«Χρέος μας να Διασφαλίσουμε τον Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία»

Στις εργασίες του Β’ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στα Ιωάννινα παρέστη η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Στο θερμό χαιρετισμό της προς τα μέλη της οργάνωσης των Ηπειρωτών της Διασποράς η κα Σαραντοπούλου συνεχάρη τον πρόεδρο Χρυσόστομο Δήμου, τα μέλη του ΔΣ του συμβουλίου και της οργανωτικής επιτροπής για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου. Ενώ ευχαρίστησε και όλες τις ηπειρωτικές οργανώσεις ανά τον κόσμο και τα μέλη τους για τον ακούραστο και συνεχή αγώνα τους, την σημαντική προσφορά τους στην Πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ χαρακτήρισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού μοντέλο οργάνωσης για την Ομογένεια και τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν όλοι, ώστε να αναπτυχθούν οι οργανώσεις, να κινητοποιηθεί το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει.

Επεσήμανε ότι η επιτυχημένη πορεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού έγκειται στην δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης για την Ήπειρο αλλά και την νέα γενιά, με συγκεκριμένες δράσεις, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, της γνωριμίας των νέων με την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους.

Υπογράμμισε δε, ότι σημαντικό ρόλο στην ευόδωση των πρωτοβουλιών αυτών έχει η θετική ανταπόκριση και άψογη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, το Πανεπιστήμιο, αλλά και την Εκκλησία.

Η Δρ. Σαραντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στην παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, και αναγνώρισε τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου στην προώθηση και επίλυση των ζητημάτων που άπτονται της μειονότητας.

Επεσήμανε ότι είναι χρέος της Ελλάδας αλλά και της ελληνικής διασποράς να εργαστεί ώστε να προωθήσει τη διμερή συνεργασία στον τομέα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κυρίως, αλλά και της θρησκευτικής ελευθερίας, των πολιτικών και άλλων δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνονται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες που υπέγραψε η Αλβανία, ως υποψήφιο προς ένταξη κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε ακόμη ότι το Ελληνικό στοιχείο πρέπει να παραμείνει στις πατρογονικές του εστίες με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Και κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η επικείμενη απογραφή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με όρους δημοκρατικής ελευθερίας και συνταγματικής νομιμότητας.

Τέλος, η Γραμματέας του ΣΑΕ, κάλεσε όλους τους Έλληνες όπου γης να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουν στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ