Αν ο πρωθυπουργός επέλεξε τον σημερινό υπουργό Οικονομίας για να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» και μετά να τον πετάξει, τότε η χώρα βρίσκεται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο.

 

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

 

Υπάρχει μια χαρακτηριστική έκφραση στα γαλλικά που ελληνιστί σημαίνει «τον έχουν γραμμένο». Όπως, βέβαια, «γραμμένη» έχουν και την χώρα. Ποιοι είναι αυτοί; Πρόκειται για τους νεοδημοκράτες πρωτομάστορες της εθνικής χρεοκοπίας, οι οποίοι σήμερα, ενόψει ευρωεκλογών και πιθανώς βουλευτικών εκλογών τον Μάϊο 2014, αναζητούν εξιλαστήριο θύμα. Και για τον ρόλο αυτόν τούς πάει «γάντι» ο υπουργός Οικονομίας –ο οποίος μικρή σχέση έχει βέβαια και με το νεοδημοκρατικό κατεστημένο, ιδιαίτερα δε με το πιο αντιφιλελεύθερο και αντιευρωπαϊκό κομμάτι του.

Συμβαίνει, όμως, το κομμάτι αυτό να είναι και το πλέον φιλικό προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σήμερα προσπαθεί να ξεφύγει από την «μέγγενη» του μνημονίου και, κυρίως, τις μεταρρυθμίσεις που αυτό συνεπάγεται. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσει ο πρωθυπουργός προς την κατεύθυνση ανεύθυνων και, ως εκ τούτου, ανεγκέφαλων καιροσκόπων βουλευτών του, που στην ουσία μάς έχουν όλους «γραμμένους».

Όπως επισημαίνει και ο έγκριτος συνάδελφος Άγγελος Στάγκος στο Reporter.gr, πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ που δεν αντέχουν άλλο πολιτικά την δημοσιονομική πειθαρχία και νομίζουν, οι άσχετοι, ότι η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να ανοίξει τα πουγκιά γιατί «δεν πάει άλλο» –γι αυτό, συνεχώς πιέζουν για χαλάρωση το υπουργείο Οικονομικών. Και είναι και οι άλλοι, μερικοί από το περιβάλλον του Σαμαρά, που θεωρούν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει πολύ μνημονιακό προφίλ και κάνει ζημιά.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί οι τελευταίοι λειτουργούν στην βάση ενός σχεδιασμού που προβλέπει ότι, σε αυτή την φάση, πρέπει να ειπωθούν κάποια υπερήφανα «όχι» στην τρόϊκα –στην λήψη νέων μέτρων, ή θέλουν να εκκαθαριστούν εν λειτουργία η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ αντί να κλείσουν και μετά να εκκαθαριστούν, όπως λένε οι τροϊκανοί. Όλα αυτά εν όψει εκλογών τον Μάϊο και με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο και αντίστοιχο μνημόνιο για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που σίγουρα θα προκύψει για το 2015 και το 2016. Πρόκειται για 11-15 δισεκατ. ευρώ αρχικά, που τις τελευταίες μέρες έχουν πέσει στα 4,5-5 δισεκατ. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστεί ο Αντώνης Σαμαράς ως ο άνθρωπος που, όχι μόνον γύρισε τα πάνω-κάτω, αλλά τώρα ορθώνει και το ανάστημά του απέναντι στην τρόϊκα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο πάλαι ποτε «σημιτικός» κ. Γιάννης Στουρνάρας είναι ο ιδεώδης «αποδιοπομπαίος τράγος». Με δεδομένο δε ότι έχει ασκήσει κριτική και στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Οικονομικών θα εμφανιστεί ως «ανελέητος και κακός τεχνοκράτης» που χωρίς καμμία ευαισθησία «ταλαιπωρεί» τον «υπερήφανο» λαό. Την ίδια στιγμή, θα πληθαίνουν και τα βοθροειδή εναντίον του σχόλια στην διαδικτυακή χωματερή –η οποία, δυστυχώς, στις μέρες μας αποτελεί σημαντικό πολιτικό εργαλείο.

Και το ερώτημα είναι: Πώς σκέπτεται ο κύριος πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή; Θα υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς ανεγκέφαλων καιροσκόπων, ή θα υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του και του υπουργού Οικονομικών; Αν κρίνουμε από την ομιλία του στην ΔΕΘ, η τοποθέτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι πάνω στο θέμα αυτό. Η δε εμμονή του να αναφέρεται συνεχώς στο «πρωτογενές πλεόνασμα» και σε τίποτε άλλο, για όσους μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν την πραγματικότητα δεν γεννά μεγάλη αισιοδοξία.

Προφανώς, ο κ. Αντώνης Σαμαράς «βλέπει» εκλογές. Και δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι το καλύτερο νέο της περιόδου που διανύουμε…

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ