Εις την αναγέννησι και άνθησι του Ορθόδοξου Μοναχισμού.

Με μεγάλη επιτυχία ωλοκληρώθη την Παρασκευήν 4 Μαΐου το Διεθνές Συμπόσιον της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, με θέμα «Συμβολή και ρόλος του Ορθοδόξου Μοναχισμού εις την Εκκλησίαν», το οποίον ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Απριλίου εις την Ιεράν Μονήν Αγίας Βαρβάρας Μοντανέρ Ιταλίας, με ομιλητάς και συνέδρους από διάφορα μέρη της Ιταλίας, την Ελλάδα, το Άγιον Όρος, την Φιλανδίαν, την Γερμανίαν, την Ρουμανίαν, την Σερβίαν και αλλού.

Την πρώτην και την δεύτερην ημέραν επραγματοποιήθησαν αι Συνεδρίαι του Συμποσίου, τας οποίας διηύθυνε ο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αθηναγόρας Φασίολο, εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Μητροπόλεως εις την Ιεράν Μονήν του Μοντανέρ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, εις το πρώτον μέρος της ομιλίας αυτού, ανεφέρθη γενικά εις τον ρόλον του Ορθόδοξου μοναχισμού, εις το επόμενον δε μέρος, εις την μαρτυρίαν και την προσφοράν του Ελληνορθόδοξου μοναχισμού εις την Μεγάλην Ελλάδα κατά το παρελθόν και το παρόν. Ο Πρωτοσύγκελλος της Ορθοδόξου Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Υφαντίδης, συνέθεσε την ιστορικήν και σύγχρονον εικόνα του μοναχισμού εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Σαντορίνης, Αρχιμ. Δαμασκηνός Γαβαλάς, ανέπτυξε την αρετήν της μοναχικής ακτημοσύνης, ο Πνευματικός της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Μοντανέρ, Αρχιμ. Αντίπας Ιβηρίτης, επαρουσίασε μιαν ιστορικήν ανασκόπησιν του Αγιορειτικού μοναχισμού, ο Αρχιμ. Θεοφύλακτος Βίτσος, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ελληνορθοδόξου Ενορίας Μιλάνου, ησχολήθη με τον μοναχισμόν κατά τους Πατέρας της Εκκλησίας, ο ιερομόναχος Γαβριήλ, αδελφός της Ιεράς Μονής Βασιλείου του Μεγάλου Ρεβέλου Ιταλίας, ανεφέρθη εις την σημασίαν της προσευχής και της ησυχίας εις την ζωήν του μοναχού, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Μοντανέρ, γερόντισσα Σεβαστιανή, συνέθεσε την αρετή της υπακοής με την οργάνωσιν μιας μοναστικής αδελφότητος, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Εφραίμ Κατερίνης, γερόντισσα Αικατερίνα, ανέπτυξε το θέμα της μοναστικής κλίσεως, η Καθηγουμένη της Αυτοκρατορικής Ιεράς Μονής Αγίων Ηλιού του Νέου και Φιλαρέτου του Κηπουρού Σεμινάρας Καλαβρίας, γερόντισσα Στεφανία, επαρουσίασε τας μοναστικάς αρετάς της φιλοξενίας και της αγάπης προς τους προσκυνητάς, η μοναχή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Λίντουλα Φιλανδίας, αδελφή Χριστοδούλη, ησχολήθη με τας αρετάς της ταπεινώσεως και της υπομονής και, τέλος, η μοναχή της Ιεράς Μονής Μοντανέρ, αδελφή Αμβροσία, επαρουσίασε την εκκλησιαστικήν μουσικήν ως μέσον επαφής του μοναχού μετά του Νυμφίου Χριστού και τους Αγίους αυτού. Άξια μνείας αποτελεί η ομιλία του Ρωμαιοκαθολικού μοναχού της Μονής του Bose, αδελφού Adalberto Mainardi, ο οποίος παρέθεσε εις τους συνέδρους ένα πανόραμα σχετικά με την ιστορίαν και τον ρόλον του δυτικού μοναχισμού κατά τη δευτέρα χιλιετίαν.

Το απόγευμα της 1ης Μαΐου οι σύνεδροι επεσκέφθησαν την εκκλησίαν των Αγίων Βίτου και Στεφανίας εις την περιοχήν του Φέλτρε, εις την οποίαν φυλάσσονται τα ιερά λείψανα των Αγίων. Τα ιερά λείψανα μετεφέρθησαν από την Κύπρο κατά τον 10ο αιώνα, αρχικά εις τη Βενετία, κατόπιν δε εις την περιοχή του Φέλτρε, ένθα εκτίσθη μεγαλοπρεπής βασιλική, με την χρήσι λίθων και κιόνων από την εκκλησίαν των Αγίων, η οποία προϋπήρχε προς τιμή τους εις την Κύπρον. Εις τον ναόν αυτόν, με τάς πολυτίμους αγιογραφίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος ετέλεσε τον Μέγαν Εσπερινόν, κατά τον οποίον έψαλλε ο βυζαντινός χορός των Ελλήνων μοναχών, με πρωτοψάλτας τους Αρχιμανδρίτας Αντίπα Ιβηρίτη και Θεοφύλακτο Βίτσο. Απευθυνόμενος ο Μητροπολίτης Γεννάδιος εις το πολυπληθές εκκλησίασμα, αφού ανεφέρθη εις τον βίον των Αγίων μαρτύρων Βίτου και Στεφανίας και την μεταφοράν των ιερών αυτών λειψάνων εις την περιοχή και αφού ηυχαρίστησε την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Μοντανέρ, η οποία ευλαβικά προσέρχεται συχνά εις τον ιερό αυτόν χώρον, ένθα φυλάσσονται αυτά κατά τους τελευταίους αιώνας και τιμά τους Αγίους, ετόνισεν όλως ιδιαιτέρως τον σπουδαιότατον ρόλον και την λαμπράν προσφοράν της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας εις την πολιτισμένην αυτήν χώρα, από επόψεως κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής, ανεφέρθη δε εις τα αιώνια μηνύματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την δημιουργίαν γεφυρών αγάπης, ειρήνης και ελπίδος μεταξύ των χριστιανών και των ανθρώπων, γενικώς, διά την καλήν συμβίωσι των λαών.

Την επομένην, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Αθανασίου, οι σύνεδροι επισκέφθησαν την βυζαντινήν εκκλησίαν της Παναγίας της Κεχαριτωμένης, εις την νήσον Γράδο, τόπος ο οποίος έγινε σημείον αναφοράς εις τον αγώνα των Ορθοδόξων κατά του Μονοφυσιτισμού. Εκεί, ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος έγραψε άλλην μιαν χρυσή σελίδα εις την ιστορίαν της εν Ιταλία Ορθοδοξίας, τελέσας, έπειτα από 1.000 περίπου χρόνια, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποίαν εμνημόνευσε ευλαβώς τους υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως αγωνισθέντας και τελειωθέντας. Συγκινημένοι οι σύνεδροι, αλλά και οι Ορθόδοξοι πιστοί από τας γειτονικάς ενορίας της Τεργέστης και της Βενετίας, συμμετείχον εις την ιστορικήν Θείαν Λειτουργίαν, κατά τήν οποίαν έψαλλε ο βυζαντινός χορός. Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεννάδιος ηυχαρίστησε τον Αναστάντα Κύριο και δια το «θαύμα» αυτό, το οποίο επραγματοποιήθη, έπειτα από μιαν χιλιετίαν, εις την κάποτε μεγαλώνυμον νήσον Γράδο, εντάσσων αυτό εις το μέγα θαύμα, το οποίο συντελείται κατά την δεκαεξαετίαν της Ποιμαντορίας αυτού, δηλαδή την αναγέννησι της Ορθοδοξίας, σύμφωνα με το πνεύμα και την παράδοσι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν ελησμόνησε να ευχααριστήσει και τας Ρωμαιοκαθολικάς εκκλησιαστικάς αρχάς, αι οποίαι, προθύμως συνεργάζονται μετ’ αυτού και εξυπηρετούν τας πνευματικάς και λατρευτικάς ανάγκας της Ορθοδόξου Μητροπόλεως, διά της παραχωρήσεως εις αυτήν ναών και προσκυνημάτων, με σκοπόν την ίδρυσιν Ορθοδόξων ενοριών, αλλά καί την τέλεσιν ιερών ακολουθιών, όπως εις τας περιπτώσεις των εκκλησιών εις το Φέλτρε και το Γράδο.

Την Πέμπτη 3 Μαΐου οι σύνεδροι, συνοδευόμενοι υπό του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αθηναγόρα Φασίολο, βρέθηκαν εις την Βενετίαν, ένθα προσεκύνησαν εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων τας θαυματουργάς εικόνας του Παντοκράτορος και της Θεοτόκου, καθώς και τα ιερά λείψανα των αγίων Γεωργίου του μεγαλομάρτυρος, Βασιλείου του Μεγάλου, Αποστόλου Βαρθολομαίου και Βενεδίκτου του μεγάλου Ασκητού. Εν συνεχεία, επεσκέφθησαν την Ιερά Μονήν των Ευγενών Ελληνίδων Μοναχών του Αγίου Γεωργίου, η οποία ιδρύθη το 1599, και προσευχήθησαν εις το εσωτερικόν Παρεκκλήσιον της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο εις τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό.

Την τελευταίαν ημέραν, Παρασκευή 4 Μαΐου, οι σύνεδροι είχον την ευκαιρία να συμμετάσχουν εις τας Ιεράς Ακολουθίας, κατά το Τυπικόν της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Μοντανέρ και να ακούσουν παρά της Καθηγουμένης τα της αποκτήσεως και ιδρύσεως αυτής.

 

Για το Γραφείο Τύπου

Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Υφαντίδης

Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ