Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο από τις αρχές του τόπου τιμήθηκε σήμερα η 73η επέτειος από τη «Μάχη της Κρήτης».
Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων συμμαχικών Κρατών, Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης». Ακολούθησε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 34ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Μανόλης Μανωλιτσάκης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, τους βουλευτές της ΠΕ Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και Μάξιμο Σενετάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, τους εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών αρχών, και τους εκπροσώπους κομμάτων, φορέων, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.
Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν επίσης συμπατριώτες μας αγωνιστές της Μάχης Κρήτης καθώς και τα παιδιά του Βρετανού Τομ Σπένσερ, Σούζαν και Τζον Σπένσερ, που πολέμησε τους γερμανούς το 1941 στο Ηράκλειο.
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.
Στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την 73η επέτειο από τη «Μάχη της Κρήτης» αναφέρει:
«Είναι διαχρονικά τα μηνύματα της ιστορικής επετείου για τα ιδανικά της ελευθερίας της αλληλεγγύης , της συμπόρευσης όλων μας ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.
Η Μάχη της Κρήτης, με την πρωτόγνωρη παλλαϊκή αντίσταση, συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας την 73η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με εκδηλώσεις στο νησί, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ο αγώνας, το πείσμα των Κρητικών για την ελευθερία και την δημοκρατία καθόρισαν τις τύχες του πολέμου, αφού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εισβολέων: η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σκληρή δοκιμασία και σημαντικές απώλειες, από τις συμμαχικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν και με κάθε τρόπο ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ. Αποτίουμε με ευλάβεια φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την πατρίδα. Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους, τους ζώντες μαχητές-βετεράνους της Μάχης της Κρήτης. Είμαστε ευγνώμονες στους συμπατριώτες μας μαχητές αλλά και στους βετεράνους των συμμαχικών στρατευμάτων, από την μακρινή Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία αλλά και τη Βρετανία».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ