Συνέντευξη Κρ. Αρσένη για τις πλατείες, το δημοψήφισμα και τη στάση της Ευρώπης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη στην εκπομπή “Η Ευρώπη μετά την κρίση” και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Διαμαντίδη και Μένη Γεωργακούδη῎

Αποσπάσματα δηλώσεων:

Αυτό που ζητάνε οι συμπολίτες μας στις πλατείες είναι μια αλλαγή στο πως γίνεται η διαχείριση των πραγμάτων, μια αλλαγή στο πως λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα. Ακριβώς σε αυτό απάντησε ο Πρωθυπουργός με το δημοψήφισμα.

Φτάνουμε σε σημείο απαξίωσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτό που εκφράζει η κοινωνία μας. Είναι το άλλο άκρο που πηγαίνουμε για να εκφράσουμε την ανάγκη να γίνουν αλλαγές. Δε θεωρώ ότι οτιδήποτε θα ειπωθεί στις πλατείες είναι η πανάκεια, είναι η σοφία και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε. Θα ήταν δημαγωγία για οποιονδήποτε θα έλεγε κάτι τέτοιο.

Aυτά που είναι στο τραπέζι θα πρέπει να είναι πραγματικά εναλλακτικές λύσεις και ναι, να δώσουμε μάχη για ποια απ’ αυτές είναι σωστότερη.

Φτιάξαμε το ευρωπαϊκό μας νόμισμα χωρίς τους μηχανισμούς υποστήριξης, φτιάξαμε ένα ευρωπαϊκό νόμισμα για τις καλές εποχές και όχι για τις κακές.

Αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε. Σε αυτό θα πρέπει να γίνουμε σοφοί όλοι και στις κυβερνήσεις, αλλά και στις πλατείες και στα σπίτια μας.

Η Ευρώπη θα καταρρεύσει ή θα συνεχίσει περισσότερες κοινές πολιτικές, περισσότερη ενσωμάτωση. Πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερες κοινές πολιτικές, πρέπει να προχωρήσουμε στη θωράκιση του κοινού μας ευρωπαϊκού νομίσματος, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη ομοσπονδοποίηση.

Χρειαζόμαστε κοινή δημοσιονομική πολιτική. Η λύση δεν είναι το να γυρίσουμε στη δεκαετία του ’50 και σε μια Ευρώπη ανταγωνιστικών χωρών μεταξύ τους.

Αν συγκρίνουμε την Αμερική, εκεί πέρα έχουμε πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Έχουμε κοινούς φόρους που χρηματοδοτούν βασικές θεμελιώδεις ανάγκες των πολιτών. Δηλαδή μπορεί η Καλιφόρνια να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά και αν χρεοκοπήσει η Καλιφόρνια δεν θα απειληθούν βασικές παροχές.

Η λύση είναι σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που κάθε κράτος ξεχωριστά, ακόμα και η Γερμανία είναι μια σκνίπα απέναντι στις μεγάλες υπερδυνάμεις και στις αναδυόμενες υπερδυνάμεις, να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κοινά μας προβλήματα με δημοκρατικό τρόπο, με εκβάθυνση της δημοκρατίας μας και με αποτελεσματικό τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ