Στο 41ο Ιερατικό Συνέδριο της Μητρόπολης Γερμανίας που έγινε για πρώτη φορά στο Βερολίνο οι ιερείς ασχολήθηκαν με το θέμα των μεικτών γάμων. Και διαπίστωσαν ότι οι μεικτοί γάμοι μπορούν «να αποτελέσουν πλούτο».

Με το απολυτίκιο «Σώσoν, Κύριε, τον λαό Σου» έληξε το 41ο Ιερατικό Συνέδριο της Μητρόπολης Γερμανίας. Σχεδόν μια εβδομάδα οι κληρικοί συζητούσαν για την «προβληματική και προοπτικές του μεικτού γάμου». Για την αιτία που επέβαλε αυτή τη συζήτηση, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Κωνσταντίνος Μύρων, επισημαίνει:

«Πολλοί από τους γάμους μας, ίσως και 40%, ίσως και παραπάνω, είναι πλέον μεικτοί γάμοι μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων ή Ελλήνων με άλλες εθνικότητες. Γι αυτό είναι φυσικό η εκκλησία να ενδιαφέρεται για τα παιδιά της. Και αυτή ήταν η αφετηρία του συνεδρίου μας.»

Μεικτοί γάμοι λόγω του χωρισμού των εκκλησιών

Όπως επισημάνθηκε στο Συνέδριο, το πρόβλημα του μεικτού γάμου μεταξύ ορθόδοξων και άλλων χριστιανών δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γερμανία, αλλά και συνέπεια του χωρισμού των εκκλησιών. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τους μεικτούς γάμους είναι πολλά. Ξεκινούν από τις διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και τη διαφορετική γλώσσα και φθάνουν σε θρησκευτικές διαφορές. Ο πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Γερμανίας, Αμβρόσιος Κουτσουρίδης, για τις περιπτώσεις όπου οι σύζυγοι είναι και οι δύο πιστά μέλη της εκκλησίας τους:

«Εκεί προκύπτουν ζητήματα λεπτά, που δεν μπορεί κανείς με μια γενική απάντηση να τα βάλει σε ένα συρτάρι ή να βρει μια απάντηση ανοίγοντας ένα συρτάρι, αλλά πρέπει να κοιτάξει το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, το κάθε ζευγάρι, και με ευαισθησία να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση.»

Οι κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γερμανίας δεν επιμένουν στις βαφτίσεις, στους γάμους, στις κηδείες μεικτών γάμων οι τελετές να γίνονται κατά τον ορθόδοξο τρόπο. Στο επίκεντρο κάθε λύσης θα βρίσκονται οι άνθρωποι και τα προβλήματά τους. Με τις άλλες εκκλησίες, την καθολική και την προτεσταντική, η Ορθόδοξη Μητρόπολη έχει καταλήξει σε συμφωνία που συγκεκριμενοποιείται σε ένα είδος εγχειριδίου. Το εγχειρίδιο αυτό συμβουλεύει τους ιερείς πως θα πρέπει να χειρίζονται θέματα που προκύπτουν από μεικτούς γάμους, λέει ο Πάτερ Κωνσταντίνος Μύρων:

«Αυτά τα κείμενα προσπαθούν να δώσουν ποιμαντικές λύσεις. Φυσικά η εκκλησία δεν μπρορεί να πάρει την απόφαση για τους γονείς του παιδιού αλλά μπορεί να δώσει μερικές οδηγίες. Ότι π.χ. το παιδί θα βαπτίζεται σε μια συγκεκριμένη εκκλησία, δεν υπάρχει δηλαδή διπλό βάπτισμα, έτσι όπως δεν υπάρχει και διπλός γάμος για μας. Ποια θα είναι τα κριτήρια για να επιλέξουν οι γονείς; Το βάπτισμα τι σημαίνει; Πχ. τι σημαίνει να είσαι καθολικός; Σημαίνει ότι μετέπειτα θα συμμετέχεις στην μυστηριακή ζωή της Καθολικής Εκκλησίας» Ο μεικτός γάμος ως «μέσο ενσωμάτωσης» Στο Βερολίνο το Ιερατικό Συνέδριο της Μητρόπολης Γερμανίας δεν αντιμετώπισε τον μεικτό γάμο μόνο από τη πλευρά των προβλημάτων που πιθανώς δημιουργούνται. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης, Αυγουστίνος (ΦΩΤΟ), χαρακτήρισε τους μεικτούς γάμους “μέτρο πετυχημένης ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία” αλλά και εμπλουτισμού για τους συζύγους.

«Ο μεικτός γάμος μπορεί να είναι και ένας εμπλουτισμός. Και επ αυτού δεν υπήρχαν διχογνωμίες στο ιερατικό συνέδριο, ότι είναι ένας εμπλουτισμός», ανέφερε ο μητροπολίτης Γερμανίας.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ