Vassilis Christopoulos photographiert von Patrick PfeifferΗ Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ίδρυμα Europamusicale και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνδιοργανώνουν στις 28 Φεβρουαρίου, σmpetoven1, μία μεγάλη εορταστική συναυλία, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξέχοντες λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, Μυρτώ Παπαθανασίου, Ανν- Κατρίν Ναϊντού, Μάρκους Σαίφερ, Ράινχαρντ Χάγκεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Χορωδία της Συμφωνικής της Βαμβέργης θα παρουσιάσουν, υπό την μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, τη μεγα- λειώδη Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Η συναυλία, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, φιλοδοξεί να είναι ένα μήνυμα θερμού χαιρε- τισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ταυτοχρόνως μία υπενθύμιση ότι οι δύο χώρες μοιράζονται υψηλές πολιτιστικές αξίες. Στόχος και του ιδρύματος Europamusicale είναι να καταδεικνύει ότι ο πολιτισμός αποτελεί βασικό συνεκτικό συστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμβολο των υψηλότερων ιδανικών της ανθρωπότητας και της συναδέλφωσης των λαών, η Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν είναι κυρίως γνωστή για το μεγαλειώδες της φινάλε, βασισμένο στην Ωδή στην Χαρά του μεγάλου Γερμανού ποιητή και δραματουργού Φρήντριχ Σίλλερ. Η μουσική της συνόδευσε σημαδια- κές, «χαρμόσυνες» στιγμές της Ιστορίας και της Τέχνης, αλλά συχνά έγινε αντικείμενο καπήλευσης από ολο- κληρωτικά καθεστώτα, που θέλησαν μάταια να οικειοποιηθούν τη δύναμη του οράματός της· όμως, ακριβώς χάρη στην αυθεντική αυτή δύναμη, η Ενάτη φτάνει ως τις μέρες μας ως μία από τις υψηλότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, ανυπέρβλητη παρακαταθήκη ομορφιάς και αλήθειας.

Ο Μπετόβεν με την Ενάτη προσέδωσε μία νέα διάσταση στο είδος της συμφωνίας, που επηρέασε καταλυτικά τους μεταγενέστερους δημιουργούς. Η οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας και του νοήματος της Ενάτης και το «άνοιγμά» της στο χώρο της ποίησης και κατ’ επέκταση του τραγουδιού, είναι η κατεξοχήν υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου οράματος, το οποίο ο Μάλερ έχει περιγράψει καίρια λέγοντας πως μία συμφωνία οφείλει «να αγκαλιάζει όλο το σύμπαν».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 20.30 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ(1770–1827) Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα, έργο 125 Σολίστ
Μυρτώ Παπαθανασίου, υψίφωνος Ανν-Κατρίν Ναϊντού, μεσόφωνος Μάρκους Σαίφερ, τενόρος Ράινχαρντ Χάγκεν, βαρύτονος Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Χορωδία της Συμφωνικής της Βαμβέργης (Διευθυντής Χορωδίας: Ρολφ Μπεκ) Μουσική διεύθυνση    Βασίλης Χριστόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: €30(Διακ.), 20, 15, 10, 5 (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Πληροφορίες:

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Τ. 210 7257601-3 www.koa.gr

Αγορά εισιτηρίων:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Τ. 210 7282333
Γραφείο Τύπου
Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής
Δημοκρατίας της Γερμανίας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ