Παρουσιάζεται η προσπάθεια των δύο τελευταίων ετών.

Το έργο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως αποτυπώνεται από την κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών αλλά και από εκδόσεις λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων από χώρες όλων των ηπείρων, θα παρουσιαστεί στην Έκθεση Εντύπων που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2013, στο ισόγειο του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.
Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, τη Νότιο Αμερική, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο αλλά και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχει συλλεχθεί σημαντικό υλικό που θα παρουσιαστεί στην Έκθεση. Σημαντική είναι και η παρουσία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, όπου παρουσιάζεται η μοναδική προσπάθεια των δύο τελευταίων ετών.

Η Έκθεση Εντύπων διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία, μέλη της οποίας είναι Καθηγητές όλων των Σχολών του Α.Π.Θ., και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Στόχος της Έκθεσης είναι να αναδείξει τη δημιουργία των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα. «Αν στο παρελθόν η γνώση αυτής της δημιουργίας στο σύνολό της ήταν εθνική υποχρέωση, στη σημερινή κρίσιμη περίσταση, όπου η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της τη συμπαράσταση των Αποδήμων, αποτελεί επιτακτική εθνική ανάγκη» υποστηρίζουν οι διοργανωτές της Έκθεσης.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 11.00, στο ισόγειο του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., οι παρακάτω εισηγήσεις:

«Σύγχρονη αγγλόφωνη ελληνική λογοτεχνία στις ΗΠΑ», Γ. Καλογεράς, Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

«Ιστορικές αλλαγές και προσωπικές ιστορίες στη λογοτεχνία: Παραδείγματα από τη ζωή των Ποντίων της Σοβιετικής Ένωσης πριν και μετά το 1989», Σοφία Προκοπίδου, Καθηγήτρια της Ρωσικής Φιλολογίας, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Σκέψεις για τους ομογενείς μας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», Κ. Παπουλίδης, πρώην υποδιευθυντής του Ι.Μ.Χ.Α.

«Η ιστορική έρευνα για τον απόδημο ελληνισμό: Το παράδειγμα του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης», Χρ. Μανδατζής, διδάκτωρ Ιστορίας Α.Π.Θ.

«Η πολιτισμική δημιουργία των Ελλήνων του εξωτερικού ως αντικείμενο έρευνας στο Α.Π.Θ.», Ιω. Τουλουμάκος, Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

Αμέσως μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ