Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

photoΓια άλλη μία χρονιά παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη η Έκθεση Φωτογραφίας 2014 προσκαλώντας όλους όσους αγαπάνε την φωτογραφία να πάρουν μέρος αλλά και να παρακολουθήσουν το πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον φωτογραφικό έργο.

Θέμα της PhotoBiennale είναι η τριλογία Χρόνος, Τόπος, Λόγος και με διοργανωτή το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται η φετινή έκθεση φωτογραφίας με το ΜΦΘ να «παίρνει τον Λόγο» από το Μάιο έως και τον Αύγουστο του 2014. (1ο μέρος: Μάιος-Ιούνιος, 2ο μέρος: Ιούλιος

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και με αυτό το διαχρονικό ρητό, συνδυάζει φέτος η Έκθεση Φωτογραφίας τον τόπο, τον χρόνο και τον λόγο. Κάθε φωτογραφία θα πλαισιώνεται από κείμενο, ο ρόλος της γλώσσας θα είναι ενεργός και θα προσδίδει επιπλέον νοήματα στα εκθέματα.

Τo κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα από 1.000 έργα 100 Ελλήνων και διεθνών δημιουργών από 23 χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πραγματεύονται, μέσα από την καλλιτεχνική δουλειά τους , την σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ λόγου και εικόνας και πως συνδυάζονται αρμονικά.

Οι λέξεις παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και εντάσσονται μέσα στο σώμα του έργου και εκτυλίσσεται ένας ευθύς διάλογος μαζί του, πλαισιώνοντάς το. Θα παρουσιαστούν πολλές εικόνες που παραπέμπουν σε λογοτεχνικά είδη: σε ιστορίες ημερολογίου, σε αυτοβιογραφίες ή με φωτογραφίες που λειτουργούν περισσότερο δημοσιογραφικά, καταγγέλλοντας ή αποκαλύπτοντας, δίνοντας λόγο εκεί όπου κυριαρχεί η απουσία.

Τέλος, θα γίνει μία οπτική αναφορά στα όρια μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, εκεί όπου επεκτείνονται τα όρια της φωτογραφικής εμπειρίας και συναντούν τα όρια και τις συμβάσεις της πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο ο λόγος παίρνει την μορφή και την έννοια που ορίζουν οι συνθήκες του έργου και ο θεατής είναι πλέον αυτός που πρέπει να τον ανακαλύψει.

Εκτός από τον φωτογραφικό λόγο που θα εκφραστεί μέσα από τα έργα, και σε αυτή τη PhotoBiennale θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη (ιδιαίτερα τα τριήμερα 09-11/05, 29-30/05-01/06 και 27-30/06) ειδικοί και άνθρωποι του χώρου της φωτογραφίας από διαφορετικές χώρες του κόσμου, για να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις, να δώσουν masterclasses, να πραγματοποιήσουν workshops.

Η έκθεση Φωτογραφίας θα εκτείνεται φέτος από την έδρα του το Μουσείου Φωτογραφίας στην Αποθήκη Α’ στο Λιμάνι, μέχρι τις παλιές Αποθήκες και τα Γραφεία Στρατού στην Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού που ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους χάρη στη συνεργασία του ΟΛΘ, και από τους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, που θα υποδεχθεί για πρώτη φορά δράσεις που σχετίζονται με τη φωτογραφία, μέχρι και την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το αρθρο ειναι πολυ καλο και ενημερωτικο.

    Επιτελους!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ