Επιστολή της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, σε γονείς και κηδεμόνες Ελλήνων μαθητών στη Διασπορά.

Με την ευκαιρία της 12ης συνάντησης της Μικτής Ελληνογερμανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διδασκαλία Ελλήνων μαθητών και μαθητριών στη Γερμανία, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποτελέσουν ουσιαστικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του νέου νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφη Γεννηματά, απέστειλε ενημερωτική επιστολή σε γονείς και κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών. Η Φώφη Γεννηματά απέστειλε την επιστολή θεωρώντας ότι οι γονείς και κηδεμόνες πρέπει να γνωρίζουν τις προθέσεις του Υπουργείου και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

Η επιστολή της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ως εξής:

«Θέλω με την επιστολή αυτή να επικοινωνήσω μαζί σας γιατί από τον Οκτώβριο που ανέλαβα τα καθήκοντά μου που αφορούν την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό, έχουμε δρομολογήσει αλλαγές σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που τη διέπει.

Για να καταλάβω καλύτερα τα προβλήματα, ήρθα κοντά σας, ταξιδεύοντας σε Γερμανία, Βέλγιο, Αμερική, ώστε να γνωρίσω – καλύτερα – και από πρώτο χέρι, τα εκπαιδευτικά συστήματα και τους τύπους των σχολείων που λειτουργούν εκτός Ελλάδας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική πολιτεία και εγώ προσωπικά είμαι διατεθειμένη να βάλω ένα τέλος στην παθογένεια που μετέφερε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στο εξωτερικό. Είμαι πεπεισμένη ότι η εκπαίδευση του εξωτερικού δεν μπορεί να δοθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και ειδικά για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, κάθε κρατιδίου, και αυτό θα κάνουμε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσουμε σχολεία, αλλά να τα αναβαθμίσουμε, ώστε να δώσουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες μαθήτριες της Διασποράς διπλή δυνατότητα, είτε να ακολουθήσουν την πορεία τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα υποδοχής και εγκατάστασης, είτε στην Ελλάδα.

Δεν πρόκειται επίσης, σε καμιά περίπτωση να αιφνιδιάσουμε κανένα αφού στο νόμο θα δοθεί περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αλλά και ο όποιος εξορθολογισμός που αφορά σχολικές μονάδες με πολύ μικρό αριθμό παιδιών θα εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την χιλιομετρική τους απόσταση από άλλες μονάδες. Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η μείωση του κόστους δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση θέτει νέα δεδομένα, στόχος μας είναι να προσφέρουμε χρήσιμες και ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση στη δημόσια διαβούλευση, όπου πολλοί από σας καταθέσατε τις προτάσεις σας και σας υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο δυνατό για να δώσουμε ώθηση στην ελληνική παιδεία που απευθύνεται στον ελληνισμό της διασποράς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ