Πως θα διοικείται η Γάζα μετά το τέλος της Χαμάς; Θα αναλάβει ενεργό ρόλο το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή, ο ΟΗΕ ή οι αραβικές χώρες; Ειδικοί καταθέτουν σενάρια.Την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν τμηματικά τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας αποφεύγοντας προς το παρόν μια κατά μέτωπο επίθεση, τίθεται το ερώτημα για την επόμενη μέρα. Πώς θα διοικείται πολιτικά η Λωρίδα της Γάζας μετά την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, όπως επιδιώκει το Ισραήλ; Ο Μάικελ Μίλσταϊν, πρώην μέλος των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και σήμερα ερευνητής στο Κέντρο Μοσέ Νταγιάν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, λέει στην DW: «Μια γρήγορη αποχώρηση μετά την πτώση της Χαμάς θα δημιουργούσε κενό εξουσίας που θα καλυπτόταν από αναρχία και ισλαμιστικές ομάδες».

Σενάριο 1: Το Ισραήλ ανακτά τον στρατιωτικό έλεγχο στη Γάζα

Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν το Ισραήλνα ανακτήσει τον άμεσο στρατιωτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, όπως έκανε μέχρι το 2005. Μια επιστροφή του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης θα μπορούσε ωστόσο να προκαλέσει νέες εστίες ένοπλης αντίστασης. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα είχε μοιραίες συνέπειες για την ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμά ο Στέφαν Στέτερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ομοσπονδιακού Στρατού του Μονάχου.

Σενάριο 2: Διοίκηση από την Παλαιστινιακή Αρχή

Εναλλακτικά η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να αναλάβει και πάλι τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας. Και αυτό το σενάριο κρίνεται ως προβληματικό από τον ισραηλινό ειδικό Μάικελ Μίλσταϊν, μιας και όπως εκτιμά «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πόσο αδύναμος και αντιδημοφιλής είναι ο Μαχμούτ Αμπάς».

Σενάριο 3: Μικτή παλαιστινιακή πολιτική διοίκηση

Μια καλύτερη, αλλά πολύπλοκη επιλογή θα ήταν κατά την άποψη του Μάικελ Μίλσταϊν μια μικτή παλαιστινιακή πολιτική διοίκηση: «Μια εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας νέας πολιτικής διοίκησης που θα βασίζεται στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και σε τοπικές εξουσίες όπως δήμαρχοι, επικεφαλής ΜΚΟ στη Γάζα, επικεφαλής φατριών ακόμα και στην οργάνωση Φατάχ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο περιφερειακοί παίκτες, όπως η Αίγυπτος, ίσως η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα, και φυσικά οι ΗΠΑ».

Σενάριο 4: Υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ

Θεωρητικά τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διοίκηση την επομένη της ήττας της Χαμάς, δηλώνει ο Στέφαν Στέτερ, παραπέμποντας σε μοντέλα, όπως το Κοσσυφοπέδιο ή το Ανατολικό Τιμόρ. Προσθέτει ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό για τη Λωρίδα της Γάζας.

Σενάριο 5: Διοίκηση από αραβικά κράτη

Ο πολιτικός επιστήμονας Στέφαν Στέτεν προκρίνει τέλος ένα διαφορετικό σενάριο: «Τα αραβικά κράτη θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή», λέει και εξηγεί: «Η επιλογή αυτή θα ήταν προς το συμφέρον εκείνων των Παλαιστινίων που θέλουν η λύση των δύο κρατών να παραμείνει στο τραπέζι».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ