Γράφει ο Αλφρέδος-Γεώργιος Κουρής, ΟΑΜ,
(Παλαίμαχος δημοσιογράφος της Μελβούρνης).

Φίλοι αναγνώστες μας, αυτή είναι η απάντηση στα Σκόπια γιά την Μακεδονία από την Οξφόρδη ! Μου την έστειλαν όπως την μεταφράσανε από τα αγγλικά στα Ελληνικά γνωστοί μου εκεί και συγγενείς μου, που ζουν στο Λονδίνο και μου γράφουν συχνά τα νέα που μας ενδιαφέρουν, όπως αυτό που αποστομώνει τους Σκοπιανούς και πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει όλους μας, που αγαπούν την Ελλάδα, έχει δε ως εξής :

«Με μιά σεμνή τελετή εγκαινίων άνοιξε προ ημερών στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης η μεγάλη έκθεση γιά το Βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων, του Οίκου των Τεμενιδών, με τίτλο: ”Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο:Θησαυροί απ’ τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας!“. Θεωρείται ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική έκθεση γιά την Ελλάδα στη Βρετανία.

Περιλαμβάνει πρόσφατα ευρήματα από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στις Αιγές, την πρωτεύουσα του Βασιλείου του Φίλιππου Β’ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα περισσότερα από τα εκθέματα, περίπου το 80% προβάλλονται γιά πρώτη φορά στο κοινό, με την Οξφόρδη να επιλέγεται λόγω στενής σχέσης με την ελληνική αρχαιολογία και ιδίως το Μανόλη Ανδρόνικο, που ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παράλληλα, το Μουσείο Ασμόλιαν αποτελεί πόλο έλξης γιά ακαδημαϊκούς και φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο!..

Το 2010, μετά την μεγάλη ανακαίνιση του Μουσείου, 1.200.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του!..

Τα εκθέματα παρουσιάζουν μιά πιό καθημερινή και ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου της ακμής του Βασιλείου των Μακεδόνων, αλλά και των περιόδων πριν από τον Φίλιππα. Η Έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα: Αντικείμενα που σχετίζονται με τον Βασιλιά και τις δραστηριότητές του, αντικείμενα που δείχνουν την ξεχωριστή θέση των γυναικών των Μακεδόνων, και εκθέματα από την καθημερινή ζωή στο Παλάτι των Αιγών. Μεταξύ άλλων μπορεί να δει κανείς προσωπικά αντικείμενα του Φιλίππου, όπως το σπαθί του, λόγχες του και τις επικαλαμίδες του, την πρώτη ιστορικά προτομή του Αλεξάνδρου, ένα εντυπωσιακό και σχεδόν ανέπαφο στεφάνι από σκαλιστά χρυσά φύλλα βελανιδιάς, μιά τοιχογραφία ιδιαίτερης σημασίας που απεικονίζει τον Αλέξανδρο και τον πατέρα του σε σκηνή από κυνήγι, καθώς και δεκάδες εντυπωσιακά και ζηλευτά ακόμα και σήμερα γυναικεία κοσμήματα!..

Οι υπεύθυνοι της έκθεσης χαρακτήρισαν το Παλάτι των Αιγών ως το πιό σημαντικό κτίριο της Αρχαίας Ελλάδας μετά τον Παρθενώνα.

Η ψυχή της Έκθεσης, η Διευθύντρια της 17ης Εφορίας Αρχαιοτήτων και μαθήτρια του Ανδρόνικου Αγγελική Κοτταρίδη τόνισε ότι αποδεικνύεται από τα ευρήματα πως, ό,τι ήταν ο Περικλής και η Αθήνα τον 5ο π.χ. αιώνα, δηλαδή κέντρο διανόησης και τεχνών, ήταν ο Φίλιππος και η αυλή του τον επόμενο αιώνα.

Ο διακεκριμένος ιστορικός της ΟΞΦΟΡΔΗΣ, ΡΟΜΠΙΝ ΛΕΙΝ ΦΟΞ, στη σύντομη εισαγωγική παρουσίαση της Έκθεσης δάκρυσε ενώπιον των συναδέλφων του και δημοσιογράφων, λέγοντας ότι πρόκειται γιά την κορυφαία αρχαιολογική έκθεση που είχε γνωρίσει. Κατά το κ. Λέϊν Φοξ, το ιστορικό μήνυμα της Έκθεσης είναι ταυτόχρονα και πολιτικό : «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη Βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική!.. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Λέϊν Φοξ.

Η Έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 29 Αυγούστου, 2011 και όσοι πάτε γιά διακοπές στην Ελλάδα καλό θα είναι να πεταχτείτε στην μοναδική Οξφόρδη της Αγγλίας να δείτε την μοναδική αυτή Έκθεση!

Επίσης έγινε γνωστό, ότι κάποια από τα εκθέματα αυτά -ένας περιορισμένος αριθμός- θα ταξιδεύσουν έως το Λούβρο γιά μιά γενικότερη Έκθεση γιά τους Αρχαίους Μακεδόνες μας, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ