. Έπειτα, έγινε ταξινόμηση και μελέτη τους, με την αξιοποίηση και της σχετικής βιβλιογραφίας. Η παιδική ομορφιά έχει ενταχθεί στο αντίστοιχο φύλο.
Από τη συγκριτική εξέταση της γυναικείας και της ανδρικής ομορφιάς διαπιστώνονται οι κοινές αφετηρίες έμπνευσης αλλά και οι διαφοροποιήσεις που υπαγορεύονται από την ετερότητα του φύλου. Έτσι, υπάρχουν κοινά σύμβολα ομορφιάς και για τα δύο φύλα αλλά και διαφορετικά.
Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο, από όσο γνωρίζουμε, που ερευνά συστηματικά και συνολικά το εν λόγω θέμα και αποδεικνύει με τεκμηριωμένο λόγο και μέσα από απαράμιλλους δημοτικούς στίχους πώς ο λαός είδε και ύμνησε την ανθρώπινη ομορφιά στα τραγούδια του, που αποτελούν έκφραση της ψυχής του αλλά και της αισθητικής του. Αποτελεί μία σπουδαία έκδοση όχι μόνο για τους ειδικούς (λαογράφους, δασκάλους, φιλολόγους, πανεπιστημιακούς του χώρου, φοιτητές /φοιτήτριες) αλλά και κάθε λάτρη του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Πολύ περισσότερο, είναι ένα ευπρόσωπο δώρο στις κοινωνικές επαφές.

ISBN 978-960-02-2901-1, Έκδοση Αθήνα12/2013 Σχήμα 24×17, Σελίδες 500, Τιμή: €30,00 (δεν συμπερ. 6,5% ΦΠΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ