Αλλά βιώσιμες και ρεαλιστικές επενδύσεις. Εσπερίδα του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της

Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

 

Ο Τομέας Εταιρικών Υποθέσεων (ΤΕΥΠ) της ΕΕΔΕ, προσφέροντας γνώση και υποστήριξη στην πράξη σε νέους επιχειρηματίες startups, κλήρωσε σε εννέα από αυτούς εκπαιδευτικά σεμινάρια της ΕΕΔΕ, σε τομείς όπως τα social media και η ανάπτυξη βασικών αρχών του ηλεκτρονικού επιχειρείν, καθώς και δωρεάν παροχή συμβουλευτικής σε θέματα επικοινωνίας από καταξιωμένα στελέχη/μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του. Η προσφορά αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εσπερίδας που οργάνωσε ο ΤΕΥΠ την 1η Απριλίου 2014 για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), όπου ειδικοί της επικοινωνίας παρουσίασαν τη θεωρία και την πράξη για το πώς να μπορεί να «πουληθεί» αποτελεσματικά μια καλή επιχειρηματική ιδέα, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ, με τίτλο: «Keep Calm and Startup». Στην εσπερίδα που εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων «Από τις Αντιλήψεις στη Συναντίληψη» του ΤΕΥΠ, παρουσιάστηκε με σύντομο και εύστοχο τρόπο μία συνοπτική εικόνα του τοπίου που διαμορφώνουν τα εγχώρια startups σήμερα, αλλά κυρίως οι προκλήσεις και ευκαιρίες που καλούνται να διαχειριστούν οι νέες επιχειρήσεις με κυριότερο τους εφόδιο την Επικοινωνία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Πάκης Παπαδημητρίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα, τόνισε πως πρόκειται για μια προσπάθεια του ΤΕΥΠ να συμβάλει σε αυτό το νέο επιχειρείν, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας και στην έξοδο από την κρίση, με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των startups στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, αφού μόνο την τελευταία τριετία έχουν τριπλασιαστεί, ενώ και τα ποσά που επενδύονται αυξάνονται ραγδαία. Στην κλαδική κατάταξη βλέπουμε εταιρείες τεχνολογίας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, media, αγροτικών προϊόντων, τροφίμων, τουρισμού, πολιτισμού εκπαίδευσης κ.ά.  Ο αυξανόμενος αριθμός των startups έχει οδηγήσει επίσης και στην αύξηση των οργανισμών στήριξης αυτής της προσπάθειας, όπως οι συνεργατικοί χώροι, οι θερμοκοιτίδες κλπ. Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι των οργανισμών αυτών, εκπρόσωποι επιτυχημένων startups αλλά και διαχειριστές επενδυτικών funds που χρηματοδοτούν τέτοιες επιχειρήσεις. Την εκδήλωση συντόνισε η Γενική Γραμματέας της ΔΕ του ΤΕΥΠ, κ. Αγγελική Παπαδοπούλου.

 

 

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της KEFALOGIANNIS1, κ. Δημήτρης Τσίγκος, τόνισε ότι παρά το ένα εκατομμύριο ΑΦΜ επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα, η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι στην πλειοψηφία της μικρού βεληνεκούς και χαμηλών οριζόντων και αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να έχουμε πιο επιτυχημένη επιχειρηματικότητα και να βγούμε από την κρίση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Μελέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι ποιοτικές θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν βιώσιμα μόνο από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Νεοφυής είναι μια επιχείρηση η οποία είναι νέα και έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: στοχεύει σε ταχεία ανάπτυξη και προσφέρει κάποια καινοτομία. Και εδώ υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση, διότι πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται μόνο για νέες τεχνολογίες ή κινητές εφαρμογές. Πέρα από τον τεχνολογικό μπορούμε να έχουμε νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους που έχουν χαρακτηριστικά ταχείας ανάπτυξης και καινοτομίας. Βεβαίως, στις περισσότερες περιπτώσεις για να είναι μια επιχείρηση καινοτομική αναγκαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία, αλλά αυτό δεν την κάνει τεχνολογικό startup. Μια ακόμα σύγχυση είναι ότι πολλοί μπερδεύουν την επιστημονική και τεχνολογική αριστεία με την καινοτομία και δη την επιχειρηματική. Αν συνδυάσουμε το παραδοσιακό με το σύγχρονο μπορούμε να έχουμε παγκοσμίου επιπέδου αποτελέσματα σε όλους σχεδόν τους τομείς. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, χρήματα υπάρχουν πλέον για τα startups αλλά φαίνεται πως δεν ήταν ποτέ αυτό το πρόβλημα, γιατί μια καλή επιχείρηση θα βρει χρηματοδότηση ακόμα και σε δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει έλλειψη για επενδυτικά κεφάλια υψηλού ρίσκου. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κουλτούρας δημιουργώντας επιχειρήσεις μεγάλου βεληνεκούς, ενώ πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι τα πιο πολλά εγχειρήματα θα αποτύχουν, όπως γίνεται διεθνώς και αυτό δεν είναι κάτι κακό διότι εκείνοι που αποτυγχάνουν την πρώτη φορά, τη δεύτερη ή την τρίτη θα τα καταφέρουν. Σημαντικός, επίσης, είναι ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων στην εκπαίδευση των νέων στελεχών και την ένταξή τους στο παραγωγικό δυναμικό, αλλά και στο corporate venturing. Τέλος, αναφερόμενος στους Έλληνες της διασποράς, ο κ. Τσίγκος είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια σε επίπεδο φιλανθρωπίας, αλλά βιώσιμες και ρεαλιστικές επενδύσεις. Και κατέληξε ότι τα ελληνικά startups τα επόμενα 10-15 χρόνια σε συνεργασία με τις μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και αυτοδύναμο παραγωγικό μοντέλο.

Από την πλευρά του ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Gaea Products και μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν ξεκίνησε η Gaea τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα είχαν δύο προβλήματα, το ένα ήταν η συσκευασία και το design και το άλλο η συνέπεια στην ποιότητα και στις παραδόσεις. Αυτά τα προβλήματα επιλύσαμε δημιουργώντας δύο άνθρωποι την εταιρεία από το μηδέν. Σήμερα είναι μια πολυμετοχική εταιρεία που έχει αλλάξει πολλά πράγματα αλλά παραμένει πιστή στο όραμα και στις αξίες που έθεσε εξ αρχής. Και συνεχίζει ενσωματώνοντας στη στρατηγική της έναν κοινωνικό σκοπό – την ευζωία που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή- και την καινοτομία».

Οι κ. Λουκάς Πηλίτσης, Fund Manager της PJ Tech Catalyst Fund και Γιώργος Τζιραλής, Partner στην Open Fund, αναφέρθηκαν στο θέμα της χρηματοδότησης που παρέχεται κατά κανόνα όχι με δάνειο αλλά με εταιρική συμμετοχή. Η κ. Ρόζα Μόνου, Σύμβουλος Marketing και Επικοινωνίας αναφέρθηκε στον ρόλο της επικοινωνίας στην ανάπτυξη μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας, ενώ ο κ. Νίκος Βερβερίδης, Co-founder της Aephoria.net παρέθεσε συμβουλές για μια επιτυχημένη παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου.

Ο κ. Δημήτρης Καλαβρός, Co-founder της Found.ation και της Nest Media μίλησε για το ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας που προσφέρεται από πλευράς εκκολαπτηρίων στα startups, το οποίο περιλαμβάνει, από mentoring και coaching μέχρι νομική βοήθεια και εκδηλώσεις. Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, Co-founder της Industry Disruptors Game Changers και Founder της mscomm, τόνισε πόσο βασικό είναι να μάθουμε να δουλεύουμε μαζί, ενώ αναφέρθηκε στη διεθνή προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος και στα διεθνή βραβεία που έχουμε αποσπάσει ως χώρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Jimmy Αthanasopoulos, Μέντορας στη Stella Mare και πρόεδρος του ελληνικού βραβείου επιχειρηματικότητας,αναφέρθηκε σε αυτή την ελληνική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Libra, o κ. Δημ. Γουλανδρής και η Τράπεζα Πειραιώς. Το βραβείο, όπως είπε έχει τέσσερα κριτήρια: καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας, χρηματοοικονομικός ρεαλισμός/πειθαρχία και βιωσιμότητα. Ζητούμενο είναι δημιουργηθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα αυτοχρηματοδοτούνται. Το βραβείο παρέχει άτοκη χρηματοδότηση, χωρίς εγγυήσεις ή επενδυτική ανάμιξη του ομίλου Libra με μόνη δέσμευση του νικητή ότι δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε περιπτώσεις διαφθοράς, διαπλοκής, δωροδοκίας κλπ. Το ισχυρότερο κεφάλαιο της χώρας, κατέληξε, είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.  

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν επιτυχημένα Startups που διακρίθηκαν στον ελληνικό χώρο, όπως το RABT που παρουσίασε ο κ. Λεωνίδας Γαρύφαλλος, Co-founder & CTO της εταιρίας και ο κ. Γιάννης Μπρούστας μέσω Skype  από τη Νέα Υόρκη και το AthensBook που παρουσίασαν οι συνιδρυτές του κ. Γιώργος Πάνζαρης και Δημοσθένης Καπώνης.

 

Σχετικά με τον Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων

Ο Τομέας Εταιρικών Υποθέσεων (Corporate Affairs) της ΕΕΔΕ που ιδρύθηκε το 2010, έχει ως ειδικότερη αποστολή την αναβάθμιση του ρόλου των Εταιρικών Υποθέσεων στην σύγχρονη ελληνική επιχείρηση και στους οργανισμούς καθώς και την προώθηση κατανόησης της σημαντικότητάς τους στη σχέση των οργανισμών με τους οικονομικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους.

Ο Τομέας αυτός συγκεντρώνει στελέχη που εργάζονται στο χώρο της Εταιρικής Επικοινωνίας (Corporate Communication), των Δημοσίων Σχέσεων (Public Relations), της Πολιτικής Διαμεσολάβησης (Lobbying), της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR), των Σχέσεων με την Κοινότητα (Community Relations), της Εσωτερικής Επικοινωνίας (Internal Relations) και της Εταιρικής Διακυβέρνησης (Corporate Governance).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ