Μαριέττα Γιαννάκου

Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μαριέττα Γιαννάκου: Για χιλιάδες χρόνια η Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia) υπήρξε το δυτικό τμήμα του ιστορικού ελληνικού κόσμου


Για πρώτη φορά στο εξωτερικό, επτά θησαυροί των Μουσείων της Καλαβρίας, χαρακτηριστικά δείγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της Μεγάλης Ελλάδας εκτέθηκαν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μετά από πρωτοβουλία του Ιταλού ευρωβουλευτή κ. Pino Arlacchi.

Η έκθεση υπό τον τίτλο “At the Roots of Europe. Magna Graecia Project. A Great Past Ahead of Us”, διοργανώνεται από το “Project Magna Graecia», μια οργάνωση που έχει συσταθεί από τον Ιταλό ευρωβουλευτή, η οποία έχει ως στόχο  την αξιοποίηση και ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Καλαβρίας και την  προώθηση εκστρατειών ανασκαφής στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia). Η έκθεση θα διαρκέσει  από τις 12 έως τις 16 Νοεμβρίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου, ως ομιλήτρια κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, συνεχάρη θερμά τον κ. Arlacchi για τις προσπάθειες ανάδειξης της αρχαίας ελληνικής κληρονομίας της Καλαβρίας και επεσήμανε την ιδιαίτερη αξία που έχει αυτή η περιοχή στις καρδίες όλων των Ελλήνων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ” Για χιλιάδες χρόνια η Μεγάλη Ελλάδα υπήρξε το δυτικό κομμάτι του ιστορικού ελληνικού κόσμου. Από το Ρήγιον (σήμερα Reggio Calabria) έως τους Επιζεφύριους Λοκρούς (σήμερα  Locri) και από τον Κρότωνα (σήμερα Crotone) έως τον  Βου  (σήμερα Bova)…η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού παραμένει ακόμη ισχυρή σε αυτή τη ξεχωριστή περιοχή της νοτίου Ιταλίας”.

Σύμφωνα με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή οι θησαυροί των Μουσείων της Καλαβρίας αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο που έφτασε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στη περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας.

“Η Μεγάλη Ελλάδα δεν είναι απλώς μια περιοχή…μια πολύ όμορφη περιοχή…είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο…μια επιστροφή στο κλασσικό ελληνικό κόσμο…μια επιστροφή τις ρίζες μας…Διότι οι ρίζες της Ευρώπης και το πνεύμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ακτές και τα βουνά της Καλαβρίας”.

Τέλος, η κα Γιαννάκου και ο κ. Arlacchi δεσμεύθηκαν από κοινού για την προώθηση ενεργειών για την περαιτέρω ανάδειξη της κοινής ιστορικής κληρονομιάς των δύο χωρών, αλλά και την ενίσχυση των πολιτισμικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ