Του Αχιλλέα Ζάκκα.

Έχουν περάσει 128 χρόνια  από της 1η Mάη  του 1886,  που  100.000 εργαζόμενοι  στο Σικάγο, διαδήλωναν σε μια μαχητική πορεία, διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ενάμιση αιώνα ζωής μετρούν οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο απέναντι στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου. Ο αγώνας ήταν  σκληρός και ανυποχώρητος, διεκδικώντας το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση, την άδεια μητρότητας, την άδεια, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και συνολικά το εργατικό δίκαιο. Όλα αυτά δεν χαρίστηκαν,  αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς και  συνεχείς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακριά διαδρομή του εργατικού κινήματος.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις θυσίες εκατομμυρίων εργαζομένων. Στους αμέτρητους αγωνιστές που έπεσαν στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι την κοινωνική δικαιοσύνη, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
 Την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  τιμάνε τους αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο και ίδρυσαν τα συνδικάτα, εργαλεία οργάνωσης, ενότητας, αλληλεγγύης και δύναμης των εργαζομένων.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και όχι μόνο, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αρμόζει, με ΑΠΕΡΓΙΕΣ, συνεχίζοντας την ανειρήνευτη πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου που συνεχίζεται σκληρή και ανελέητη.
Σήμερα μετά από 128 χρόνια,  όλοι οι εργαζόμενοι ζουν την πιο σκληρή  και βάρβαρη  επίθεσης του κεφαλαίου, που θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, να μηδενίσει το κοντέρ των κατακτήσεων και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Ο καπιταλισμός, με τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια, χτίζει τη γη της επαγγελίας για τους εργοδότες και ανοίγει τις πύλες της κόλασης για τους εργαζόμενους.
 Σήμερα όλη η χώρα μας,  μετατράπηκε σε μια απέραντη ζώνη φτηνής, ευέλικτης, ενοικιαζόμενης στρατιάς ανθρώπων, χωρίς δικαιώματα. Βάζουν στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση, σχεδιάζουν να βάλουν χέρι στο δικαίωμα της απεργίας, γιατί θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συνδικάτα, για να μπορούν να τους ξεζουμίζουν χωρίς εμπόδια.
 Η φετινή ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, συνδέεται όσο ποτέ, με τους αγώνες στο Σικάγο. Σήμερα, όπως και τότε.  Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, που δέχονται σήμερα την πιο σφοδρή και ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, εφαρμόζοντας τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις πιο αντιδραστικές και αντεργατικές κυβερνήσεις της χώρας, σήμερα, χρειάζεται ξανά, η οργάνωση, η ενότητα, η αλληλεγγύη , για να μπορέσουν  ν’ αγωνιστούν και να δώσουν όλοι μαζί.

Ένα τέλος  στις θυσίες των εργαζομένων. Να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να ανατρέψουν τις αντεργατικές πολιτικές της λιτότητας.

Με τους αγώνες της εργατική τάξης γράφουμε ιστορία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ