Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου.

Η Τουρκία επιδιώκει να απεμπλακεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και στη θέση της να προωθήσει τετραμερή διάσκεψη, διαδικασία που η πλευρά μας απορρίπτει, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι αναφορές του κ. Εγκεμέν Μπαγίς στην τουρκική κρατική τηλεόραση έρχονται ξανά να υπενθυμίσουν σε όλους ότι η Τουρκία επιδιώκει να απεμπλακεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και στη θέση της να προωθήσει τετραμερή διάσκεψη, που είναι πάγιος της στόχος.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη διαδικασία την απορρίπτουμε. Την απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν η Τουρκία προσπαθούσε να προωθήσει συνάντηση του κ. Ταλάτ, που ήταν τότε επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, εν όψει της επιθυμίας του Προέδρου να συναντήσει την τουρκική ηγεσία για να εξηγήσει το όραμά του για τη λύση.

Εν όψει της πάγιας θέσης της Τουρκίας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, είναι σημαντικό η δική μας πλευρά να έχει ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου, όπως αυτή προβλέπεται από τον ΟΗΕ.

Η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη για διευρυμένες διαπραγματεύσεις όχι μόνο ακυρώνει πάγιες θέσεις της πλευράς μας, αλλά στέλλει λανθασμένα μηνύματα διεθνώς, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθήσει τις μεθοδεύσεις της για τετραμερή διάσκεψη. Λανθασμένα μηνύματα αποστέλλει και η θέση του κ. Γιώργου Λιλλήκα για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, η οποία θα οδηγήσει στην ακύρωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στην απελευθέρωση της Τουρκίας να προωθήσει τις μεθοδεύσεις της.

Η απάντηση, λοιπόν, στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αλλά και έναντι όλων εκείνων των κύκλων διεθνώς που ενδεχομένως να θέλουν να την εξυπηρετήσουν, είναι η επιμονή και η συνέπεια στα ψηφίσματα και στις διαδικασίες του ΟΗΕ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ