Με αθρόα συμμετοχή γυναικών, εκπροσώπων οργανώσεων, Ευρωβουλευτών, βουλευτών και πολιτικών η Κύπρος  ύψωσε φωνή μεγάλη, ξεσηκώθηκε και χόρεψε ενάντια στη βία εις βάρος των γυναικών.  Με εκδήλωση έκπληξη Flash mob, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός χορευτριών ένωσε τη φωνή της με τα εκατομμύρια πολιτών που συμμετέχουν στην παγκόσμια έκκληση για δράση ενάντια στην βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, One Billion Rising. Την εκδήλωση αυτή που έγινε στο The Mall of Cyprus Λευκωσία.  οργάνωσαν  το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Creativity Dance Studio και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Μια στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη πέφτει θύμα βιασμού και ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια της ζωής της αρά αυτή τη στιγμή ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ μητέρες, κόρες, αδελφές, συνεργάτιδες και φίλες είναι ανάμεσα στα θύματα. Σήμερα η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών και πολλοί φορείς κάλεσαν όλους γυναίκες και άντρες σε όλο τον κόσμο να διακηρύξουν: “Αρκετά! Η βία και η σιωπή που την περιβάλλει σταματάει εδώ”.

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές έδωσαν το παρόν τους στέλλοντας μηνύματα για δράση ενάντια στην βία  κατά των γυναικών.

Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) στο μήνυμα του εισηγήθηκε μηδενική ανοχή από πλευράς πολιτείας στην άσκηση βίας εις βάρος των γυναικών. Ζήτησε ενίσχυση της προσπάθειας πλήρους εξίσωσης στα πλαίσια της νομοθεσίας όσον αφορά την αμοιβή, τη μόρφωση ανδρών και γυναικών.  “Μια ανεξάρτητη, μορφωμένη γυναίκα θα ανεχθεί πολύ λιγότερο την άσκηση βίας εις βάρος της και θα λάβει τα δέοντα μέτρα” δήλωσε και κάλεσε όλους να  αντιληφθούν ότι το να παραμείνει πάση θυσία η οικογένεια ενωμένη για χάρη των παιδιών μέσα σε συνθήκες βίας δεν είναι ότι καλύτερο για τα  παιδιά.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), υπογράμμισε στο μήνυμα της ότι η βία ενάντια των γυναικών διαιωνίζεται δια μέσου των αιώνων και παίρνει κάθε φορά και διαφορετική μορφή με προεξάρχουσα τη σωματική βία, συναισθηματική και κάθε μορφής λογής εκβιασμό εναντίον των γυναικών.  Πιστεύω τόνισε ότι έφτασε η ώρα να θέσουμε τέρμα την απαράδεκτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάσταση. Είναι ένα μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε θεσμικό επίπεδο αλλά και από όλους τους πολίτες όλων των κρατών μέσα από συλλογική δράση και γι αυτό χαιρετίζω το ξεσήκωμα των εκατομμυρίων πολιτών του πλανήτη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Βεβαίως δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις ούτε με λόγια ούτε με γραπτά κείμενα απλά θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να επανεκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και τις οικογένειες, τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά ούτος ώστε να κατανοήσουν ότι ζουν μέσα σε ένα έμφυλο κόσμο όπου τα δύο κύρια φύλα μαζί με τις υπόλοιπες παραλλαγές έχουν το δικαίωμα να ζουν μαζί, να αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς αυτό να δημιουργεί υποχρεώσεις του ενός έναντι του άλλου, δικαιώματα υπέρμετρα τα οποία αντιβαίνουν τα δικαιώματα του ετέρου φύλου.

Η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) στο μήνυμα της τόνισε ότι “ξεσηκωνόμαστε μαζικά ενάντια στη βία κατά των γυναικών! Λέμε όχι στους βιασμούς, όχι στη σεξουαλική εκμετάλλευση, όχι στις διακρίσεις, όχι στα στερεότυπα. Απαιτούμε μηδενική ανοχή στη βία . Ζητούμε πραγματική τιμωρία των ενόχων. Η βία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει!”

Ο Ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) υπογράμμισε ότι “η βία κατά των γυναικών, κατά κάθε ανθρώπου αποτελεί νομικά άνομη πράξη, πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά αποκρουστική. Ένα στους εφτά ανθρώπους καθημερινά δέχεται βία, δέχεται ξυλοδαρμό, δέχεται αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά που οφείλουμε όλοι να αντικρούσουμε. Να υπάρξει μια κοινωνική επανάσταση προς αυτή την κατεύθυνση, το οφείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οφείλουν τα εθνικά κοινοβούλια, το οφείλουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο κάθε πολίτης ξέχωρα γιατί αυτή η συμπεριφορά, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε αποτελεί ένα μίασμα. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας να δώσουμε αυτή τη δύσκολη μάχη και θα την κερδίσουμε  γιατί το οφείλουμε στην κοινωνία, το οφείλουμε στους πολίτες, το οφείλουμε σε κάθε γυναίκα”.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) δήλωσε ότι “αισθάνομαι και πιστεύω ότι μια δημοκρατία βαθαίνει, μια κοινωνία μπορεί να περηφανεύεται για τον εαυτό της εφόσον καταφέρει να αισθανθεί και να λειτουργεί ισότιμα ο κάθε πολίτης απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο πολίτη.  Ιδιαίτερα θεωρώ ότι η βία κατά των γυναικών οι βιασμοί κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ίσως μια από τις πιο μεγάλες βαρβαρότητες στις οποίες υποπίπτει η ανθρώπινη φυλή.  Θεωρώ ότι η παιδεία έχει ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο να παίξει, τα οργανωμένα σύνολα, ο κόσμος των δασκάλων των γονιών, των καθηγητών, να βγάλουμε νέες γενιές που να ξέρουν να πιστεύουν και να εργάζονται για την ουσιαστική ισότητα όλων των ανθρώπων”.

Ο Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) δήλωσε ότι “η βία εναντίον των γυναικών πρέπει να σταματήσει. Εδώ και 15 χρόνια  από το 1998 που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο κάνουνε γνωστό και ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη ότι αυτό το φαινόμενο που αμαυρώνει τον πολιτισμό μας και έχει αρνητικότατες επιπτώσεις τόσο στην οικογένεια όσο στα παιδιά, όσο και γενικότερα στην κοινωνία, είναι ένα φαινόμενο που δεν αρμόζει στην ανθρωπότητα και θα πρέπει να σταματήσει. Έχουμε περάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικές διακηρύξεις. Υπάρχει μια διακήρυξη η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και καλεί την Επιτροπή να λάβει μέτρα έτσι που η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη και να εφαρμοστεί . Καλώ, λοιπόν όλους οι οποίοι έχουν σχέση με αυτό το θέμα να φροντίσουν έτσι που αυτή η σύμβαση που εξάλλου έχει σχέση με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη και να εφαρμοστεί, αλλά και τον καθένα από μας να λάβει μέτρα ώστε αυτό το αρνητικό φαινόμενο στην κοινωνία μας να σταματήσει”.

Η Σουσάνα Παύλου – Διευθύντρια του MIGS δήλωσε ότι “η εκστρατεία One Billion Rising έχει ως στόχο την κινητοποίηση όλων των πολιτών – γυναίκες και άνδρες –  να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η βία κατά των γυναικών αξίζει μια δημόσια κατακραυγή! Πρέπει επιτέλους να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από το θέμα αυτό. Η βία κατά των γυναικών επηρεάζει όλους μας και γι ‘αυτό ο καθένας – συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και των αγοριών – θα πρέπει ξεσηκωθεί σήμερα και να στηρίξει αυτή την παγκόσμια προσπάθεια”.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο υπογράμμισε ότι “δημοκρατία χωρίς προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι δημοκρατία.  Το ΕΚ πρωτοστατεί σε αυτόν τον αγώνα γιατί τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα.  Η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα το οποίο πρέπει να σταματήσουμε. Η βία μας αφορά όλους και έχουμε ευθύνη να την τερματίσουμε, άνδρες και γυναίκες μαζί!  Ξεσηκωνόμαστε λοιπόν σήμερα, εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, και λέμε φτάνει πια!”

Η εκστρατεία One Billion Rising ξεκίνησε ως μια πρόσκληση για δράση αφού ένα δισεκατομμύριο γυναίκες θα υποστούν βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, στη 15η επέτειο του κινήματος V-Day, άνδρες και γυναίκες σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τoν κόσμο, ένωσαν τις φωνές τους απαιτώντας τέλος στη βία κατά των γυναικών.  Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες

Ήδη, χιλιάδες ακτιβιστές/τριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί, τεχνοκράτες και καλλιτέχνες/ιδες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε 186 χώρες.

Χορηγοί της εκστρατείας ήταν ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, το Μix Fm το ελεγκτικό γραφείο Nexia Poyiadjis, Panayiotides Promotional Ideas, και το Kemanes Digital Printing.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γραφείο στην Κύπρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ