Ακολουθώντας μια κύρια προεκλογική υπόσχεση, ο βουλευτής Χέντον Μάθιου Όφφορτ έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης να νομοθετηθεί αλλαγή του νόμου περί Παγκόσμιας Δικαιοδοσίας ούτως ώστε ο νόμος αυτός να εφαρμόζεται μόνο όταν υπάρχει καθαρή και δικαιολογημένη μαρτυρία που να εγγυάται τη σίγουρη πιθανότητα ποινικής δίωξης.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μάθιου ρώτησε τον Υπ. Δικαιοσύνης (βουλευτή Κένεθ Κλάρκ) αν συμφωνεί ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να παίξει διπλωματικό ρόλο στα παγκόσμια θέματα αν ξένοι πολιτικοί δεν μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα λόγω του φόβου σύλληψης. Ένα τέτοιο παράδειγμα συνέβη πέρσι όταν ο ηγέτης της Εβραικής Αντιπολίτευσης Tzipi Linvi αποφάσισε να μην επισκεφθεί το Λονδίνο να συζητήσει την ειρηνική διαδικασία με τον Πρωθυπουργό (Βρετανίας) μετά το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί. Το ακυρωθέν ταξίδι ήλθε δύο μήνες μετά που ο Ισραηλινός Αντιπρόεδρος Moshe Ya’alon, ακύρωσε το δικό του ταξίδι στο Λονδίνο κατόπιν της συμβουλής των δικηγόρων της κυβέρνησής του.

Η ερώτηση του Μάθιου βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος δήλωσε ότι συμφώνησε μαζί του και ότι δεν υπήρχε λογική στο να εμποδίζονται οι επισκέπτες προς τη χώρα υπό την απειλή σύλληψης υπό το φως μαρτυριών που δεν έχουν καμία προοπτική ποινικής δίωξης και ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοίνωση ως προς το πως θα αντιμετωπισθεί αυτό το θέμα στο σύντομο μέλλον.

Μιλώντας μετά την συνεδρία της Βουλής ο Μάθιου είπε: «Είχα θέσει το ζήτημα αυτό ως θέμα προτεραιότητας στην προεκλογική εκστρατεία και δούλεψα να εξασφαλίσω τη συμφωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα και ακόμα και με τον Πρωθυπουργό για να γίνουν οι αλλαγές στο νόμο.

Όμως, δεν έχω πετύχει πλήρως το σκοπό μου ακόμα καθώς αναμένεται μεγάλη αντίδραση από την αντιπολίτευση στην πρόταση. Και ενόσω αυτό είναι πραγματική πρόοδος, εντούτις είναι το πρώτο στάδιο σε μια μεγάλη διαδικασία που θα βοηθήσει τον πραγματικό σκοπό να επιτευχθεί, και που θα έχει ως στόχο την λύση δύο κρατών στο Ισραήλ, που θα τσιμεντώσει το ειρηνικό μέλλον της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ