Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

thessaliniki1Την 1η Ιανουαρίου ανέλαβε η Θεσσαλονίκη επίσημα τα ηνία ως Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης για το 2014. Είναι γνωστό πως η νύφη του Βορρά διαθέτει το μεγαλύτερο πληθυσμό νέων στην Ελλάδα. Τα τέσσερα Πανεπιστήμια της πόλης φιλοξενούν περίπου 150.000 φοιτητές, που μαζί με τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, δημιουργούν ένα πληθυσμό 200.000 νέων ανθρώπων που ζουν στην πόλη. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της αποτυπώνεται σήμερα στα μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα (πολλά προστατευόμενα ως Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO) που αντικατοπτρίζουν το πολιτισμικό σταυροδρόμι που υπήρξε διαχρονικά η Θεσσαλονίκη.

Ο νεανικός χαρακτήρας της πόλης δεν είναι μόνο δημογραφικός, αλλά στηρίζεται στην κουλτούρα της πόλης και τον τρόπο ζωής της. Χαρακτηριστικά, η ζωντανή αστική καθημερινότητα στις πολύβουες γειτονιές,  η δραστήρια φοιτητική κοινότητα  με πολλές νεανικές ΜΚΟ και δράσεις, τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα  συνδυασμένα με μία πλούσια εναλλακτική καλλιτεχνική σκηνή, και η έντονη νυχτερινή ζωή της, διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή μιας πραγματικής μητρόπολης της νεολαίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εκδηλώσεις που χωρίζονται σε 11 διαφορετικές θεματικές ενότητες, συμπεριλαμβανομένων  αστικών παρεμβάσεων,  εθελοντισμού,  κοινωνικής συμμετοχής μέσω εθελοντισμού και ΜΚΟ, πράσινων αστικών δράσεων και δράσεις παγκόσμιας δικτύωσης για τη νεολαία. Πέραν των δράσεων για τη νεολαία της πόλης, η Θεσσαλονίκη 2014 μέσω της οργάνωσης διεθνών εκδηλώσεων, στοχεύει στην προσέλκυση  περισσότερων από 10.000 επισκεπτών . Μεταξύ άλλων, σε αυτά περιλαμβάνονται το σεμινάριο “ReclaimtheFuture” με επίκεντρο το μέλλον των νέων στην Ευρώπη μετά την κρίση , που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, και την Διεθνή Συνάντηση των φοιτητών Erasmus  το Νοέμβριο. Οι παγκόσμιες ημέρες θα έχουν την τιμητική τους μέσα από διάφορες δράσεις που τις αφορόυν,  για παράδειγμα την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Πολύ σημαντικό γεγονός, είναι η φιλοξενία της Συνδιάσκεψης Νεολαίας της ΕΕ στα πλαίσια του προγράμματος Θεσσαλονίκη 2014 ,που θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 12 Μαΐου. Το θέμα της συνδιάσκεψης θα είναι η κοινωνική ένταξη των νέων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 250 συμμετέχοντες από τα Εθνικά Συμβούλια Νέων, Γενικούς Διευθυντές της Ε.Ε. για θέματα νεολαίας, εκπροσώπους από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών καθώς επίσης και εκπροσώπους από διεθνείς ΜΚΟ Νέων, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναμφισβήτητα το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας 2014 είναι πλούσιο, ενδιαφέρον και γεμάτο ποικιλία. Θα λέγαμε πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να συνεχίσει η Θεσσαλονίκη την εξωστρεφή πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και να αναδεχθεί ως δημοφιλής προορισμός νεολαίας στην Ευρώπη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ