Συνέντευξη στη Ρωσική τηλεόραση (Russia Today) έδωσε πρόσφατα ο Αλέξανδρος Μπούφεσης, Γεωπολιτικός αναλυτής με σπουδές στη Βιοχημεία και στην Αντιτρομοκρατία,  ο οποίος είναι και συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, «Οι Θεοί του πολέμου, το χρονικό δύο ηρώων και μιας εισβολής». Το 2004 όλοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Portsmouth όπου και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στη βιοιατρική επιστήμη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Φροντιστηρίου «σύνολο» στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Παράλληλα με την δραστηριότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, ασχολείται με την αρθρογραφία, όντας συνεργάτης του περιοδικού Στρατηγική. Κάποιες από τις πιο γνωστές δημοσιευμένες μελέτες του είναι μεταξύ άλλων:

«Ανακλαστικότητα και οικονομικές αγορές»,

«Future Combat System και ο μελλοντικός ρομποτικός στρατιώτης», «Counter Insurgency: Ο έμμεσος πόλεμος» (Στρατηγική), Νομισματικός Πόλεμος (www.strategyreport.gr), Ψυχοτρονικά Όπλα (Στρατηγική),

ΗΠΑ-Ρωσική Ομοσπονδία: Η επερχόμενη μετά-Σοβιετική αναμέτρηση, «Η διαφθορά στον χώρο των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων» (Κυκλοφόρησε στη Μόσχα από το Ινστιτούτο Στρατηγικής CAST) κ.α.

Οι Θεοί του Πολέμου αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις Η.Π.Α τον Ιούνιο του 2012 υπό τον τίτλο “The age of Ice and Steel: The Panzers, The Red Army and the forgotten deeds of two tank Generals”, ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α η Στρατιωτική Μονογραφία του πάνω στον Ρωσο-Γεωργιανό πόλεμο υπό τον τίτλο “The Russian-Georgian War of 2008”.

Ο κύριος Μπούφεσης παράλληλα ολοκληρώνει ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πάνω στην αντί-τρομοκρατία στο πανεπιστήμιο του St Andews, ενώ το 2008 παρακολούθησε διαδικτυακά σεμινάρια πάνω στα Οικονομικά. Σήμερα μετά από επικοινωνία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ μας έστειλε για δημοσίευση το περιεχόμενο της συνέντευξης.

Matt Trezza: Αντίδραση τώρα από την Ελλάδα, ας μιλήσουμε με τον Γεωπολιτικό αναλυτή Αλέξανδρο Μπούφεση. Καλησπέρα, απ’ότι βλέπω υποστηρίζετε πως η ελληνική κρίση είναι παραπροιόν των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της διαφθοράς του ’90; Γιατί δεν κατηγορείτε την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση;

AB: Δεν ισχυρίστηκα ποτέ κάτι τέτοιο, απλά έγραψα ένα άρθρο για το CAST (Center for Analysis and Strategies) πάνω σε αυτό το θέμα, επιρρίπτοντας ευθύνες και σε αυτόν τον παράγοντα, αλλά αυτό το θέμα έχει να κάνει περισσότερο με την Γεωπολιτική της Ελλάδας (και όχι με την Οικονομία). Από την άλλη οι πάντες ξέρουν πώς και με ποιόν τρόπο οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν την Αμερικανική πτυχή της κρίσης, την μετέτρεψαν σε Ευρωπαϊκή με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν μια τεράστια ζώνη στα Νότια με φθηνό εργατικό δυναμικό.

ΜΤ: Πιστεύετε πως το νέο ζεύγος Ολάντ-Μέρκελ θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το χάος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή; Πιστεύετε πως τα μέτρα λιτότητας θα φέρουν επιπλέον δυσκολίες στη χώρα;

AB: Αυτό είναι μάλλον αστείο! Διάβασα στους Financial Times στις 31/10/2011 άρθρο για το πώς οι οίκοι αξιολόγησης ελέγχονται πλέον από την Ευρωπαική Ένωση. Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ πως αν η Γαλλία δοκιμάσει να κάνει κάτι το οποίο θα θέσει υπό αμφισβήτηση την περιφερειακή ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη, τότε θα έχει την τύχη των χωρών του Νότου. Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, σαν ο Ολάντ, ας πούμε, να αποφασίσει ξαφνικά να κόψει τα μέτρα λιτότητας και η Μέρκελ να ακολουθήσει! Και επί τη ευκαιρία η Μέρκελ δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, αλλά ο γερμανικός εθνικισμός που κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση.

ΜΤ: Οι εκλογές της 6ης Μαΐου έδειξαν πως οι Έλληνες πολίτες κάθε άλλο παρά αποφασισμένοι έδειξαν σχετικά με τον ποιόν θέλουν να κυβερνήσει. Τι πιστεύετε πως θα γίνει στις επόμενες εκλογές;

 

AB: Η πολιτική κατάσταση εδώ είναι σε αναβρασμό, υπάρχει λόγος για το ότι η Οικονομική επιστήμη πάει χέρι-χέρι με την πολιτική. Θέλουμε ένα δυνατό πολιτικό βραχίονα, ούτως ώστε να επαναδιαπραγματευτούμε κάποια πράγματα. Εκείνο που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να διαπραγματευτούμε μια ενδεχόμενη υποτίμηση του νομίσματος. Αν υπάρξει ένα Ευρώ-2 για παράδειγμα, θα πρέπει να τεθεί μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα προστατεύει τα πολιτικά και οικονομικά μας συμφέροντα, μα πάνω από όλα την εθνική μας κυριαρχία.

ΜΤ: Η Ελλάδα από μόνη της τα κατάφερνε πριν μπει στο Ευρώ, αλλά το τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Αν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ, δεν νομίζετε πως οι άνθρωποι θα υποστούν τα δεινά του πληθωρισμού, της ανεργίας και της εν γένει υποτίμησης του νομίσματος; Αυτό δεν είναι χειρότερο;

AB: Αυτά όλα είναι αναπόφευκτα, γι’αυτό προηγουμένως έθεσα την ανάγκη ύπαρξης ενός πολύ δυνατού πολιτικού βραχίονα, ο οποίος θα ελέγξει έως ένα βαθμό την υποτίμηση. Μπορούμε προληπτικά να προτείνουμε στις Βρυξέλλες ένα εναλλακτικό Ευρώ-2, αλλά με τους δικούς μας όρους, προκειμένου όλος ο Νότος να επωφεληθεί από αυτό το νέο πλαίσιο, μαζί με τη Γερμανία και την Γαλλία φυσικά. Προς το παρόν όμως δεν βλέπω κάποια πολιτική ηγεσία που να μπορεί να σταθεί στο ύψος μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης.

ΜΤ: Κάτι τελευταίο, οι Έλληνες αποσύρουν τις τελευταίες μέρες τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες ολοένα και πιο πολύ, αλλά με έναν επερχόμενο μήνα πολιτικής παράλυσης πώς μπορεί η Αθήνα να σταματήσει αυτή την οικονομική «αιμορραγία», ας πούμε…

ΑΒ: Εδώ έχουμε 2,5 χρόνια πολιτικής παράλυσης, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους. Συμβαίνει μάλιστα συχνά πυκνά. Αυτό είναι αίσχος, ένα πολιτικό αίσχος, δεν αναφέρομαι στο λαό της Ελλάδας, οι Έλληνες τώρα είναι πιο αφυπνισμένοι και πιο ώριμοι, προκειμένου να προβούν στη λήψη πιο ώριμων πολιτικών αποφάσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό, αλλά η ηγεσία (που θα προκύψει) θα πρέπει να αποδείξει την αξία της μελλοντικά. Πέραν, όμως αυτού του πλαισίου, πιστεύω πως δεν αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε ήδη αντιμετωπίσει σε αυτά τα 2,5 χρόνια της Παπανδρεικής πρωθυπουργίας.

ΜΤ: Αλέξανδρος Μπούφεσης, Γεωπολιτικός-Γεωοικονομικός αναλυτής, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

ΑΒ: Εγώ Ευχαριστώ για την πρόσκληση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ