Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, καθώς και τις ιδιαιτερότητες του επιχειρείν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης παρουσίασε σήμερα στον επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχεμπαχ αντιπροσωπεία της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υπό τον πρόεδρο Μιχάλη Ζορπίδη. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης και ο β΄ αντιπρόεδρος Κλεόβουλος Θεοτόκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και διήρκησε 90 λεπτά.

Στη σύντομη εισαγωγή του ο Μιχάλης Ζορπίδης παρουσίασε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο το οικονομικό προφίλ της περιοχής και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες που έχουν δημιουργηθεί στο οικονομικό περιβάλλον την τελευταία 20ετία. Όπως εξήγησε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης οφείλονται εκτός από την οικονομική κρίση στον συγκεντρωτικό και απόλυτα γραφειοκρατικό τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος, κάτι που σημαίνει ότι το διοικητικό κόστος μιας επιχείρησης που λειτουργεί στο νομό Θεσσαλονίκης –και την ελληνική περιφέρεια ευρύτερα- είναι σαφώς υψηλότερο απ’ ότι στην πρωτεύουσα της χώρας.

Επίσης,  η διοίκηση του ΕΕΘ κάλεσε τον Χορστ Ράιχεμπαχ και τους συνεργάτες του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να γνωρίσουν την πόλη και την περιοχή και να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης δήλωσε: «Η συνάντηση ήταν παραγωγική. Φάνηκε ότι ο κ. Ράιχεμπαχ και οι συνεργάτες του κατάλαβαν τα θέματα και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων. Αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση και πιστεύουν πως αν όλοι μαζί προσπαθήσουμε υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Αναγνωρίζουν το πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας και διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα διατεθούν μέσω των τραπεζών, οι οποίες θα τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Αναμένουν με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών και πιστεύουν πως η κυβέρνηση που θα προκύψει οφείλει να είναι τολμηρή από την αρχή, ώστε να αξιοποιήσει παραγωγικά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της».

Στο υπόμνημα που παρέδωσε ο κ. Ζορπίδης στον κ. Ράιχενμπαχ κωδικοποιούνται τόσο τα βασικά θεσμικά, όσο και τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του ΕΕΘ και προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις.

Στο σκέλος των θεσμικών ζητημάτων το ΕΕΘ κατέγραψε τα ακόλουθα:

1.    Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης στους θεσμούς της περιφέρειας και συγκεκριμένα στα Επιμελητήρια και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2.    Καθιέρωση συγκεκριμένων σαφών και ενιαίων κανόνων εκ μέρους όλων των Δήμων της Θεσσαλονίκης για τους τρόπους και τις προϋποθέσεις που μια επιχείρηση μπορεί να καταλάβει υπαίθριο δημοτικό χώρο (πεζοδρόμια κ.λπ.).

3.    Ίδρυση και των ατομικών επιχειρήσεων με την «Υπηρεσία Μιας Στάσης» – κάτι που αφορά συνήθως τους αυτοαπασχολούμενους – μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, το οποίο λειτουργούν με επιτυχία τα Επιμελητήρια.

4.    Πάταξη του πάσης φύσεως παραεμπορίου με όλα τα διοικητικά και κατασταλτικά μέσα.

5.    Επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, τομέας στον οποίο η καθυστέρηση είναι δραματική.

6.    Μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις τουριστικές δραστηριότητες και στην εστίαση.

7.    Ενίσχυση των επιχειρήσεων (μείωση φορολογίας, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών) που λειτουργούν κατά μήκος των έργων κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης.

8.    Πλήρης απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά ζητήματα στο υπόμνημα του ΕΕΘ εντοπίζονται δύο που «καίνε» τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

  1. Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού φορέα για τη χρηματοδότηση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε τράπεζα ειδικού σκοπού.
  2. Εξόφληση και συμψηφισμός των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ