Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στη  συμβολική πορεία μνήμης για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα κορυφώθηκαν χθες, Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, οι εκδηλώσεις  που διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης,  η Ισραηλιτική Κοινότητα, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Ισραηλιτικό Συμβούλιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η σιωπηρή πορεία μνήμης στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων με  τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», ξεκίνησε χθες το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας, που από τον Ιούλιο του 1942 ήταν το σημείο συγκέντρωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε τη συμβολική διαδρομή μέσω της οδού Κουντουριώτου προς τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό που αποτέλεσε την αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 50.000 χιλιάδων θυμάτων σημειώνοντας:

«Εβδομήντα χρόνια πριν, μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, η συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν με πλάνη και βία σε ένα «ταξίδι» – στο σύνολό τους δυστυχώς – χωρίς επιστροφή.

Θέλω να μιλήσω από τη θέση του πρώτου δημότη αυτής της πόλης για την απώλεια αυτή. Η πόλη έχασε ένα δυναμικό της κομμάτι και η απώλεια αυτή είναι πολλαπλώς σημαντική για την οικονομία, τον πολιτισμό και την οικογεωγραφία της. Δεν είναι μόνο οι πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που χάθηκαν και μαζί μ΄ αυτούς τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους.

Μαζί τους χάθηκαν και οι φιλίες μας, η δυναμική της πόλης, η δυνατότητά τους να συνεχίσουν την επιστημονική, πολιτική, συνδικαλιστική τους δραστηριότητα που τόσο πολύ άφησε τα ίχνη της στη Θεσσαλονίκη. Χάσαμε τους γείτονες, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας, τον σημαντικό μας έτερο. Μαζί τους χάθηκαν τα παιδιά τους ή και τα δυνάμει παιδιά τους, αυτά που θα είχαν γεννηθεί και θα είχαν προσδιορίσει με σημαντικό τρόπο το γίγνεσθαι της πόλης.

Σήμερα, λοιπόν, κάνοντας αυτή τη συμβολική πορεία τιμούμε τη μνήμη τους, τη μνήμη όλων κάθε ενός και κάθε μιας ξεχωριστά, του κάθε μικρού αγοριού, του κάθε μικρού κοριτσιού. Τιμούμε όμως και τους επιζώντες, αυτούς που κουβαλούν χρόνια το βάρος της απώλειας και του πένθους. Τους ευχαριστούμε που είναι σήμερα μαζί μας για να βοηθούν τη μνήμη μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ημέρα περισυλλογής», κάλεσε όλους να διατηρήσουν τη μνήμη ζωντανή υπογραμμίζοντας ότι ο μεγαλύτερος συνένοχος είναι η σιωπή και η απάθεια πολιτισμένων ανθρώπων».

Στην εκδήλωση εκτός των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους και Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress & European Jewish Congress), εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Γιάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και επικεφαλής ή εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι των τοπικών και πανεπιστημιακών αρχών και ξένων διπλωματικών αποστολών μεταξύ των οποίων και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Άριε Μέκελ.

Το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, με συναυλία σεφαραδίτικης μουσικής (λαντίνο), με τίτλο “The Jewish Soul” με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης που δόθηκε το βράδυ στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, εγκαινιάστηκε στο Φουαγιέ του Δημαρχείου η έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Το Άνθος των Βαλκανίων. Ανάμεσα στην Υπεροχή και το Ολοκαύτωμα», που πραγματοποιήθηκε με επιμέλεια του ιδρύματος Yad Vashem και με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Στο μήνυμα των εκδηλώσεων μνήμης, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημειώνοντας ότι «είναι βαριά η κληρονομιά των Εβραίων συμπολιτών μας, που αποκτήθηκε με ανείπωτο πόνο,  και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε με αυτή την κληρονομιά μια κοινωνία που δεν θα  υποτιμήσει τα μηνύματα και τις χειρονομίες του μίσους».  poreia Thimata olokautoma_max1_

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ